Skip to content

In Amsterdam s-a deschis prima galerie de arta care expune numai lucrari create de Inteligenta Artificiala. Lucrarile costa intre 3.000 si 10.000 de euro.

Dead End Gallery din Amsterdam este primul spatiu expozitional din lume care prezinta exclusiv arta generata de Inteligenta Artificiala. Galeria se afla in cartierul De Wallen, in apropierea unor atractii turistice din centrul capitalei olandeze, si prezinta o serie diversa de lucrari produse de algoritmi si masinarii coordonate de inteligenta artificiala, de la picturi digitale si pana la sculpturi si instalatii interactive. 

Galeria s-a deschis in luna martie si prezinta in premiera o expozitie cu artisti generati de inteligenta artificiala, adica entitati digitale care creeaza intr-un stil propriu pe baza unor programe si algoritmi.

Constant Brinkman, unul dintre curatorii Dead End Gallery a declarat ca ”Galeria noastra este prima din lume care expune fizic arta creata de inteligenta artificiala si artisti generati de inteligenta artificiala.”

Pentru a crea o astfel de expozitie, echipa din spatele proiectului a trebui sa patenteze si sa comisioneze un program special care sa creeze artisti digitali – adica fictivi – produsi prin intermediul inteligentei artificiale. Ulterior, au creat lucrari de arta unice care corespund cu un stil si o maniera proprie. 

Desi nu sunt creatii perfecte, unele dintre ele reprezinta erori in care oamenii au prea multe degete sau prea putini dinti, Inteligenta Artificiala invata si isi perfectioneaza tehnica cu fiecare noua lucrare. Prin urmare, piesele produse in viitor ar urma sa fie din ce in ce mai aproape de naturalism, concomitent cu experienta acumulata. 

Spatiul expozitional ofera si posibilitatea de a cumpara astfel de lucrari. Pretul mediu estimat de catre curatori este intre 3.000 si 10.000 de euro.

Patricia Jansma, amatoare de arta si unul dintre vizitatorii galeriei a declarat pentru Euronews ca “Imi place sa o privesc, este decorativa. Cineva sigur va fi dispus sa plateasca niste bani pentru ea. Eu cel putin nu as face asta, am alte standarde cand vine vorba de arta.”

In ceea ce priveste intrebarea daca astfel de creatii pot fi catalogate ca fiind arta sau nu, multi dintre specialisti nu au ajuns la un consens. Unul dintre argumentele vechiculate impotriva catalogarii acestor lucrari drept opere de arta este ca in spatele lor nu exista o personala reala, cu o conceptie si o perspectiva unica asupra lumii. Alti cunoscatori ai fenomenului au catalogat tendinta drept o schema frauduloasa de incalcare a drepturilor de autor in scopul de a face bani. 

Momentan, reactia publicului larg este mixta cand vine vorba de arta generata de inteligenta artificiala.

Majoritatea sunt uimiti de ceea ce poate realiza si rezolva noua tehnologie — recent, in Romania s-a raspandit pe retelele de socializare o fotografie cu o constructie fictiva in stilul Art Deco despre care se spunea ca este plasata in Bucuresti, multi utilizatori nu si-au dat seama ca este falsa — in timp ce altii se tem de repercursiunile pe care le poate avea dezvoltarea rapida a inteligentei artificiale. 

Recent, Elon Musk alaturi de alti magnati cunoscuti au semnat scrisori prin care cer sa fie oprite astfel de software-uri deoarece ar putea duce la distrugerea umanitatii.

Citește în continuare