Skip to content

A reinceput campania calatoriilor gratuite dedicata celor de 19-20 de ani din UE, unde si tinerii din Romania se pot inscrie. 35 000 de bilete de calatorie cu trenul sunt puse gratuit la dispozitie pentru a explora Europa. 

Comisia Europeana a lansat runda de inscrieri de primavara DiscoverEU, in cadrul careia 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de calatorie de cale ferata cu care pot explora Europa.

Runda de inscrieri se va incheia la 29 martie, iar pentru a putea castiga un permis de calatorie, tinerii sunt invitati sa se inscrie pe Portalul european pentru tineret, si sa raspunda la un chestionar. Candidatii eligibili sunt cei nascuti in perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005, care vor putea calatori in Europa pentru o perioada de pana la 30 de zile in cursul perioadei de calatorie, cuprinse intre 15 iunie 2023 si 30 septembrie 2024. 

Tinerii se pot bucura de doua trasee deja gandite pentru ei: itinerariul noului Bauhaus european, lansat in ianuarie 2023, prin orasele unde elementele de arhitectura sunt usor de recunoscut, dar si itinerarul cultural DiscoverEU, care combina destinatii si sectoare culturale diverse, incluzand arhitectura, muzica, artele frumoase, teatrul, moda, designul si altele. 

Pe traseul DiscoverEU se pot vizita si Capitalele Europene ale Culturii, orasul Timisoara avand acest statut anul acesta, dar si destinatii de pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Pe langa gratuitatea pentru tren, beneficiarii se vor bucura in continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzand peste 40 000 de posibilitati de reduceri pentru transport public, activitati culturale, cazare, alimente, sporturi si alte servicii disponibile in tarile eligibile. Detalii despre acest card, aici.

Comisia a lansat DiscoverEU in iunie 2018, iar aceasta initiativa a fost integrata in noul program Erasmus+ 2021-2027. Pana acum, aproape 916 000 de candidati s-au inscris pentru cele 212 700 de permise de calatorie disponibile. 

Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate dupa calatorie, 72 % dintre candidati au declarat ca au calatorit pentru prima data cu trenul in afara taii lor de resedinta. Pentru multi dintre ei, a fost si prima data cand au calatorit fara parinti sau adulti insotitori, iar majoritatea au afirmat ca au devenit mai independenti.

La nivel European, se incearca o intoarcere la calatoriile cu trenul, din ce in ce mai multe rute fiind disponibile. De asemenea, in aceasta schema care face parte din reducerea amprentei de carbon, mai multe tari au aderat. Dupa modelul Germaniei, si Spania incurajeaza mersul cu trenul. Preturile biletelor incep de la 9 euro si pot fi achizitionate inclusiv de turisti.

Biletele pentru trenuri intre Madrid, Valencia, Zaragoza, Tarragona si Barcelona se pot achizitiona pentru perioada 11 iulie – 9 decembrie 2023 cu pretul de 9 euro, per tronson de calatorie. Sistemul feroviar spaniol are mai multi operatori, iar unul dintre acestia, Ouigo, a lansat rutele mentionate anterior, pentru suma de 9 euro. Presa locala mentioneaza ca in total, 1,7 milioane de bilete vor fi puse in vanzare.

In Germania, dupa succesul initiativei din vara lui 2022, guvernul a readus publicului larg, localnici si turisti deopotriva, oportunitatea de a calatori prin tara cu un bilet unic, de 49 euro pe luna, care sa sustina calatoriile responsabile si sa scada emisiile de dioxid de carbon.

Citește în continuare