Skip to content

Ken Loach spune ca „The Old Oak” , film care va fi la Cannes, va fi  ultimul sau lungmetraj. Regizorul care implineste 87 de ani a fost si in Romania la Festivalul de Film Independent Anonimul.

„In mod realist, ar fi greu sa mai fac un alt film de lungmetraj”, a declarat Loach, care implineste 87 de ani in iunie. Veteranul regizor si-a anuntat retragerea in trecut, dar  a revenit pe platourile de filmare.

Vorbind cu The Hollywood Reporter inainte de ceea ce va marca cel de-al 15-lea sau film care va avea premiera la Festivalul de Film de la Cannes, veteranul cineast, a facut marturisiri emotionante.

„Ca sa faci un film dureaza cativa ani si eu voi avea aproape 90 de ani si capacitatile mele fizice scad. Memoria pe termen scurt dispare, iar vederea mea este destul de proasta acum, asa ca este destul de dificil sa ma gandesc ca voi mai face alt film”.

Loach a declarat ca, desi la „The Old Oak” nu a avut prea multe probleme in a face fata cerintelor fizice ale zilelor lungi de lucru necesare in timpul productiei, a devenit mai greu sa sustina, „cu buna dispozitie”, „energia emotionala” de care are nevoie pentru a stabili ritmul in timpul unei filmari si pentru a mentine acest impuls.

Loach, bineinteles, s-a mai „retras” si inainte. Cand a adus Jimmy’s Hall in competitia de la Cannes in 2014, fusese dezvaluit anterior ca fiind ultimul sau film de lungmetraj. Dar alegerea guvernului conservator in 2015 si reducerile rezultate in domeniul asistentei sociale l-au determinat sa se intoarca in spatele camerei de filmat pentru I, Daniel Blake din 2016.

Filmul, un atac puternic la adresa sistemului de beneficii sociale din Marea Britanie, i-a adus lui Loach al doilea Palme d’Or (dupa „The Wind That Shakes the Barley” din 2006) si a devenit un strigat de mobilizare pentru justitie sociala in intreaga lume.

 A continuat in 2019 cu Sorry We Missed You, un atac taios la adresa naturii fragile si daunatoare a economiei globale spus prin intermediul povestii unui barbat care lucreaza pentru un serviciu de livrare de tip Amazon. Prezentand Sorry We Missed You la Cannes, Loach, din nou, a spus ca filmul va fi ultimul cu care ajunge pe Croisette.

The Old Oak, care, la fel ca I, Daniel Blake si Sorry We Missed You, este, de asemenea, plasat si filmat in nord-estul Angliei, se invarte in jurul ultimului pub ramas in picioare intr-un fost sat minier care a trecut prin vremuri grele dupa 30 de ani de declin. Pub-ul devine un focar de tensiune in urma sosirii refugiatilor sirieni.

Daca va fi ultimul lungmetraj al lui Loach, „The Old Oak” va marca sfarsitul unei cariere de peste 60 de ani a unui regizor a carui atentie plina de compasiune fata de luptele clasei muncitoare a facut din el unul dintre cei mai celebri si iconoclasti cineasti ai timpului sau.

 Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara clasicele social-realiste Kes, Raining Stones, Sweet Sixteen si My Name Is Joe, dramele istorice Land and Freedom si The Wind That Shakes the Barley, precum si comedii precum The Angel’s Share si Looking for Eric.

Loach este, fara indoiala, cel mai de succes regizor care a participat vreodata la Cannes. Pe langa cele doua premii Palme, a castigat de trei ori premiul juriului festivalului si a primit trei distinctii FIPRESCI din partea asociatiei internationale a criticilor de film. Lunga sa lista de distinctii include un BAFTA, un Cesar francez si doua premii europene pentru cel mai bun film. Kes a fost desemnat al saptelea cel mai bun film britanic al secolului al XX-lea de catre British Film Institute.

Desi Loach poate afirma ca The Old Oak va fi ultimul sau lungmetraj narativ, el nu a exclus posibilitatea de a realiza un alt documentar, a declarat Paul Laverty, scenaristul si colaboratorul sau de lunga durata (The Old Oak marcheaza cel de-al 16-lea film realizat impreuna).

Loach a fost in 2007 in Romania la Festivalul de Film Anonimul cand au fost prezentate publicului filmul Tickets (2006) si segmentul sau din  omnibusul 11’9”01 September 11(2002).

Citește în continuare