Skip to content

In vizita la Morometii 3. Stere Gulea si Vivi Dragan Vasile incheie cea mai cunoscuta poveste romaneasca. Horatiu Malaele este Ilie Moromete, iar Alex Calin joaca rolul lui Niculae / Marin Preda

Satul Talpa din judetul Teleorman este a treia oara platou de filmare pentru „Morometii”. Prispa casei s-a animat zilele trecute, la fel ca tot satul, pentru care „Morometii” inseamna o istorie vie, de mai bine de 30 de ani. Stere Gulea si Vivi Dragan Vasile sunt in continuare maestrii de ceremonie, alaturi de echipa mai nou formata din Dana Paparuz, creatoarea costumelor, Cristian Niculescu, scenograf, si producatorii Oana Bujgoi Giurgiu si Tudor Giurgiu.  

In primul „Morometii”, care s-a filmat in 1987, cu Victor Rebengiuc ca Ilie Moromete, Stere Gulea a facut o adaptare destul de fidela a romanului. Continuarea seriei, „Morometii 2”, a aparut in 2018, iar regizorul s-a inspirat din „Morometii, vol. 2”, dar si din „Viata ca o prada” si publicistica lui Marin Preda, cu Horatiu Malaele in rolul lui Ilie Moromete, Iosif Pastina ca Niculae si Dana Dogaru in rolul Catrinei Moromete.

Acum, partea a treia din saga Morometilor este un scenariu original semnat tot de Stere Gulea, care s-a inspirat din jurnalele lui Marin Preda, povestile Ninei Cassian si ale Aurorei Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, cea care i-a descoperit manuscrisul Morometilor si l-a convins sa-l publice.

Horatiu Malaele este tot tatal lui Niculae, interpretat de actorul Alex Calin, care joaca, de fapt, rolul autorului Marin Preda. De altfel, echipa Stere Gulea si Vivi Dragan Vasile incheie astfel o bucla de istorie recenta a Romaniei, aproximativ 100 de ani, de care nu vorbim – nici la orele de istorie, nici prin alte medii.

Filmarile la Moromeții 3 vor avea loc pe parcursul anului 2023 la Talpa, judetul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Silistea-Gumesti, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar si la Sinaia, Bucuresti, Golesti si mai multe sate din jurul capitalei. Cu actiunea filmului in anii 50’, pentru echipa de productie cel mai greu a fost sa gaseasca locatii de filmare care se sa potriveasca acelei perioade. Totul e o provocare: de la geamurile termopan care sunt peste tot pana la aerele conditionate. Noi recompunem un sat din cateva sate dispersate. La fel si orasul, care este sufocat de grafitti si practic nu ai cum si ce sa filmezi fara sa faci modificari„, povesteste producatoarea Oana Bujgoi Giurgiu, care inca cauta locatii care sa se potriveasca atmosferei vremii.

Din distributia filmului „Morometii 3” fac parte Alex Calin (Niculae Moromete), Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu, Razvan Vasilescu, Dana Dogaru, Oana Pellea, Toma Cuzin, Laurentiu Banescu, Conrad Mericoffer, Dorina Chiriac, Ana Ciontea, Catalin Herlo, si Aida Economu, printre altii.

Despre al treilea „Morometii”, Oana Bujgoi Giurgiu spune ca se simtea ca va urma inca de la filmarile pentru „Morometii 2”. De fapt, Stere Gulea a facut un interviu cu Aurora Cornu in timpul pregatirilor pentru Morometii 2 si atunci a inceput sa se gandeasca la povestea cu acest nou personaj. Se incheie totul foarte rotund. Mi se pare frumos cum se incheie”, povesteste Oana.

Stere Gulea mentioneaza ca a scris povestea autorului Morometilor in perioada pandemica, pornind de la Marin Preda ca Niculae Moromete, ca apoi sa prezinte opera lui.

„Parcursul de la partea a doua la povestea finala pe care o filmam acum a fost unul mult mai direct. Datorez acest lucru indeosebi surprizei pe care am avut-o in ceea ce priveste entuziasmul si interesul pe care le-am starnit in 2018 cu Morometii 2 . Pentru mine a fost o confirmare ca publicul iubeste aceasta lume si aceasta familie, asadar, mi-am dorit sa inchei saga Morometilor, mai ales pentru ca noi nu avem asa ceva in cinematografia romana. Scenariul este original, nu se bazeaza pe un roman anume, ci pe lucruri adunate de mine din jurnalul lui Marin Preda si multe alte insemnari descoperite de-a lungul timpului” , a spus regizorul Stere Gulea.

Ce vom vedea pe ecrane incepand de anul viitor este continuarea povestii lui Niculae, mezinul familiei, reintors in batatura lui Ilie Moromete dupa ce a fost chemat sa sustina linia partidului si sa ajute la colectivizare. Intre timp, acesta devine un tanar scriitor, ceea ce da peste cap ordinea fireasca a lucrurilor.

„Morometii 2” este considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei romanesti si ramane una din cele mai populare lansari de film de autor ale ultimilor ani.

In 2018, filmul a avut in cinematografe peste 200.000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai vizionate filme ale anului, cu un public de peste 4.000 mii de spectatori doar la premiera de gala de la Sala Palatului.

In 2019, filmul a primit cele mai multe premii la cea de-a 13-a editie a Premiilor Gopo, cu  9 trofee din cele 14 nominalizari – Cel mai bun film, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura, Premiul Tanara Speranta, si Premiul Publicului.

Citește în continuare