Skip to content

Cetatea Rasnov e primul obiectiv din Romania in Reteaua Europeana Forte Cultura. Acum se viziteaza doar gradina, accesul e gratuit. Alte cetati din Europa au parcuri horticole si gradini zoologice

Cetatea Rasnov s-a alaturat Retelei Europene a Fortificatiilor – Forte Cultura, o asociere a celor mai importante situri culturale cu fortificatii din Europa.

FORTE CULTURA sustine patrimoniul arhitectural si cultural divers al monumentelor fortificate, promoveaza schimbarea acestora in locuri de cultura si turism. Responsabilitatea comuna pentru patrimoniul cultural al monumentelor fortificate este exercitata in special prin cooperare europeana, reteaua avand peste 150 de membri asociati. Forte Cultura ofera o gama larga de instrumente moderne de marketing si activitati de promovare, special orientate catre nevoile monumentelor fortificate, membrii sai dobandind astfel o prezenta larga pe pietele turistice internationale.

Conceptul de management cultural s-a schimbat semnificativ in ultimele decenii, iar societatile noastre tind sa se concentreze din nou asupra dialogului dintre culturi, respectului pentru identitati si diversitate, precum si asupra sentimentului de apartenenta la valorile europene.

Cetatea Rasnov este unul din cele mai importante monumente medievale din Romania si trece printr-un amplu proces de restaurare. Momentan se viziteaza doar gradina Cetatii, accesul vizitatorilor fiind gratuit.
Inca din antichitate, fortificatiile de pe stanca Dealului Cetatii din Rasnov au protejat o asezare. Prima cetate medievala la Rasnov a fost construita de sasi si cavalerii teutoni in perioada 1211–1225, cat a durat stapanirea cruciata in Tara Barsei, iar dupa alungarea cruciatilor, cetatea din lemn si pamant a fost reconstruita sau transformata in una din piatra de sasi.
Cronicarul Simon Massa (1536–1605) sustine ca in timpul invaziei tatarilor din 1335, cand Tara Barsei a fost pustiita in intregime, cetatea Rasnov, „asezata pe un munte inalt” a rezistat asediului inamic si a salvat vietile locuitorilor refugiati intre zidurile sale (fiind loc de refugiu pentru comunitatea din Rasnov pana in secolul 18). 
Aceasta este si prima atestare documentara a cetatii.

In multe locuri din lume, monumentele fortificate au devenit centre de cultura si turism. Zidurile uriase ale cetatilor ofera un fundal extraordinar pentru o mare varietate de experiente si activitati pentru tineri si batrani deopotriva.

Concerte Mozart la Salzburg, festival pentru copii in fortareata montana Königstein, concerte in aer liber la cetatea Spandau, muzee ale fortaretelor din Franconia, batalii istorice in parcurile culturale ale fortificatiilor din Silezia, festivaluri in monumentele fortificate venetiene, arta si mestesuguri in cetatea Petersberg din Erfurt, experimentarea istoriei Cortinei de Fier in locuri autentice, plimbari cu bicicleta in fortificatiile din Alpii de Sud, targuri de Craciun in bastioane. Acestea sunt doar o parte din ceea ce are de oferit acest patrimoniu cultural.

Una dintre cele mai frumoase combinatii de natura si monument fortificat se gaseste in spectacolul horticol din Erfurt – egapark – in care este integrata complet Cetatea Cyriaksburg.

Aceasta gazduieste „Muzeul german de horticultura” si invita vizitatorii sa se bucure de o priveliste memorabila a florilor din turnuletele de tun.

Puternicul zid de fortificatie din Verona este, astazi, un parc bine amenajat, cu mai multe gradinite si locuri de joaca sub copaci umbrosi, in afara de traseele turistice. O gradina botanica se cuibareste langa zidurile bastioanelor si ale bastioanelor.

Monumentul fortificat, iazurile si o gradina zoologica cu peste 500 de animale creeaza o idila pentru om, animale si natura in capul de pod al Cetatii Jülich, o experienta de neuitat a Expozitiei Horticole de Stat 1998.

Odata cu expozitia nationala de gradinarit de la Koblenz, Fortareata Ehrenbreitstein a cunoscut o reproiectare a spatiilor deschise generoase intr-un parc inflorit cu „gradini arheologice de sezon” si o expozitie permanenta despre „etapele istoriei fortaretei”.

Citește în continuare