Skip to content

O britanica de 93 de ani a crosetat o replica de 2,4 metri lungime a Palatului Buckingham. Dupa ce a strans peste 100.000 de euro in scopuri caritabile cu creatiile ei, a fost printre ultimele persoane decorate de Regina Elisabeta inainte sa moara.

O stra-strabunica din zona estica a Angliei a fost supranumita de presa britanica drept „Regina tricotajelor” dupa ce a petrecut opt luni pentru a crea un model urias al Palatului Buckingham din lana.

La 93 de ani, Margaret Seaman a devenit o mica vedeta in Regatul Unit, avand numeroase aparitii televizate cu creatiile ei anterioare. Noul ei proiect – Palatul Buckingham in „miniatura” – este realizat in intregime din tricotaje de lana, are lungimea de 2,4 metri si latimea de 1,5 metri.

Margaret Seaman, din Caister-on-Sea, in Norfolk, s-a apucat de tricotat in urma cu 10 ani pentru a face fata durerii provocate de pierderea sotului ei.

Doamna Seaman a fost decorata anterior cu o medalie a Imperiului Britanic (BEM) pentru versiunea tricotata a Castelului Sandringham, resedinta de iarna a monarhului britanic. A fost printre ultimele persoane decorate de Regina Elisabeta inainte sa moara, Majestatea Sa a admirat replica Sandringham chiar intr-unul din saloanele castelului unde a fost expusa pentru cateva zile in urma cu doi ani.

Creatiile doamnei Seaman sunt realizate strict in scopuri caritabile, pana acum a reusit sa stranga 100.000 de lire sterline pentru spitale pentru copii.

Palatul Buckingam a fost crosetat din lana, fiind sustinut de o structura din blocuri de polistiren si cabluri pentru a crea celebrele porti de la intrare. Miniatura palatului include si garzi regale cu faimoasele palarii negre acoperite cu blana dar si turisti care stau in fata portilor. Zilele acestea este expusa la The Forum din Norfolk Makers Festival din Norwich, unde Margaret spera sa stranga bani pentru noua sectie pentru copii de la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.

Doamna Seaman a declarat ca ii este greu sa mearga, nu poate sa se plimbe si sa gradinareasca insa ii place sa tricoteze si sa stranga bani pentru cauze nobile. A devenit o mica vedeta, fiind recunoscuta pe strada dupa ce a aparut in mai multe emisiuni si jurnale de stiri de la BBC si ITV.

„Nu aveam de gand sa mai fac nimic. M-am intrebam ce ar urma? Singurul lucru la care m-am putut gandi a fost Buckingham, asa ca am inceput sa tricotez Palatul Buckingham. (…) Nu-mi placea sa tricotez cand eram mai tanara. Mi se parea plictisitor, dar asta e diferit de a tricota pulovere si alte lucruri. Este mai interesant. Ma bucur de fiecare minut in care o fac.”, a declarat doamna Seaman pentru BBC.

In timpul pandemiei, a petrecut trei luni transformand 34 de ghemuri de lana in „NHS Knittingale Hospital”.

Dupa moartea sotului ei, Margaret a inceput sa faca modele spectaculoase ca parte a unui grup de tricotaj care strange fonduri pentru Centrul Louise Hamilton din Great Yarmouth.

Dupa spitalul Knighttingale a urmat Sandringham House, o macheta din lana care a strans peste 100.000 de lire sterline, fiind expusa la nivel national, inclusiv in resedinta Reginei Elisabeta. In momentul in care isi monta replica la Sandringham, regina a trecut pe langa ea si a surprins-o in timp ce ii admirea creatia.

„Este cel mai bun lucru care mi s-a intamplat vreodata. A fost cel mai neasteptat – cineva a intrat pur si simplu, a stat langa mine si nu stiam ca este vorba de regina.”, a spus doamna Seaman pentru BBC.

Citește în continuare