Skip to content

Dealer-ul de arta al lui Leonardo DiCaprio, Lisa Schiff,  este acuzata de frauda. Schiff nu a platit proprietarilor 1,8 milioane de dolari din vanzarea unui tablou realizat de Adrian Ghenie.

Consilierul de arta pentru unii dintre cei mai bogati si mai influenti oameni din lume, Lisa Schiff, este acuzata ca a folosit banii obtinuti din vanzarea tablourilor pentru a-si finanta un stil de viata de lux, neplatind nimic catre proprietari.  Acuzatorii o cunosc de aproape doua decenii si o insoteau in vacante.

Cea care cumpara arta inclusiv pentru Leonardo DiCaprio, a condus o schema Ponzi cu banii obtinuti din tablouri si nu a platit 1,8 milioane de dolari datorati din vanzarea tabloului Unchiul 3 semnat de Adrian Ghenie.

Lisa Schiff si-a inselat doi prieteni apropiati Candace Barasch, si colegul Richard Grossman, cei care detineau tabloul in cauza.

Procesul, intentat joi la New York, sustine ca frauda a fost „parte a unei scheme Ponzi mult mai mari” conduse de Schiff, care a implicat „luarea de bani de la un client pentru a plati un altul si pentru a finanta stilul de viata luxos al lui Schiff”.

In plangerea lor, fostii proprietari ai tabloului realizat de Adrian Ghenie, Barasch si Grossman, cer daune de peste 2 milioane de dolari si ca Schiff sa renunte la comisionul de 250.000 de dolari pe care l-a primit pentru vanzare.

Dealer-ul de arta a cheltuit in mod regulat „zeci de mii de dolari pe haine si accesorii couture si a facut achizitii de bijuterii de 20.000 de dolari”, se arata in plangerea facuta joi la New York.

In plangere mai este mentionat ca Schiff a inchiriat un apartament in Tribeca, in New York, cu 25.000 de dolari pe luna, un ‘apartament de lux in legendarul complex de apartamente Colonial House din West Hollywood – unde a locuit odata Bette Davis’, si se bucura de ‘calatorii internationale la clasa intai cu servicii de concierge si servicii de limuzina, inclusiv vacante la hoteluri de cinci stele’, toate finantate cu banii pe care nu i-a inapoiat din vanzarea tablourilor.

Potrivit plangerii, Barasch a aflat de tabloul lui Ghenie „Unchiul 3” prin intermediul lui Schiff in timp ce acesta era expus la Muzeul Ermitaj de Stat din Sankt Petersburg, Rusia, in 2019.

In aprilie 2021, Barasch a cumparat o participatie de 50% din lucrare, iar Grossman si sotia sa, au achizitionat fiecare cate 25%, se arata in proces.

In noiembrie 2022, Bartsch si Grossman au convenit asupra revanzarii operei de arta, incheind tranzactia, care urma sa fie intermediata de Schiff, prin intermediul unui acord verbal. Ei au convenit sa vanda lucrarea pentru 2,5 milioane de dolari si sa imparta veniturile, dupa un comision pentru Schiff de zece procente din pret, sau 250.000 de dolari. Trioul a vandut lucrarea la Sotheby’s din Hong Kong in decembrie 2022, iar Schiff a incasat rapid comisionul sau de 10 la suta, inainte de a transfera 450.000 de dolari reclamantilor, se arata in proces.

Ea a promis ca va plati restul de 1,8 milioane de dolari datorati pana la 26 martie anul acesta. Acest termen a fost prelungit pana la 8 mai, la cererea lui Schiff. Aceasta i-a trimis apoi un mesaj sotului lui Grossman, spunandu-i: „Imi pare rau si am toata intentia de a indrepta lucrurile. Doar ca este complicat. Stiu ca nu vei mai vorbi niciodata cu mine, dar voi incerca sa indrept lucrurile oricum’.

Reclamantii sustin ca avocatul lui Schiff i-a anuntat ca aceasta nu este in masura sa plateasca fondurile datorate si ‘ca acesta este de fapt doar varful icebergului’.

Citește în continuare