Skip to content

23 spatii din Timisoara deschid in acest week-end Bienala Art Encounters 2023 cu lucrari de Ciprian Muresan, Carlos Amorales, Kazimir Malevich, Albrecht Durer, Ciprian Muresan si Anetta Mona Chisa. Programul complet al evenimentelor.

Incepand de astazi, 19 mai, la Timisoara puteti vizita Bienala Art Encounters care va fi deschisa timp de doua luni in peste 15 spatii ale orasului, atat in expozitii oficiale dar si in galerii adiacente evenimentului.

Bienala de la Timisoara este unul dintre cele mai importante evenimente de arta contemporana din Romania, reunind la fiecare doi ani o parte dintre artistii romani si straini care deschid noi drumuri in arta.

Una dintre premierele bienalei din acest an este ca va deschide, dupa 17 ani, Castelul Huniade.

Cea de-a cincea editie a Bienalei este intitulata „My Rhino Is Not a Myth. art science fictions” si va fi deschisa pana pe 16 iulie 2023.

Editia din acest an este dedicata intersectiei dintre arta, stiinta si fictiuni. Adrian Notz, curatorul Bienalei, face conexiuni intre realitatile hiper-digitale, avangarda modernista si lumea artei contemporane. Notz a lucrat cu o echipa de cinci curatoare si scriitoare – Cristina Buta, Monica Danila, Edith Lázár, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu si Georgia Tidorescu.

Pe langa cele 11 spatii expozitionale principale — care includ Garnizoana, birourile ISHO, FABER, Muzeul National de Arta, Castelul Huniade (Muzeul Banatului) dar si un tramvai — Bienala este insotita de o platforma complementara dedicata spatiilor tip „artist run” din oras precum Avantpost, Balamuc / Loc de joaca s-altele, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan. Astfel de spatii au adus la viata scena artistica romaneasca in ultimii ani, includerea lor in programul adiacent Bienalei este o forma de recunoastere si de celebrare a contributiei acestora la ecosistemul artistic local, precum si de opere de arta si instalatii in spatiul public al orasului Timisoara.

Programul din weekendul de deschidere include tururi ghidate cu artistii invitati si curatorul bienalei, o conferinta despre rolul NFT-urilor in institutiile culturale si experientele imersive ale artei cu Auronda Scalera si Alfredo Cramerotti.

Deschiderea oficiala va avea loc astazi, incepand cu orele 16:00, in cadrul complexului ISHO, evenimentul fiind unul public.

Din program fac parte si performance-uri de Arantxa Etcheverria si Anca Munteanu Rimnic, „Cyclops”, concert sustinut de Carlos Amorales, Enrique Arriaga si Philippe Eustachon, feat. Janiv Oron, tururi cu un tramvai populat de cunoscuta lucrare a artistului Carlos Amorales, Black Cloud, un picnic, discutii informale cu artistii, intalniri cu spatiile de tip artist run, precum si lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters la Libraria „La Doua Bufnite”.

Titlul Bienalei „My Rhino Is Not a Myth. art science fictions” este inspirat de renumita opera a lui Albrecht Dürer, Rinocerul, creata in 1515 fara ca artistul sa fi vazut vreodata animalul descris. Era un raspuns la o ciudata intalnire, primul rinocer calatorind pe continentul european inca din Antichitate. Insa Ganda, asa cum ii era numele in gujarati, avea sa ajunga la Papa Leon al X-lea doar ca relicva taxidermica. Gravura imaginativa in lemn a lui Dürer a devenit una din cele mai influente imagini de animale, gasindu-si calea spre publicatiile stiintifice pana in secolul XVIII si continuand sa fie incorporata, mult timp dupa, in numeroase imagistici artistice.

Titlul sugereaza si o conexiune cu piesa de teatru Rinocerii, scrisa in 1959 de catre dramaturgul franco-roman Eugen Ionescu.

Un raspuns la ascensiunea regimurilor autoritare si complicitatii, povestea originala surprinde locuitorii unui mic orasel de provincie transformandu-se gradual in rinoceri, negand constant misteriosului proces prin care trec.

Astfel, in expozitii veti regasi atat gravura lui Durer dar si opera lui Eugen Ionescu, alaturi de lucrari ale lui Kazimir Malevich si ale multor artisti contemporani. Ii mentionam pe Carlos Amorales, Floriama Candea, Anetta Mona Chisa, Chiril Cucu, Megan Dominescu, Arantxa Etcheverria, Naomi Rincón Gallardo, Hortensia Mi Kafchin, Patricia Kaliczka, Sebastian Moldovan, Sorina Vazelina, Cristian Raduta si Ciprian Muresan.

Programul week-endului de deschidere a Bienalei este intens, va invitam sa il descoperiti mai jos si sa va planuiti cu atentie programul pentru a ajunge la fiecare eveniment. Harta spatiilor o gasiti aici.

Arantxa Etcheverria

Vineri, 19 mai

  • 16:00 – 17:00 – Deschiderea oficiala a Bienalei Art Encounters 2023 (complexul ISHO)
  • 17:00 – 18:00 – Tururi ghidate cu artisti si curatori la Fundatia Art Encounters, ISHO
    Offices si ISHO D
  • 18:00 – 18:30 – Evenimente ale platformei complementare – AVANTPOST, Bastion
  • 19:00 – 19:30 – Evenimente ale platformei complementare – LAPSUS

Sambata, 20 mai

  • 10:00 – 12:00 – Tururi ghidate cu artisti si curatori (Garnizoana Timisoara, opere de arta in spatiul public si Muzeul National al Banatului / Castelul Huniade)
  • 12:30 – 13:00 – Tururi ghidate cu artisti si curatori, Muzeul National de Arta Timisoara
  • 14:30 – 15:30 – Tur cu tramvaiul nr. 6 alaturi de Carlos Amorales, Black Cloud
  • 15:30 – 17:00 – Conferinta „Tranzitii: de la contemporan la digital si inapoi” sustinuta de Alfredo Cramerotti si Auronda Scalera la Muzeul National de Arta Timisoara
  • 18:00 – 19:30 – Tururi ghidate cu artisti si curatori (STPT Multiplexity si Faber)
  • 19:00 – Performance Arantxa Etcheverria, BABEL, la Faber
  • 21:00 – Party de deschidere SPONTAN FEST x ART ENCOUNTERS
  • Music–Art–Designers–Food la FABER

Duminica, 21 mai

  • 11:00 – 13:00 – Le Déjeuner sur l’herbe – Picnic cu artisti, invitati si curatori si vizitarea expozitiei Expanded Nature la Uzina de apa Urseni
  • 13:00 – 14:00 – Evenimente ale platformei complementare – BARAKA
  • 14:30 – 15:30 – Tur cu tramvaiul nr. 6 alaturi de Carlos Amorales, Black Cloud
  • 15:00 – 16:00 – Evenimente ale platformei complementare – BALAMUC
  • 16:00 – Performance Farah Mulla, Aberrant: A Noise Performance, la STPT Multiplexity
  • 17:00 – 18:00 – Platforma complementara NAVA C2
  • 19:00 – Tur ghidat „dupa SCULPTURa / SCULPTURa dupa”, CAZARMA U

In plus, la Timisoara va puteti bucura si de alte expozitii, spectacole, instalatii de arta in spatiul public si proiectii nocturne. Printre acestea, poate fi vizitata si prima expozitie Adrian Ghenie in Romania din ultimii ani. Articol realizat cu sprijinul Vodafone.

Citește în continuare