Skip to content

Una dintre cele mai valoroase opere de arta din Romania va fi expusa timp de opt zile la Bucuresti. Art Safari aduce in capitala lucrari de Jan van Eyck, Titian, Veronese si Hans Memling.

Una dintre cele mai valoroase opere de arta aflate in Romania — „Omul cu tichie albastra” de Jan van Eyck — va fi expusa in premiera la Bucuresti in perioada 20-30 aprilie cand Art Safari deschide o noua expozitie temporara cu lucrari care provin din colectia Muzeului National Brukenthal.

Pe langa capodopera lui Van Eyck vor mai fi expuse alte patru opere importante de Titian, Veronese si Hans Memling. Art Safari anunta valoarea de asigurare a lucrarilor la 75 de milioane de euro, citandu-l pe Alexandru Chituta, managerul Muzeului National Brukenthal. Nu se cunoaste daca estimarea este recenta sau mai veche insa „Omul cu tichie albastra” este, alaturi de „Sarutul” lui Brancusi, printre cele mai importante opere de arta aflate in muzeele din Romania in acest moment.

In total, expozitia va putea fi vizitata timp de opt zile, Art Safari fiind deschis numai de joi pana duminica.

Este prima data cand „Omul cu tichie albastra” paraseste Muzeul Bruckenthal pentru o expozitie temporara pe teritoriul Romaniei. Lucrarea a fost confiscata de comunisti si s-a aflat in posesia Muzeului National de Arta din Bucuresti din 1948 pana in 2006, fiind returnata Sibiului in tandem cu programul Capitala Europeana a Culturii.

„Recunoasterea internationala a valorii capodoperelor din colectia Brukenthal este pe masura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expozitia „Capodopere” a fost inaugurata in 2006 odata cu reintregirea colectiei cu lucrarile de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrari transferate in 1948 la Muzeul de Arta din Bucuresti (intre care Jan van Eyck – „Omul cu tichie albastra”, Hans Memling – „Portret de barbat citind” si „Portret de femeie rugandu-se”) si 4 lucrari recuperate dintre cele 8 furate in 1968 (intre care Titian – „Ecce Homo”)”, a rezumat Alexandru Chituta.

Biletele pentru expozitia „Brukenthal Exclusive” au fost puse deja in vanzare pe site-ul Art Safari. Potrivit organizatorilor, cei care au vizitat deja expozitia si fac dovada biletului vechi platesc doar supliment 25 de lei la poarta. Cei care au bilete Full Access achizitionate si care le folosesc in perioada acestei expozitii, la fel, pot plati la poarta supliment 25 lei. 

Mai jos puteti afla despre muzeele in care se afla si alte capodopere din colectiile romanesti.

Jan van Eyck este considerat unul dintre cei mai importanti maestri ai picturii nordice, fiind cunoscute numai 20 de opere semnate de el in intreaga lume.

Lucrarea „Omul cu tichie albastra” este singura lucrare atribuita lui Jan van Eyck (cca. 1390-1441) aflata in patrimoniul romanesc. 

Opera, pictata in jurul anului 1430, a fost achizitionata in secolul XVIII de baronul Samuel von Brukenthal. Multa vreme s-a crezut ca a fost realizata de artistul german Albrecht Dürer, din cauza monogramei AD ce poate fi vazuta in coltul din stanga sus. S-a dovedit insa ca monograma si anul pictarii sunt elemente adaugate portretului mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, probabil datorita cotei de piata ridicate pe care Dürer o avea in epoca.

Aceasta lucrare se inscrie in seria picturilor celebre ale artistului, precum “Barbatul cu turban rosu”, considerata a fi un autoportret si aflata la National Portrait Gallery din Londra, sau “Barbatul cu inel”, aflata la Kunsthistorisches Museum din Viena.

Cea mai importanta lucrare a lui Van Eyck este „Altarul din Ghent” care a primit si titlul de „cea mai furata opera de arta din lume”. Istoria ei fascinanta o puteti afla mai jos.

Lucrarea lui Titian — considerat unul dintre cei mai importanti maestri ai picturii venetiene — „Ecce Homo” exploreaza o tema religioasa specifica picturii italiene renascentiste.

Tiziano Vecellio, cunoscut sub numele de Titian, a trait intre 1488/90 si 1576 (aproape 90 de ani) si a avut o cariera prolifica, fiind considerat unul dintre cei mai buni pictori din secolul al XVI-lea. In timp ce artistii florentini erau apreciati pentru al lor disegno (s-ar putea traduce in limba romana ca „desen” dar presupune si o latura intelectuala a conceptului, nu doar una practica), venetienii erau maestrii ai culore sau colorito, Titian fiind considerat un lider al acestui grup.

Lucrarea „Ecce Homo” i-a fost comandata lui Titian prima data in 1543 de catre omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna (van Haanen). O versiune a acestei lucrari de Titian, realizata ulterior, in 1548, este expusa in Muzeul Prado, Madrid.

Mai multe despre Titian veti descoperi mai jos.

Veti putea vedea si lucrarea „Cap de copil” semnata de un alt mare artist renascentist, Paolo Veronese.

Foto: cimec.ro

Paolo Veronese (1528-1588) a pictat lucrari de foarte mari dimensiuni, cu subiecte istorice, religioase si mitologice, majoritatea pastrate in cladirile pentru care au fost create. Muzeele detin de regula doar portrete. 

Micul portret din colectia Brukenthal reprezinta o etapa a procesului de creatie al portretului lui Iseppo da Porto si al fiului sau Adriano, comandat pentru Palazzo Porto din Vicenza. Versiunea finala a lucrarii este expusa in prezent in Galeria Uffizi din Florenta. 

Expozitia include si doua lucrari de Hans Memling – „Portret de barbat citind” si „Portret de femeie rugandu-se”.

Hans Memling (1430/33-1494) a fost un pictor olandez apreciat in timpul vietii sale care s-a specializat in lucrari cu tematica religioasa, avand un rol important in introducerea peisajului in planul indepartat al compozitiei portretelor. 

Cele doua portrete pandant din colectia Muzeului Brukenthal infatiseaza un cuplu matur, redat in stilul specific scolii flamande. Atitudinea pioasa corespunde momentului lecturii, barbatul tine in maini o carte de rugaciuni si este reprezentat alaturi de fiul sau; in spatele femeii se afla un catelus, element inclus in compozitiile vremii ca simbol al fidelitatii conjugale.

In cadrul Art Safari mai pot fi vizitate alte patru expozitii de arta romaneasca, franceza si spaniola. 

Art Safari gazduieste in cadrul acestei sezon 4 expozitii: o retrospectiva dedicata pictorului roman Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maestrii picturii spaniole – cea mai ampla expozitie de arta spaniola organizata in Romania pana in prezent, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Frantei acordat artei contemporane, dar si o expozitie de arta intitulata „Supercontemporana” romaneasca. 

Citește în continuare