Skip to content

Un restaurant japonez a realizat cea mai scumpa inghetata din lume. O portie costa aproximativ 6.000 de euro si este realizata din frunze de aur, trufe albe italiene, branzeturi naturale si drojdie de sake.

Brandul japonez de inghetata Cellato a stabilit un nou record mondial omologat de Guinness World Records pentru cea mai scumpa inghetata din lume. Fiecare portie a preparatului numit „Byakuya” este vanduta pentru aproximativ 5.848 de euro, o suma mai mare decat cea platita pentru vacanta de lux a unui cuplu sau a unei familii.

Pretul este dat de ingredientele utilizate: frunze de aur comestibile, trufe albe si branzeturi naturale.

Crearea inghetatei a fost un proiect dezvoltat pe parcursul unui an si jumatate de Tadayoshi Yamada, bucatarul-sef al restaurantului fusion RiVi din Osaka, care a supervizat diferitele versiuni ale produsului si modul in care diversele ingrediente interactioneaza intre ele. A imbinat ingrediente europene si japoneze pentru a crea acest deliciu extrem de rafinat. 

Motivul pretului exagerat este reprezentat de ingredientele rare, printre care se remarca trufele albe cultivate in Alba, Italia cu un pret de 14.035 euro per kilogram, in timp ce alte adaosuri speciale includ parmezanul Margiano Reggiano si drojdie de sake, un produs secundar al productiei japoneze de sake. 

„Ne-a luat peste un an si jumatate sa dezvoltam acest produs, cu multe incercari si erori pentru a obtine gustul potrivit. Obtinerea unui titlu Guinness World Records a facut ca efortul sa merite tot efortul.”, a declarat reprezentantul Cellato.

Echipa Guinness World Records nu a putut gusta desertul insa expertii in gourmet s-au declarat incantati de aromele regasite in „Byakuya”, fiind descrisa drept bogata in gust si textura.

 Acestia au spus ca „parfumul robust al trufei albe iti umple gura si nasul, urmat de gusturile complexe si fructate ale Parmigiano Reggiano. Drojdiile de saké incheie experienta gustativa glorioasa.”

Intre timp, Cellato planuieste sa lanseze produse cu alte combinatii ale celor mai bune ingrediente, cum ar fi sampanie si caviar.

Se recomanda ca inghetata sa fie servita cu o dulceata moale, cu arome slabe. Servirea este un intreg ritual.

Pentru servire, se toarna uleiul de trufe albe si se amesteca pana devine usor suficient de moale pentru a putea introduce o lingura in el. Daca este prea greu sa intre o lingura, se lasa la temperatura camerei sau se incalzeste usor in cuptorul timp de 10-20 de secunde.

Produsul este vandut cu o lingura de metal lucrata manual, realizata de mesteri Takeuchi din Fushimi, Kyoto. A fost realizata dupa tehnici si cu materiale utilizate la constructia templelor si altarelor japoneze.

Mai jos puteti urmari procesul de servire al inghetatei ─ care este vanduta la pachet si livrata cu un transport frigorific. Mai multe detalii pe site-ul Cellato.

Citește în continuare