Skip to content

Un barbat in stare de ebrietate a pledat vinovat dupa ce a furat degetul unei sculpturi de 4,5 milioane de euro dintr-un muzeu din Philadelphia. Statuia este veche de 2.000 de ani si face parte din cea mai importanta descoperire arheologica a sec. XX.

Un barbat acuzat ca a furat degetul mare al unei statui de teracota veche de 2.000 de ani a acceptat sa pledeze vinovat intr-un caz penal demn de un film. Decizia il va salva de la o posibila condamnare la 30 de ani de inchisoare.

In 2017, Michael Rohana a fost invitat la o petrecere de Craciun cu „pulovere urate” organizata dupa program la Muzeul Franklin din Philadelphia. In timpul petrecerii, s-a strecurat intr-o expozitie cu sculpturi de teracota ale razboinicilor chinezi care au fost gasite la mormantul lui Qin Shi Huang, primul imparat al Chinei. 

Imaginile de supraveghere au aratat ca, dupa ce si-a facut un selfie cu o statuie a unui razboinic, Rohana a rupt ceva de pe una dintre statui.

Prietenii cu care a participat la petrecere au declarat ulterior ca acesta a vorbit in masina, in drum spre casa, despre faptul ca a luat degetul statuii si le-a aratat si o imagine a obiectului pe Snapchat.

O ancheta a FBI a fost demarata la scurt timp dupa ce personalul muzeului a realizat ca lipsea degetul mare al statuii. Incidentul a avut loc pe 21 decembrie 2017 cand Rohana avea 24 de ani. Reprezentantii muzeului au observat abia pe 8 ianuarie 2018 ca lipseste degetul.

Ulterior, anchetatorii federali l-au interogat pe Rohana la domiciliul sau, iar acesta a predat autoritatilor degetul pe care il avea ascuns intr-un sertar din dormitor.

Acuzatiile initiale impotriva lui Rohana – furtul si ascunderea unui obiect de patrimoniu cultural dintr-un muzeu – au fost retrase ca parte a acordului de recunoastere a vinovatiei. Inculpatul, care locuieste in Delaware, a acceptat sa pledeze vinovat pentru trafic interstatal, ceea ce presupune o posibila pedeapsa de doi ani in inchisoare si o amenda de 20.000 de dolari. Este o reducere drastica fata de cei 30 de ani dupa gratii pe care ii risca daca nu si-ar fi acceptat vinovatia.

Procesul a fost deschis in aprilie 2019 cand Rohana a recunoscut ca furtul degetului de teracota a fost o greseala facuta la betie pe care avocatul sau a descris-o drept vandalism juvenil. 

Juriul primului proces, incapabil sa ajunga la un consens cu privire la acuzatiile severe care i se aduceau, a ajuns la un punct mort, ceea ce a dus la anularea procesului. Cazul a fost unic in justitia americana pentru o procedura de furt de arta deoarece nu a existat un motiv financiar la mijloc, asa cum se intampla de obicei. 

Cand Rohana a luat cuvantul in fata juriului, a recunoscut ca nu stia de ce a furat degetul: „De fiecare data cand vad acest videoclip acum (n.r. referindu-se la inregistrarea camerelor de supraveghere din muzeu), incerc sa-mi dau seama: Ce iti trecea prin minte? La ce te gandeai?. Nu stiu cum am putut fi atat de prost”, a spus el.

Martorii experti ai procurorilor au sustinut ca degetul ar fi valorat 5% din valoarea totala a sculpturii, adica 150.000 de dolari. Al doilea proces a fost amanat din cauza pandemiei iar al treilea a fost deschis recent.

Potrivit BBC, oficialii guvernamentali din China au condamnat ferm muzeul american pentru ca a fost neglijent cu statuile de teracota si au cerut ca Rohana sa fie pedepsit sever. 

Consiliul municipal din Philadelphia a trimis chinezilor scuze oficiale pentru daunele aduse statuii, care fusese imprumutata de la Centrul de promovare a patrimoniului cultural din Shaanxi.

Expozitia de la Institutul Franklin s-a numit „Razboinicii de teracota ai primului imparat” si a prezentat 10 statui ale unor razboinici in marime naturala din celebra „Armata de teracota” ingropata in mormantul primului imparat al Chinei, Qin Shi Huang. Mormantul a fost descoperit in anii 1970 in nord-vestul Chinei de fermieri si include aproximativ 8.000 de soldati din perioada 210 – 209 i.Hr. La vremea respectiva, a fost considerata una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Citește în continuare