Sa imbatranesti gratios si frumos. Reguli de la medici si specialisti in estetica si nutritie
Ni se pare ca astazi ne judeca mai mult opinia publica pentru felul in care imbatranim; dam vina pe filtrele din social media, pe standardele tot mai ridicate in frumusete sub influenta entertainmentului si a industriei beauty, dar… Traim cea mai buna perioada din istorie in materie de tinerete si frumusete.
Nu exista precedent in istoria pe care o stim ca femei de 40-50 de ani sa arate la nivelul de satatate si de frumusete, de vitalitate si energie asemenea celor de astazi. Si nu luam reper “varfurile” din zona celebritatilor, ci pur si simplu media de pe strada, din oricare oras mai mare, cu centru universitar din Romania.
Am invatat ce sa mancam care sa ne ajute sa ne mentinem starea de vitalitate si de sanatate, cosmetica (nu neaparat operatiile estetice) e permite o intretinere sanatoasa si profunda, asa ca ar trebui sa celebram locul unde ne aflam astazi in istorie si sa traim fiecare moment cu maxima bucurie.
Toti vom imbatrani, nu exista indoiala in aceasta directie, dar o putem face intr-un mod elegant daca ljuam asta in calcul mult mai devreme de aparitia bolilor “datorate varstei”.
A imbatrani cu gratie nu inseamna sa incerci sa arati ca la 20 si ceva de ani – ci sa traiesti cea mai buna viata si sa ai sanatatea fizica si mentala pentru a te bucura de ea.
Sunt multe lucruri pe care le intelegem gresit in legatura cu imbatranirea – dar este adevarat ca o multime de femei inca se intreaba cum sa arate mai tinere si sa se simta la fel de tinere la exterior ca si in interior.
Si in timp ce imbatranirea gratioasa poate insemna ceva diferit pentru fiecare (fie ca este vorba de imbratisarea parului grizonat sau de oprirea la dermatolog pentru o procedura cosmetica), depinde in intregime de dvs sa determinati ce va face sa va simti bine.
Iata cateva sfaturi de la medici, specialist in beauty si estetica despre ce trebuie sa faceti si ce nu trebuie sa faceti in incercarea de a imbatrani fericit si frumos.
Fiti blanda cu pielea dvs. Pielea ta este cel mai mare organ al corpului dvs si sursa de incredere. Daca o tratati cu grija, aceasta va poate proteja mai bine corpul de intemperii, va poate regla temperatura corpului si va poate oferi o calitatea vietii mai buna.
Pentru ca aceasta sa arate si sa functioneze cat mai bine trebuie sa urmati cativa pasi, in mod constant, ca o rutina zilnica: purtati crema de protectie solara si imbracaminte de protectie atunci cand sunteti afara, efectuati anual teste de depistare a cancerului de piele, ramaneti la produse delicate in rutina de ingrijire a pielii anti-imbatranire, ramaneti hidratata respectand cu atentie cantitatea de apa pe care o beti zilnic..
Faceti exercitii fizice. Exercitiile fizice regulate scad semnificativ riscul de boli, cum ar fi bolile de inima si cancerul, si va ajuta sa va pastrati mobilitatea mai mult timp. De asemenea, exercitiile fizice scad stresul si imbunatatesc somnul, sanatatea pielii si a oaselor si starea de spirit.
Medicii spun ca e recomandat ca fiecare persoana adulta de peste 30 de ani sa faca 2,5 pana la 5 ore pe saptamana de exercitii fizice de intensitate moderata, 1,25 pana la 2,5 ore pe saptamana de exercitii aerobice de intensitate viguroasa sau o combinatie a celor doua.
Cateva exemple de exercitii aerobice ar putea fi mersul pe jos, inotul, dansul, ciclismul
Aveti grija de dieta dvs. Alimentele sanatoase sunt calea de urmat atunci cand vine vorba de imbatranirea cu gratie si eleganta.
Nutritionistii recomanda (si ati auzit/citit asta de multe ori – dar le respectati zilnic?!): fructe si legume, fie proaspete, congelate sau conservate, proteine slabe, cum ar fi pestele si fasolea, cereale integrale, un pumn/ o felie de paine, orez sau paste fainoase in fiecare zi, grasimi sanatoase
Evitati sa folositi grasimi solide pentru gatit si folositi in schimb uleiuri. Stati departe de alimentele procesate, de zaharurile rafinate si de grasimile nesanatoase. De asemenea, ar trebui sa pastrati un consum minim de sare pentru a va mentine tensiunea arteriala scazuta.
Ar trebui sa va ganditi la coprpul dvs ca la o masinarie complicata si sofisticata si sa constientizati ca daca nu are combustibilul cel mai bun, ea se va uza mai rapid si in cele din urma se va deteriora in unele puncta cheie.
Consumul suficient de apa va imbunatateste nivelul de energie si functia creierului. Intamplator, s-a dovedit, de asemenea, ca la mentinerea sanatatii pielii si la reducerea semnelor de imbatranire, precum si la functionarea muschilor, sau ale functiilor creierului. Cand aveti o migrena primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa beti apa.
Cat de multa apa ar trebui sa beti depinde de setea dvs, nivelul dvs de activitate fizica, frecventa cu care urinati si va miscati intestinele, cat de mult transpirati.
Discutati cu un medic daca aveti intrebari sau ingrijorari cu privire la consumul de apa.
Aveti grija la colesterol. Fluctuatia nivelurilor de estrogen poate duce la o crestere a colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta (LDL), cunoscut si sub numele de colesterol „rau” si, prin urmare, poate creste riscul de boli de inima. E important sa va faceti analize regulat si sa corectati cu sfatul medicului abaterile care apar in od natural prin supliemnte alimentare sau printr-o alimentati adecvata.
Dupa piele, parul este un alt indiciu al starii noastre de sanatate si a energiei interioare. Odata cu trecerea anilor parul se subtiaza si de multe ori cade. Astazi nu mai avem problema firelor able de par, sunt cool, dara daca va deranjeaza puteti sa va vopsiti parul intr-o culoare potrivita tenului dvs.
Trucul care va aduce mai multa lumina si energie pe chip e dat de volum parului dvs. Nu-l tapati pentru ca il distrugeti, dar puteti folosi produse de par volumizatoare si hidratante.
Sanatatea mentala conteaza. A avea un spirit fericit si vessel si a mentine stresul la un nivel scazut, va ajuta foarte mult sa traiti si sa imbatraniti bine.
Pentru a va mentine starea de spirit ridicata e util sa petreceti timp cu prietenii si cei dragi. Relatiile semnificative si oun grup de prieteni imbunatatesc bunastarea mentala si fizica si longevitatea, a avea un animal de companie a fost asociat cu scaderea stresului si a tensiunii arteriale, cu reducerea singuratatii si cu o stare de spirit mai buna.
Acceptati-va varsta. Exista dovezi ca persoanele care mentin o atitudine pozitiva fata de imbatranire traiesc mai mult si se pot recupera mai bine dupa o dizabilitate. Imbatranirea este inevitabila si invatarea de a o accepta poate face toata diferenta. Faceti lucruri care va fac placere. Daca va faceti timp sa va implicati in activitati care va plac, nu va face decat sa va alimenteze fericirea. Petreceti timp in natura, urmariti un nou hobby, faceti voluntariat – orice va aduce bucurie.
Ramaneti activi din punct de vedere fizic. o viata sedentara de un risc crescut de boli cronice si de moarte timpurie. Unele optiuni pentru a ramane activ sunt plimbarile si drumetiile, vacantele si participarea la cursuri de exercitii fizice de grup.
Reduceti stresul. Efectele stresului asupra organismului tau sunt vaste, de la imbatranire prematura si riduri pana la un risc mai mare de boli de inima. Exista o serie de modalitati dovedite de a reduce stresul, printre care se afla utilizarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia, exercitiile de respiratie si yoga, exercitii fizice in natura, obtinerea unui somn adecvat, discutia cu un prieten.
Reduceti consumul de alcool. S-a demonstrat ca atat fumatul, cat si alcoolul cauzeaza imbatranirea prematura si cresc riscul de imbolnavire. Renuntarea la fumat nu este usoara, dar exista resurse disponibile pentru a va ajuta sa renuntati la fumat si alternative mai putin nocive. Discutati cu un medic despre cum sa va lasati de fumat.
In ceea ce priveste alcoolul, limitati-va consumul la cantitatea recomandata de medici, asta inseamna un pahar de vin pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati. Calitatea alcoolului pe care-l beti este foarte importanta, o sticla de vin de 20 de ron, de exemplu, e foarte probabil sa continaa si o parte chimica puternica. Cu cat bautura e mai scumpa, exista sanse mai mari (dar nu suficiente) ca alcoolul sa fie mai curat.
Dormiti suficient. Un somn bun este important pentru sanatatea dvs fizica si mentala. De asemenea, joaca un rol in sanatatea pielii dvs.
Asta inseamna inainte de orice ca nu stati pe telefon inainte de culcare sau in primele minute de la trezire. Cat de mult somn aveti nevoie depinde de varsta dvs. Adultii de peste 18 ani ar trebui sa vizeze sapte pana la opt ore de somn in fiecare noapte.
S-a dovedit ca a dormi sufficient reduce riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral, reduce stresul si depresia, reduce riscul de obezitate, reduce inflamatiile din corp (care sun reactii adeverse ale unor infectii), imbunatateste atentia si concentrarea
Gasirea unor hobby-uri noi si semnificative va poate ajuta sa va mentineti un sentiment de scop si sa va mentineti implicat pe tot parcursul vietii.
Studiile arata ca persoanele care se implica in hobby-uri si activitati de petrecere a timpului liber si sociale sunt mai fericite, sufera mai putin de depresie si traiesc mai mult.
Practicati mindfulness. Pare o noua “re;igie” de rasfat sau ca alint pentru oameni bogati, dar este o practica de medicin alternativa, veche din China Antica si e demonstrate stiintific ca are multe beneficia pentru sanatate care va pot ajuta sa imbatraniti mai bine, printre care o mai buna concentrare, o memorie mai buna, reducerea stresului, reactie emotionala imbunatatita, satisfactia relationala, imbunatatirea sistemului imunitar.
Pentru a practica mindfulness, incercati meditatie, yoga, tai chi, exerctii de desen sau de balet pentru adulti.
E absolut ok si e pacat sa nu profitati de evolutia tehnologiei in materie de beauty si anti ageing. Ce e insa foarte important este sa intelegeti in profunzime detaliile si riscurile fiecarei proceduri si sa alegeti cei mai buni medici in domeniu.
In timp ce tratamentele la cabinet si procedurile cosmetice (invazive sau neinvazive) sunt complet optionale in ceea ce priveste imbatranirea sanatoasa si un aspect mai tanar, unele persoane considera ca acestea merita din plin. E important insa sa analizati impreuna cu un medic specialist cateva optiuni diferite si sa luati in considerare tipul si tonusul pielii dumneavoastra, care vor dicta tratamentele care ar functiona cel mai bine pentru dumneavoastra. In afara de peelingurile chimice, ati putea apela la tratamente precum microneedling si laserele, care sunt ambele incredibil de utile pentru reducerea semnelor vizibile de imbatranire si sunt minim invasive, dar ele trebuie agreate cu un medic dermatolog.
Tratamentele cu laser, cum ar fi IPL (lumina intens pulsata) si BBL (lumina cu banda larga) sunt deosebit de utile pentru cei cu tonuri de piele mai deschise sau pentru persoanele care au multe leziuni solare. Aceste tratamente au un timp de intrerupere minim (probabil doar o zi sau doua) si ajuta la reducerea aspectului de „piele creponata”, precum si a hiperpigmentarii.