Skip to content

Jude Law e Capitanul Hook in noul Peter Pan & Wendy. „Intr-un fel jucasem deja rolul lui, dar cu un umeras si o sabie de lemn invartindu-ma prin sufragerie dupa fiul meu”. Filmul e de astazi pe Disney +

Din 28 aprilie pe Disney + poate fi vazuta una dintre cele mai importante productii ale studioului in anul in care aniverseaza 100 de ani de la inaugurare, Peter Pan & Wendy.

Filmul  de actiune o prezinta pe Wendy Darling, o tanara careia ii este teama sa paraseasca casa copilariei si care il intalneste pe Peter Pan, un baiat care refuza sa se maturizeze. Alaturi de fratii ei si de o zana micuta, Tinker Bell, ea calatoreste cu Peter in lumea magica a Taramului de Nicaieri. Acolo, il intalneste pe capitanul pirat malefic Hook si porneste intr-o aventura palpitanta si periculoasa care ii va schimba viata pentru totdeauna.

Filmul e regizat de David Lowery, cu un scenariu de David Lowery si Toby Halbrooks si ii are in distributie pe Jude Law (Hook), Alexander Molony (Peter Pan), Ever Anderson (Wendy), Yara Shahidi (Thinkerbell), Alyssa Wapanatahk, Joshua Pickering, Jacobi Jupe, Molly Parker, Alan Tudyk, Jim Gaffigan.

Filmul urmareste povestea initiala din „Peter Pan, baiatul care nu voia sa creasca” scrisa de J. M. Barrie la 1903, o poveste vizionara care a fost reinterpretata de multe ori (animatia Disney din 1953 a setat imaginile iconice ale personajelor care sunt recunoscute si astazi de copii).

In 1983, psihologul  Dr. Dan Kiley a definit drept sindromul Peter Pan o caracteristica psihologica a adolescentilor care nu vor sa-si asume responsabilitati si consecintele propriilor greseli ca un refugiu in a ramane copii si a trai o copilarie perpetua.

Astazi vorbim in cultura populara despre Peter Panners referindu-ne la adultii care vor sa copilareasca – traiesc fara responsabilitati, daca se poate in casa parintilor ca sa nu plateasca nimic din utilitati, nu vor sa munceasca si prefera distractiile si vacantele.

Revenind la filmul care va fi difuzat de astazi pe Disney+, acesta este o montare spectaculoasa care reuseste sa pastreze conceptul povestii, costumele iconice (cu siluetele pe care le recunoaste o lume intreaga), dar care a modernizat dialogul si dinamica actiunii pentru a fi integrat in viata generatiilor actuale de copii care traiesc intr-un mediu digital si intalnesc de cateva mii de ori mai multe information intr-o zi in raport cu ce se intampla in urma cu 100 de ani cand a fost scrisa povestea.

Prin amabilitatea Disney+ Romania, urban.ro a participat la intalnirea pentru presa cu actorii din rolurile principale ale Peter Pan & Wendy si va oferim detalii din spatele productiei.

Regizorul David Lowery a recunoscut ca a acceptat proiectul cu relaxarea ca stie povestea si din copilarie, dar si din perspectiva parintelui care i-a spus-o fiicei lui, dar pe parcurs si-a dat seama ca miza este mult mai mare. „Pe masura ce am inceput sa lucrez la scenariu pe parcursul a mai multor ani, mi-am dat seama ca sunt mai multe nunante in poveste care nu au fost dezvoltate niciodata si nu au mai fost vazute pe ecran pana acum, si atat de multe lucruri pe care credem ca le stim. Avem acest sentiment de familiaritate fata de poveste si am avut tot timpul responsabilitatea ca trebuie sa onoram aceasta familiaritate, nu putem reinventa roata, dar trebuie sa oferim publicului un film in care sa primeasca Peter Pan si Wendy pe care ii cunosc si ii iubesc, dar, in acelasi timp, sa ii prezentam intr-o lumina noua. Titlul original al cartii lui J. M. Barrie a fost Peter Pan & Wendy, asa ca acesta a fost punctul de plecare pentru ceea ce oferim astazi spectatorilor. Pentru ca Wendy este cea care merge in Neverland si noi mergem cu ea.”

Pentru spectatorii tineri, miza si atentia vor fi concentrate pe actorii care ii interpreteaza pe Peter Pan si pe Wendy, iar pentru parintii care vor introduce in lumea copiiilor lor acest film atractia este, cu siguranta, Jude Law care e Capitanul Hook.

Law, care are in portofoliu 2 nominalizari la Oscar si 4 Globuri de aur castigate, dar si Premii BAFTA si Tony pentru activitatea in teatrul britanic, este el insusi tatal a 5 copii, rezultati din trei casatorii. Asa ca si pentru el miza a fost dubla: pe deoparte interpretarea unui personaj iconic pe care-l poate face legendar pentru inca o generatie, pe de alta parte propria relatie cu povestea lui Peter Pan si a lui Hook din perspectiva copiilor lui.

“Cand eram copil, imi amintesc ca il gaseam foarte amuzant pe capitanul Hook. Dar amintirile mele cel mai puternice despre capitanul Hook vin din perioada cand fiul meu cel mare avea 5 ani. Ii placea Peter Pan, asa ca am jucat Hook in fata lui prin casa ani de zile. A fost un fel de descoperire ciudata cand, dintr-o data, am ajuns sa il joc in film. Am insistat sa punem in scenariu cuvantul „codfish” ca insulta pentru ca fiul meu adora partea asta. II placea sa strige dupa mine prin casa „esti un codfish”. A fost deci un fel de relatie ciudata acum pentru ca intr-un fel jucasem deja rolul lui, dar cu un umeras si o sabie de lemn invartindu-ma prin sufragerie”.

In epoca politically correct in care zeci de carti sau filme celebre sunt reeditate pentru a nu folosi un limbaj care sa-i afecteze pe spectatori, si realizatorii noii versiuni Peter Pan au avut o atentie speciala pentru a proteja emotiile celor mici.

Jude Law a recunoscut ca preocuparea sa in ceea ce priveste crearea unui Capitan Hook autentic si contemporan a fost sa inteleaga istoria din spatele vietii lui si ce l-a facut sa fie atat de rau, dar in acelasi timp sa-l ilustreze fara sa fie foarte inspaimantator.  

“Mi s-a oferit o mare oportunitate prin intermediul scenariului. David mi-a oferit sansa de a-l intelege cu adevarat pe Capitanul Hook si de a patrunde in trecutul sau ca sa inteleg ce l-a facut sa fie raufacatorul.

Pentru un actor e un personaj foarte ofertant, e foarte placut sa-l joci, iar pentru mine, a fost foarte important sa existe intotdeauna un adevar in el. Nu are rost sa joci doar un personaj rau. Intr-un fir real al unei povesti, personajul rau nu stie ca e rau; el crede ca este eroul si ca toti ceilalti sunt personajele rele din jurul lui. M-am intors la carte si, desi apare doar in cateva capitole Hook, propozitiile in care e descris sunt foarte specifice. Se vorbeste despre el ca fiind singurul pirat de care Long John Silver se temea, asa ca stiam ca trebuie sa fie cu adevarat infricosator, si prezent fizic intr-un mod care nu era caricatural, ci era sincer si real. A fost foarte important sa inteleg cum a ajuns James Hook sa fie atat de plin de furie si ura fata de Peter. Apoi am incercat sa ma asigur ca nu merg intr-o directie sablon, arhicunoscuta, dar rezultatul sa fie totusi foarte distractiv si infricosator, dar nu prea infricosator…”, a marturist Law despre munca din spatele rolului sau.

Gratie animatiei din 1953 realizata tot de studiourile Disney, povestea lui Peter Pan are cateva imagini iconice, reduse la siluete in contrejour cu forme distincte pentru fiecare dintre personaje. Iata de ce costumele au fost una dintre marile provocari pentru un film de actiune Peter Pan care sa nu deranjeze spectatorii care sunt fanii povestii. Chiar si Jude Law a admis ca au fost foarte importante costumele in rolul sau.

“Siluetele acestor personaje sunt atat de emblematice si intotdeauna, cum spuneam si mai devreme, cand se reface o poveste exista intotdeauna gandul din spate si intrebarile despre “de ce-urile” fiecarui fapt. De exemplu, nu exista nicio referire la Hook purtand o haina rosie in carte, cred ca presupunem asta din versiunea animata, asa ca, din nou, David si cu mine am vrut sa gasim un sens la: „De ce este rosie?”. Devine rosie? A fost intotdeauna rosie? Si chiar si la forma carligului au fost multe discutii. Banuiesc ca a fost acceasi documentare si munca si la crearea costumului lui Peter Pan, de la modul in care e croit pana la pozitiile in care sta copilul si cum se vede palaria. In carte toate aceste detalii sunt mentionate, le-ai vazut si in animatie, dar vrei sa fie adevarat pentru tine ca actor, in miscarile tale, in interpretarea si transformarile pe care le ai in poveste.”

Ca fapt divers, cand va uitati cu intreaga familie la Peter Pan si Wendy care e acum pe Disney +, sa aveti in minte ca actorii principali sunt copii care pe parcusul filmarilor si-au facut tot felul de farse unul altuia… De exemplu, Alexander Molony, interpretul lui Peter Pan, vorbea adesea cu cascadorii care ii ajutau in miscarile de zbor sa-i schimbe traiectoria lui Ever Anderson – Wendy ca sa o ia prin surprindere in timp ce isi spune replicile.

Regizorul, el insusi parinte, a avut intelepciunea de a incuraja aceste mici farse intre actorii din rolurile pricipale stiind ca ajuta si la a le mentie atentia pentru multele ore de filmare, dar si pentru a crea o anumita complicitate si energie intre ei care se va simti pe ecran.

Citește în continuare