Skip to content

Aerosmith anunta turneul de adio si retragerea din muzica. Artistii cu varste de peste 70 de ani au anulat anul trecut mai multe concerte din cauza problemelor de sanatate. Steven Tyler a fost la reabilitare iar tobosarul Joey Kramer s-a retras deja din trupa.

Aerosmith a anuntat turneul de adio care marcheaza retragerea trupei din industria muzicala. Va include 40 de concerte care vor fi sustinute in toamna acestui an.

Dupa o cariera de peste cinci decenii, Aerosmith se retrage in stilul rock’n’roll cu „Peace Out Tour” care va incepe pe 2 septembrie in Philadelphia si este programat sa se incheie pe 26 ianuarie 2024 la Montreal. In noaptea de Anul Nou vor canta in Boston, orasul natal al trupei.

Momentan au fost anuntate numai concerte in America de Nord, nu se stie daca va exista si un turneu european insa tinand cont de numarul urias de fani pe care il au inclusiv in Romania, ar avea sens sa isi ia ramas bun printr-un turneu mondial.

Anuntul turneului a fost postat pe pagina de Instagram a trupei cu mesajul: „Dupa 50 de ani, 10 turnee mondiale si dupa ce am cantat pentru peste 100 de milioane de fani… Este timpul pentru o ultima incercare!”,

Anuntul turneului a venit sub forma unui comunicat de presa si nu a inclus nicio referinta personala sau sentimentala, mesajul impartasit pe Instagram este „Pregatiti-va si mergeti pe aici (n.r. „Walk This Way”), veti avea parte de cel mai bun spectacol din viata noastra”.

Trupa The Black Crowes va deschide turneul produs de Live Nation. Toate biletele vor fi puse in vanzare vineri dupa-amiaza, dupa orele 18:00 (ora Romaniei). Detalii veti gasi pe site-ul Aerosmith.com.

Tobosarul Joey Kramer, unul dintre fondatorii trupei, nu va lua parte la acest turneu, dupa cum se arata in anuntul oficial: „Desi Joey Kramer ramane un membru fondator iubit al Aerosmith, el a luat, din pacate, decizia de a nu participa la turneele programate in prezent pentru a-si concentra intreaga atentie asupra familiei si sanatatii sale. Prezenta inconfundabila si legendara a lui Joey in spatele bateriei va fi regretata cu desavarsire.” 

Kramer a lipsit si de la rezidenta concertistica pe care Aerosmith a desfasurat-o in Las Vegas care a fost anulata in in toamna anului trecut dupa ce Steven Tyler s-a imbolnavit si nu a putut urca pe scena, biletele fiind rambursate.

Presa americana de specialitate a remarcat faptul ca momentan a fost anuntat cate un singur concert in fiecare oras, cu cate 2-3 zile distanta intre spectacole, ceea ce ar permite posibilitatea adaugarii unor showuri noi.

Trupa a declarat pentru Associated Press ca prezenta lui Joey Kramer va fi inlocuita de cea a tobosarului John Douglas.

Desi anuntul se refera la retragerea Aerosmith de pe scena, grupul a fost inactiv in privinta inregistrarilor muzicale de mai bine de un deceniu. Desi Joe Perry a declarat in 2019 ca trupa planuieste sa intre in studio si sa creeze un nou material, ultimul album Aerosmith „Music From Another Dimension!”, a fost lansat in 2012. 

Cea mai recenta lansare discografica a lor, „1971: The Road Starts Here”, a fost de fapt o colectie a primelor demo-uri inregistrate de membrii trupei. In 2021, trupa a semnat un contract de distributie cu Universal Music Group pentru intreg catalogul muzical din ultimele cinci decenii.

In 2021, chitaristul Brad Whitford si-a exprimat indoiala ca grupul va mai canta vreodata impreuna, din cauza problemelor de sanatate cu care se confruntasera recent aproape toti membrii trupei, precum si a problemelor legate de pandemie care obligau la reprogramarea unui turneu international.

Intr-un interviu acordat podcastului lui Joe Bonamassa, Whitford a declarat la acea vreme: „Am indoieli ca Aerosmith va mai canta vreodata cu adevarat in acest stadiu, pentru ca varsta devine un factor real. Si este ceea ce este”. Cu toate acestea, trupa a revenit pe scena anul trecut si, in ciuda problemelor de sanatate invocate de Tyler, artistul a ramas acelasi showman plin de energie pe scena.

Ultimul turneu al trupei Aerosmith inainte de rezidenta din Las Vegas a inclus 24 de concerte si s-a desfasurat in 2017 si 2018, cu numai trei spectacole in SUA. Cel mai recent turneu amplu in SUA a fost in 2015.

Recent, Tyler a cerut justitiei americane sa respinga un proces care i-a fost intentat in luna decembrie in care o femeie sustine ca solistul Aerosmith a agresat-o sexual cand avea  16 ani, iar el 25 de ani.

Aerosmith este cea mai bine vanduta formatie rock americana din toate timpurile, inregistrand vanzari de peste 150 de milioane de albume.

Cu 25 de albume premiate cu discul de de aur si 18 albume de platina (inclusiv materiale de tip „greatest hits), Aerosmith detine recordul pentru cele mai multe albume ale unei formatii americane certificate cu discul de aur si impart recordul pentru cele mai multe albume premiate cu discuri de platina ale unei formatii americane.

Fiind supranumita cea mai buna trupa rock’n’roll care a existat vreodata, Aerosmith a intrat cu 21 de piese in Top 40 al Billboard Hot 100 din SUA, a primit 4 Premii Grammy, 6 American Music Awards si 10 MTV Video Music Awards. In 2001 Aerosmith a fost inclusa in Rock and Roll Hall of Fame si in lista ”100 Greatest Artists of All Time” atat in versiunea intocmita de revista Rolling Stone, cat si in cea a televiziunii VH1.

Trupa a fost fondata de Joe Perry si Tom Hamilton care se aflau initial intr-o trupa numita Jam Band. S-au intalnit cu Tyler, Kramer si chitaristul Ray Tabano si au format Aerosmith iar in 1971, Tabano a fost inlocuit de Brad Whitford.

Cu 15 albume in portofoliu, trupa s-a remarcat deopotriva prin melodiile care s-au dovedit a fi atemporale, hituri precum”Dream On” sau „I Don’t Wanna Miss A Thing” fiind ascultate si astazi, dar si prin prezenta scenica a a membrilor fondatori si controversele dintre ei. Au existat numeroase conflicte interne si schimbari de componenta iar Tyler si Perry sunt supranumiti inca din anii ’70 „gemenii toxici” din cauza consumului excesiv de droguri pe care il practicau.

Citește în continuare