Skip to content

Placinta Dobrogeana a fost recunoscuta la nivelul Uniunii Europene ca produs romanesc cu indicatie geografica protejata. Unde gasiti cele mai gustoase placinte in Bucuresti

Romanii au festivaluri ale placintelor, delicatese cu multe umpluturi in forma de placinta, iar turistii sunt incantati cand ajung la noi si descopera placintele noastre, iar acum placinta dobrogeana are acte de autenticitate in Uniunea Europeana.

Declaratia Romaniei de inregistrare a denumirii «Placinta dobrogeana» a fost publicata in urma cu doua zile in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Au fost doi ani de dispute pana cand Romania a castigat recunoasterea europeana in fata Bulgariei

Conform deciziei evaluatorilor, termenul ”Dobrudzhanska banitsa” (sustinut de Bulgaria) poate fi utilizat pentru a desemna un produs care nu se conformeaza specificatiilor produsului ”Placinta dobrogeana” cu IGP pentru o perioada de zece ani”. 

Bulgaria a sustinut ca aceasta denumire desemneaza produse cu ingrediente, etape de preparare si caracteristici finale ale produsului similare si, astfel, elementele esentiale ale „Dobrudzhanska banitsa” si ale „Placintei dobrogene” ar putea fi considerate identice.

Denumirea „Placinta dobrogeana” este asociata in mod incontestabil cu produsul de patiserie facut din foi de placinta umplute cu branza sarata (telemea) amestecata cu cas si oua, fabricat in aria geografica. Prin urmare, produsul are calitati si o reputatie care pot fi atribuite originii sale geografice. Avand in vedere cele de mai sus, legatura dintre produsul denumit „Placinta dobrogeana” si aria geografica nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Romania are recunoscute pana in prezent pe sisteme de calitate europene 10 produse, respectiv: Telemeaua de Sibiu; Carnatii de Plescoi; Scrumbia de Dunare afumata; Novacul afumat din Tara Barsei; Salamul de Sibiu; Magiunul de prune de Topoloveni; Cascavalul de Saveni; Salata cu icre de stiuca de Tulcea.

Iata sase locuri unde puteti manca placinte super delicioase in Bucuresti

Lumea Placintelor este un loc care reinventeaza acest deliciu culinar, aducand o nota originala celor mai populare retete de placinte si prezentandu-le pofticiosilor alaturi de vinul potrivit, la pranz sau la cina.

La Placinte are 4 restaurante in Bucuresti in zone diferite, are livrare prin tazz si glovo si multe sortimente de placinte, cu carne, cu branza, vegane…

Placinte calde este o brutarie care ofera pe langa traditionala placinta dobrogeana placinte cu varza, cu sunca ciuperci si cascava, cu carne de porc si vita, dar si placinte desert cu mere, dovleac, visine.

O gasiti aci https://placintecalde.ro/

Delicious Doughnuts are o gama variata de gogosi, placinte, invartite, tarte, rulade, fursecuri si prajituri de casa. In dorinta de a veni in intampinarea gusturilor clientilor nostri, va oferim posibilitatea de a va crea propria placinta – compozitia, condimentele si intensitatea acestora, la cererea clientilor. Patiseria e pe Mihai Bravu la 134, online puteti vedea ce produse are aceasta mica afacere de familie https://deliciousdoughnuts.ro/

Pentru orice fost sau actual student, Patiseria Piata Amzei – Comteia e un loc foarte foarte cunoscut. Merdelenele delicioase, dar si placinte de foarte multe feluri facute la laboratorul din spatele tejghelei. Poate cel mai familiar gist de placinta pentru multe generatii. O gasiti in Piata Amzei pe aleea care merge catre Calea Victoriei.

Cuptorul Brancovenesc are placinte banatene, dobrogene, o serie de placinte rustice si… vedeta laboratorului – placinta cu branza si muraturi. Gasiti produsele in piata Charles de Gaulle, in Dristor intr-o casa superba, in mall Orhideea, dar si in Piata Dorobanti.

Citește în continuare