Skip to content

Ianula Darlaiane, actrita romanca in Los Angeles: „Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o din teatru si pe care o aplic in film este importanta momentul prezent, sa traiesc cu adevarat fiecare scena si sa ma concentrez pe relatia cu ceilalti actori”

La prima vedere, asocierea numelui Ianula Darlaiane cu Romania nu pare favorabila, insa s-a nascut si crescut in Bucuresti, unde si-a si gasit vocatia de actrita, sub indrumarea Alinei Grigore. De origine aromana, botezata dupa numele bunicului, a facut primele cursuri de actorie la varsta de 15 ani, iar la 16 ani s-a inscris la Scoala de Actorie Inlight.

De la Bucuresti, Ianula a plecat intr-o scoala de vara la New York Film Academy, care i-a schimbat total perspectiva asupra actoriei. Cursurile s-au tinut la Los Angeles, locul care acum i-a devenit acasa, finalizand intre timp si New York Film Academy – BFA in Acting for Film.

Pana acum, in portofoliul tinerei se afla atat proiecte comerciale, cat si participari in videoclipuri („By the down”, r. Ryan Stephen Holly, „Take my breath”, r. Rodrigo Quezada), spectacole de teatru („Belgrade Trilogy”, r. Alina Grigore, „ Chatroom”, r. lunia Dinu), scurtmetraje („Rape culture”, r. Alina Grigore) si diverse aparitii in productii americane.

Va invitam sa o descoperiti pe Ianula Darlaiane intr-un interviu exclusiv oferit urban.ro.

Cum ai ales actoria ca meserie? Care a fost momentul care ti-a starnit dorinta pentru actorie?

Am facut primele cursuri de actorie la varsta de 15 ani, iar la 16 ani m-am inscris la Scoala de Actorie Inlight, unde am avut-o ca profesoara pe dna. regizor Alina Grigore. Datorita ei si cu ajutorul ei am realizat ca actoria este ceea ce doresc sa fac in viata. Imi amintesc cu drag de primul curs de la Inlight la care am participat si de faptul ca am avut ocazia sa joc intr-un scurtmetraj regizat de Alina la finalul acestuia. Acea saptamana a fost definitorie pentru viitorul meu profesional si mi-a oferit certitudinea ca actoria este cariera pe care doresc sa o urmez.

Am vazut in CV-ul tau o serie intreaga de pasiuni si activitati din zona artelor si a sportului – pianul, dansul, pictatul, dar si inot, patina, mers cu role si cu bicicleta. Cand si cum au aparut toate aceste hobbyuri in viata ta? Cate dintre ele sunt invatate special pentru vreun rol?

Inca de la o varsta frageda, am fost incurajata de catre parintii mei sa explorez si sa experimentez tot ce mi s-a parut interesant. La 3 ani am inceput sa urmez cursuri de balet, apoi chitara si pian, dar si alte activitati precum rolele, schi, patinaj si inot. Odata cu mutarea mea in Los Angeles, am ales sa ma axez pe alte hobby-uri, precum yoga, pictura si dansul, ma ajuta sa ma relaxez si recreez atunci cand nu sunt ocupata. Cred ca este esential sa invatam ceva nou in timpul liber si sa ne mentinem mereu ocupati. Desi nu am avut inca ocazia de a invata ceva nou pentru a juca un anumit rol, particip in prezent la cursuri de dialect coaching pentru a ma ajuta sa perfectionez diverse accente si sa-mi imbunatatesc performantele actoricesti.

Dintre toate locurile din lume, cum ai ajuns sa te stabilesti la Los Angeles?

Din perioada liceului, mi-am dorit sa studiez in afara tarii si am facut un research amanuntit al universitatilor de top din strainatate care ofereau programe de actorie. Avand o pasiune aparte pentru actorie de film, am cautat cu interes programele oferite de New York Film Academy, de care am aflat prin intermediul colegilor mei. La varsta de 17 ani, am participat la un curs de vara organizat de NYFA, la sediul din Los Angeles, unde am avut ocazia sa imi dezvolt abilitatile actoricesti si sa ma obisnuiesc cu atmosfera de la Hollywood. Experiența a fost cu adevarat memorabila si m-a convins ca nu exista un loc mai potrivit ca L.A. pentru a incepe cariera pe care mi-o doream.

Ne poti povesti despre New York Film Academy? Cum ai ales aceste cursuri? Care a fost momentul WOW al parcursului academic?

New York Film Academy a fost pentru mine o oportunitate incredibila, oferindu-mi sansa de a studia si trai in afara tarii, dar mai important, de a-mi urmari visul de a construi o cariera in industria filmului. Experienta mea de studiu in strainatate a fost remarcabila, totul a decurs foarte natural si usor, datorita unor profesori excelenti si pasionati care erau activi in industria filmului. Lucrand in mod constant in fata camerei si colaborand cu alti colegi din departamentul de filmmaking, am avut oportunitatea de a explora constant noi proiecte si de a invata lucruri noi.

Cu toate acestea, pandemia a avut un impact semnificativ asupra experientei mele acolo, fiind nevoita sa urmez, pentru o perioada, cursuri online. Acest lucru a schimbat multe aspecte ale experientei mele de studiu, cum ar fi ideea de a invata prin practica si colaborare, ceea ce nu a fost posibil in mediul online. Insa, sunt mandra de tot ceea ce am invatat si increzatoare ca am acum abilitatile si cunostintele necesare pentru a avea o cariera de succes in aceasta industrie.

In ultimul semestru de facultate, considerat cel mai dificil, a trebuit sa fac un scurtmetraj. Asa s-a nascut „Aviatrice”, este primul film de scurtmetraj pe care l-am scris, produs si jucat, impreuna cu echipa mea. Din acest proiect am invatat foarte multe lucruri, am trecut, cu multe provocari, prin toate etapele producerii unui film. Sunt recunoscatoare pentru aceasta oportunitate de a incheia facultatea cu un proiect personal si reprezentativ pentru mine, care sa-mi ofere incredere in ceea ce priveste cariera mea in viitor.

Citeam intr-un alt interviu al tau ca ti-ai inceput cariera pe scena de teatru in Romania, inainte sa pleci in SUA. Care este cea mai importanta lectie pe care ai luat-o din teatru si o folosesti in film? Dar cea mai importanta lectie de actorie invatata in context romanesc?

Da, la Inlight am avut numeroase proiecte pe scena teatrului Unteatru, iar pe parcursul celor 4 ani petrecuti acolo, am acumulat o experienta foarte valoroasa. Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o din teatru si pe care o aplic in film este importanta momentul prezent, sa traiesc cu adevarat fiecare scena si sa ma concentrez pe relatia cu ceilalti actori din cadrul scenei.

In teatru, fiecare reprezentatie este unica si nu poate fi replicata, asa ca trebuie sa fii mereu atent, sa fii deschis la schimbare si la adaptarea la situatii noi care pot aparea in timpul reprezentatiei. Aceasta atitudine este foarte importanta si in film, pentru ca in aceasta industrie lucrurile se pot schimba rapid, iar un actor trebuie sa fie pregatit sa se adapteze la noile circumstante.

Cea mai importanta lectie de actorie pe care am invatat-o in context romanesc a fost sa fiu foarte bine pregatita pentru fiecare rol si sa fiu foarte disciplinata in ceea ce priveste munca mea.

In Romania, am avut ocazia sa lucrez cu oameni extraordinari de la care am avut foarte multe de invatat si pe care mi-am dorit mereu sa ii fac mandri, asa ca a trebuit sa ma pregatesc foarte bine ca sa pot face fata tuturor provocarilor. Disciplina si dorinta de a fi mereu pregatita sunt valori pe care le aplic si in film, unde stiu ca trebuie sa vin mereu cu o atitudine deschisa si cu temele facute de acasa pentru a putea avansa.

Mentionai ca in SUA ai lucrat in proiecte cu vedete din industria filmului. Ne poti spune ce pasi ai urmat tu pentru ati indeplini visul de a fi actrita in SUA?

La inceputul anului meu de munca aici, am lucrat ca background actor (n.red. – o persoana care joaca un rol fara replici, de obicei pe fundalul unei scene si care ajuta ca productiile sa para si sa se simta mai autentice) in numeroase filme. Aceasta experienta mi-a oferit oportunitatea de a observa indeaproape cum se lucreaza in industria filmului, la un nivel avansat, si m-a pus in contact cu multe persoane importante din industrie, ceea ce a fost o experienta extraordinara. Acest job mi-a oferit, de asemenea, o oportunitatea de a ma familiariza cu modul in care functioneaza productiile mari si de a invaya multe despre ceea ce se intampla in spatele scenei. In plus, am intalnit multe persoane talentate si pasionate de film, cu care am colaborat si am impartasit idei si experiente.

Cu cateva luni in urma, am avut ocazia de a lucra cu Danielle Fishel, cunoscuta pentru rolul sau din serialul „Boy Meets World”, in cadrul unui proiect pe care il regiza. Vazandu-ma pe set, m-a selectat ca sa completeze distribuția cu rolul lui Fritzy Gattens. A fost o experienta incredibila pentru mine si am fost recunoscatoare pentru aceasta oportunitate.

In luna februarie, am fost featured background (n.red. – o persoana din film care iese in evidenta printr-o actiune in cadrul unui alt moment, insa fara sa vorbeasca sau sa aiba o contributie) pentru un film important care v-a fi lansat in 2024 despre care nu pot inca vorbi, dar a fost un moment senzațional pentru mine de care imi voi aminti pentru mult timp. Am fost foarte fericită sa pot fi prezenta la crearea unui film de dimensiuni asa mari si cu atat de multa atentie sociala. Abia astept sa il pot vedea in cinematografe. Aceasta experienta m-a motivat si m-a incurajat sa continui cu munca de background, chiar daca uneori poate parea ca nu are importanta.

„Este bine cunoscut faptul ca industria cinematografica este una dintre cele mai competitive si exigente domenii de activitate, iar pentru a reusi, trebuie sa ai o puternica dorinta de a-ti asuma orice rol, indiferent cat de mic.”

In decursul acestor luni, am reusit sa devin eligibila pentru a putea intra in Uniunea Actorilor din America, SAG- AFTRA. Aderarea la uniune este vazuta ca un pas important de a devein un actor serios si iti ofera posibilitatea de a avea access la proiecte cu o expunere si un buget mai mare decat acelea care sunt non-uniune. Desi nu am aderat inca, sunt bucuroasa ca am alegerea de a face parte din acest grup.

Am vazut ca pentru ultimul film in care ai jucat, „Aviatrice”, ati lansat o campanie de fundraising pe Indiegogo. Ne poti spune mai multe despre cum functioneaza promovarea filmelor din afara bulei hollywoodiene, cu bugete generoase de marketing? Simti ca este similar cu parcursul filmelor de autor din Romania?

Filmul nu ruleaza inca, urmeaza sa-l trimitem la festivalurile de profil. Pentru „Aviatrice”, am reusit sa strangem o parte din finantarea necesara prin intermediul campaniei noastre de crowdfunding pe Indiegogo. Ulterior, restul finantarii de care aveam nevoie a l-am obtinut de la parintii mei care m-au ajutat intotdeauna si carora le voi fi mereu recunoscatoare. Este adevarat ca promovarea si distributia filmelor independente poate fi asemanatoare cu cea a filmelor de autor din Romania, care deseori se confrunta cu bugete reduse de marketing si distributie.

Cu toate acestea, consider ca aceste filme pot atrage un public larg prin intermediul retelelor sociale, a publicatiilor specializate si prin intermediul festivalurilor de film. In afara de marile studiouri de la Hollywood, exista o multitudine de producatori independent care isi finanteaza filmele prin intermediul crowdfunding-ului sau prin intermediul altor surse de finantare.

Care este personajul pe care l-ai jucat si ti-a oferit o alta perspectiva asupra vietii? De ce?

Am interpretat o varietate de roluri, iar din fiecare dintre acestea am invatat ceva nou si fascinant. Imi plac provocarile, iubesc sa studiez, sa ma pregatesc pentru personaje care sunt foarte diferite de mine, pentru a-mi extinde perspectiva asupra lumii si pentru a invata lucruri noi despre viata si oameni.

Inca din primele mele luni de munca in SUA, mi s-a oferit rolul principal intr-un videoclip muzical al solistei Planet Swan, produs si regizat de Ryan Stephen Holly. Am interpretat-o pe Maria Magdalena. Acest proiect a venit imediat dupa absolvirea facultatii, iar pentru mine a reprezentat o oportunitate extraordinara de a-mi exprima pasiunea pentru actorie si de a fi platita in acelasi timp.

Pentru interpretarea ei, am avut libertatea de a-mi aduce propria perspectiva si de a pune amprenta personala acestui personaj. Chiar daca exista deja o istorie si o poveste bine cunoscuta despre ea, cred ca am reusit sa-i aduc propriul meu stil si sa ofer putin din mine insami in interpretarea ei. Acest lucru m-a facut sa ma simt puternic legata de acest rol si sa mi dezvolt abilitatea de a fi creativa si de a inova intr-un mod care sa fie respectuos si coerent cu personajul.

Meseria de actrita vine cu provocari si cateodata poti avea multe proiecte (stiu ca ai jucat si in multe reclame si in teatru) dar mai sunt si perioade in care e mai greu si poate nu ai de lucru. Cum ai invatat sa treci prin perioadele mai aride, sa zicem, cum ai grija de tine la nivel emotional si mental?

Cand am decis sa ma mut in SUA, am fost avertizata de multi oameni ca va fi o calatorie dificila. Intr-adevăr, industria filmului este foarte competitiva si pot exista perioade lungi de timp in care nu sunt multe oportunitati de lucru, si trebuie sa treci prin multe auditii fara a primi vreun rol.

Am inceput sa lucrez ca actor in SUA de un an de zile si am experimentat deja cat de dificil poate fi sa reusesti in aceasta industrie. Este important sa ai rabdare si sa te lupti, sa poti sa treci peste momentele grele. Insa, am deja un grup important de prieteni, actori si membrii ai industriei filmului, ne sustinem reciproc si reusim cumva sa trecem de momentele dificile, ne incurajam si ne ajutam unii pe altii atunci cand avem nevoie. Cred ca este important sa ai oameni alaturi de tine, care au aceleasi pasiuni si care iti inteleg problemele.

Care sunt proiectele la care lucrezi in prezent? Cand si unde te poate vedea publicul din Romania?

Eu sper sa reusesc sa stau cat mai mult timp in SUA, totusi, mi-ar face placere sa lucrez cu oamenii din industria cinematografica din Romania. In prezent, lucrez la un proiect cu regizorul Ryan Stephen Holly, cu care am avut bucuria de a colabora si in trecut, pentru a dezvolta un film de lungmetraj. Sper din tot sufletul ca acest proiect sa devina realitate si sa il putem vedea pe marile ecrane.

Daca ar fi sa iti fii recunoscatoare tie pentru ceva, pentru ce ti-ai multumi?

Mi-as multumi pentru curajul de a alege latura artistica din mine si pentru decizia de a ma muta in L.A. pentru a-mi urma visul.

Citește în continuare