Skip to content

UE ofera 60.000 de bilete de tren gratuite printr-un program dedicat tinerilor intre 18-20 de ani. Si tinerii din Romania se pot inscrie

Programul DiscoverEU ofera tinerilor bilete cu calatorii gratuite cu trenul in toata Europa. Initiativa ofera oportunitati de calatorie tinerilor pe masura ce pandemia scade. „Utilizand ca mijloc principal de transport trenul, participantii pot admira varietatea nesfarsita a peisajelor si oraselor europene”, argumenteaza oficialii programului.

Procesul de aplicare pentru aceste bilete s-a deschis deja si este valabil pana pe 26 octombrie, iar solicitantii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 20 de ani si sa aiba nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene. Pentru a fi eligibili, vor trebui sa sustina un test cu intrebari despre UE.

Biletul permite calatoria gratuita cu trenul in Europa pana la o luna, iar oferta cuprinde 60.000 de bilete pentru tineri.

Castigatorii vor putea calatori gratuit in toate tarile UE pentru pana la 30 de zile intre martie 2022 si februarie 2023, iar pachetul include si autobuze si feriboturi, insa nu transport public local.

Initiativa, denumita „DiscoverEU”, a inceput ca o actiune pregatitoare initiata de Parlamentul European intre 2018 si 2020. Planul a fost de a oferi oportunitati de calatorie si mobilitate tinerilor care implinesc 18 ani, varsta legala. Cei doi ani de pandemie au amanat editiile 2020 si 2021, de aceea Comisia a marit grupa de varsta, astfel inca si tinerii care au implinit 18 ani in acesti ani sa poata beneficia de aceste bilete.

Mai mult, participantii pot calatori fie individual, fie in grup de maximum 5 persoane de aceeasi varsta, pentru care se inscrie o singura persoana si beneficiaza de biletul respectiv.

In prima runda din 2018 si 2019, 350.000 de tineri europeni au solicitat 70.000 de abonamente de calatorie, potrivit Comisiei. Aproximativ 66% dintre participanti au declarat ca acestia au calatorit cu trenul pentru prima data in strainatate.

Inscrierile pentru bilete se fac aici.

Citește în continuare