Skip to content

Ieri Printul Harry a avut o aparitie neasteptata la procesul impotriva Daily Mail pentru practicile ilegale de obtinere a informatiilor. In proces depun plangere si Elton John, Elisabeth Hurley, Sadie Frost, fiecare cu o alta speta legata de informatii publicate de Daily Mail.

 Printul Harry a avut ieri o aparitie neasteptata la Inalta Curte din Londra, in prima sa vizita in Marea Britanie de la funeraliile bunicii sale, regina Elisabeta a II-a.

Ducele de Sussex face parte dintr-un grup de persoane care au dat in judecata Associated Newspapers Ltd (ANL), editorii publicatiilor Daily Mail, Mail On Sunday si MailOnline. Harry, Sir Elton John si Sadie Frost se numara printre persoanele care acuza compania de „incalcari grave ale vietii private” din cauza unei presupuse colectari ilegale de informatii, potrivit The Times.

Printul Harry, care locuieste in Montecito, California, impreuna cu sotia sa, Meghan, si cu copiii lor, printul Archie si printesa Lilibet, a sosit la tribunal in momentul in care au inceput procedurile legale privind viata privata.

Un purtator de cuvant al ANL a descris anterior afirmatiile ca fiind „absurde”. O declaratie transmisa catre BBC News sustine: „Respingem in totalitate si fara echivoc aceste calomnii absurde, care nu par a fi altceva decat o incercare planificata si orchestrata in prealabil de a implica titlurile Mail in scandalul pirateriei telefonice privind articole vechi de pana la 30 de ani.

„Aceste afirmatii nefondate si extrem de defaimatoare – bazate pe nicio dovada credibila – par a fi pur si simplu o expeditie de pescuit a reclamantilor si a avocatilor lor, dintre care unii au continuat deja procesele in alta parte”.

O audiere preliminara la Inalta Curtea inceput ieri si va dura patru zile, audierile fiind pentru a se stabili daca plangerile sunt fondate si se poate intenta un proces.

Vizita vine in timp ce lumea asteapta sa vada daca ducele si ducesa de Sussex vor face calatoria din Ameria catre UK pentru incoronarea regelui Carol al III-lea in luna mai. Publicatiile britanice spun ca se negociaza detaliile prezentei celor doi la ceremonie, de la locul in sala pana la ce aparitii publice au in vizita din Londra.

Nu este clar daca printul Harry va petrece timp cu membrii familiei sale, inclusiv cu tatal sau, regele Carol al III-lea, si cu fratele sau, printul William, in timpul vizitei sale in Marea Britanie din aceste zile, mai ales in contextul faptului ca Regele pleaca miercuri in Germania, iar William e cu copiii in vacanta pentru ca in Anglia e saptamana libera de la scoala.

In timpul audierii preliminare, Harry a revenit la acuzatiile pe care le-a facut si in biografia sa, Spare.

Printul Harry sustine ca informatiile obtinute ilegal au fost folosite de editorii Mail pentru o serie de articole despre viata sa personala, inclusiv detalii despre relatia si sentimentele sale fata de fostele sale iubite, printre care Chelsy Davy, Natalie Pinkham si Cressida Bonas. De asemenea, el sustine ca societatea-mama a Mail a obtinut detalii despre discutiile cu fratele sau, printul William, cu privire la modul in care sa abordeze publicarea imaginilor de pe patul de moarte ale mamei lor, printesa Diana.

Harry a sustinut ca activitatea ilegala folosita pentru a obtine aceste povesti a insemnat ca „a fost privat in mare parte de aspecte importante ale adolescentei sale”. El a spus ca articolele au fost scrise in asa fel incat sa lase impresia ca furnizorii informatiilor erau prietenii sai, nu spargerea telefoanelor, iar asta a dus la pierderea unor prietenii si o atmosfera de paranoia care i-a afectat adolescenta.

In audierile preliminare, Elton John si partenerul sau de viata au vorbit despre socul descoperirii in presa al certificatului de nastere al primului lor copil, precum si al unor conversatii private obtinute prin ascultarea telefoanelor si prin montarea unor microfoane in propria lor casa.

Actrita Sadie Frost sustine ca a fost vizata intre 2000 si 2010, cand relatia ei cu actorul Jude Law a fost in mod regulat pe prima pagina a ziarelor. In plangerea sa sunt identificate 10 articole presupus ilegale, scrise de cinci jurnalisti de la Daily Mail sau Mail on Sunday, care ar fi comandat in mod regulat detectivi privati pentru articole.

Frost a facut referire si la un articol despre procedurile de divort si aranjamentele financiare ale lui Frost si Jude Law, spunand ca „Associated a platit 2837,50 lire sterline pentru „investigatii confidentiale” catre JJ Services, care au fost pentru informatii obtinute illegal.

Citește în continuare