Skip to content

Ultimul film din cariera lui Quentin Tarantino se numeste „The Movie Critic” si ar putea fi inspirat din viata lui Pauline Kael, unul dintre cei mai influenti critici de film din toate timpurile.  Cineastul a declarat despre Kael ca l-a ajutat enorm sa isi dezvolte estetica.

Cel de-al zecelea film al lui Quentin Tarantino, despre care regizorul a spus de mult timp ca va fi ultimul sau lungmetraj, se va numi „The Movie Critic”. Potrivit publicatiei The Hollywood Reporter, acesta este titlul scenariului pe care Tarantino l-a scris si pe care urmeaza sa il regizeze in aceasta toamna.

Jurnalistii americani descriu povestea ca fiind plasata in Los Angeles, la sfarsitul anilor 1970 si avand in centru o protagonista feminina. Momentan nu se cunosc alte detalii despre proiect.

De altfel, „The Movie Critic” ar putea fi numai titlu de lucru si nu denumirea final a proiectului. Insa este posibil, conform jurnalistilor de la The Hollywood Reporter – care de obicei publica astfel de exclusivitati numai la indicatia producatorilor din Hollywood – ca scenariul sa fie bazat pe viata lui Pauline Kael, unul dintre cei mai influenti critici de film din toate timpurile. 

Kael a scris pentru The New Yorker din 1968 pana in 1991, fiind cunoscuta in cercurile cinefililor pentru recenziile sale ingenioase, cu un stil literar specific ei, spumos si extrem de bine conturat.

De-a lungul timpului, Tarantino si-a exprimat de mai multe ori interesul si admiratia pentru Kael. Intr-un articol din 1994 din revista Time Magazine, el a declarat ca „ea a fost la fel de influenta ca orice regizor in a ma ajuta sa imi dezvolt estetica. Nu am mers niciodata la scoala de film, dar ea a fost profesorul din scoala de film a mintii mele”.

La sfarsitul anilor 1970, Pauline Kael a avut o perioada foarte scurta de timp in care a lucrat ca si consultant pentru studiourile Paramount Pictures, pozitie pe care a acceptat-o la cererea actorului Warren Beatty. Momentul respectiv pare sa coincida cu cadrul temporar pe care si l-ar fi trasat Tarantino pentru ceea ce ar putea fi ultimul film din cariera lui.

Momentan, proiectul „The Movie Critic” nu este asociat unui studio hollywoodian. Potrivit The Hollywood Reporter, scenariul ar urma sa fie prezentat posibililor producatori in zilele urmatoare.

Se considera ca Sony Pictures s-ar afla pe lista prioritatilor lui Tarantino, cineastul avand o relatie stransa cu Tom Rothman, CEO-ul companiei. Sony a distribuit si cea mai recenta opera a sa, „Once Upon a Time in Hollywood” (2019), despre cinematografia anilor 1960, si i-a oferit, de asemenea, un contract prin care drepturile de autor ii revin in timp. Lungmetrajul a avut incasari peste 377 de milioane de dolari din box office la nivel mondial, a avut 10 nominalizari la Oscar si a castigat doua trofee. 

Tarantino este unul dintre cei mai celebri autori de la Hollywood, fiind profund pasionat de istoria filmului si de genurile marginale ale industriei, precum „westernurile Spaghetti”, „blaxploitation” si „chopsocky”.  Abordarea sa elevata a acestor genuri cinematografice i-a adus doua trofee Oscar — pentru cel mai bun scenariu pentru Pulp Fiction si Django Unchained — si trei nominalizari la categoria cea mai buna regie si o nominalizare la categoria cel mai bun film.

Cineastul a sustinut constant ca planuieste un numar finit de lungmetraje, spunand ca vrea sa regizeze 10 filme sau sa se retraga pana la 60 de ani. 

Socotind cele doua filme „Kill Bill” ca o singura poveste, Tarantino a creat pana acum noua proiecte. Iar la finalul acestei luni va implini 60 de ani.

Cineastul a adoptat o filozofie conform careia regizorii isi pierd contactul cu cinematografia pe masura ce imbatranesc. In 2012, el a declarat pentru Playboy: „Vreau sa ma opresc la un anumit punct. Regizorii nu devin mai buni pe masura ce imbatranesc. De obicei, cele mai proaste filme din filmografia lor sunt acele ultime patru de la sfarsit. Eu ma bazez pe filmografia mea, iar un film prost le strica pe cele trei bune. Nu vreau sa am in filmografie acea comedie proasta, demodata, filmul care ii face pe oameni sa se gandeasca: „Doamne, inca mai crede ca e de acum 20 de ani”. Cand regizorii devin demodati, nu e deloc frumos.”

Chiar daca intentioneaza sa se retraga din creatia lungmetrajelor, el si-a exprimat interesul pentru alte forme de creatie, mentionand in interviuri recente ca ar putea regiza seriale sau piese de teatru. 

In 2021, a publicat primul sau roman, o adaptare in scris a filmului „Once Upon a Time in Hollywood” publicat si in limba romana de editura Humanitas cu titlul „A fost odata la Hollywood”. Anul trecut a aparut si versiunea in engleza pentru „Cinema Speculation”, parte a unui contract de doua carti cu editura HarperCollins.

Interesul lui Tarantino pentru a scrie carti este deja cunoscut publicului larg. Publicatia IndieWire mentioneaza ca acesta vede scrisul de carti ca o modalitate de a ramane creativ atunci cand nu mai este in spatele camerei. El si-a adaptat recent filmul „Once Upon a Time in Hollywood” intr-un roman, iar un fragment din carte este disponibil pe urban.ro.

Tot anul trecut, Tarantino si Roger Avary au lansat un podcast despre filme de arhiva. The Video Archives Podcast prezinta filmele pe care cei doi prieteni le inchiriau pe casete VHS in anii ’80, intr-un magazin din Manhattan Beach, California. Acolo, cei doi, care au continuat sa colaboreze la scenariul castigator al Oscarului pentru Pulp Fiction, a inceput sa-si impartaseasca dragostea pentru filme mai putin cunoscute, intre ei si cu clientii magazinului. Cunostintele lor despre cinema si filmele clasice au devenit atat de venerate incat i-au transformat in celebritati locale, aducand noi audiente la selectiile pe care le-au recomandat si stabilind traiectoria carierei lor in regie de film.

Citește în continuare