Skip to content

La Madrid se deschide luna viitoare un muzeu de 172 de milioane de euro dedicat colectiilor regale de arta din ultimii 500 de ani. Vor fi expuse opere de arta semnate de Velázquez, Goya si Caravaggio.

In Madrid, capitala Spaniei, urmeaza sa se deschida un nou muzeu de arta care va celebra patrimoniul divers si bogat al tarii iberice. Este vorba despre o galerie nationala in care vor fi expuse colectiile regale spaniole din ultimii 500 de ani. Inagurarea institutiei este rezultatul celui mai ambitios proiect cultural demarat de guvernul spaniol si va desemna unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului din Europa.

Muzeul se afla vizavi de Palatul Regal din Madrid si de Catedrala Almudena si va fi inaugurat pe 28 iunie de catre Regele Felipe al VI-lea al Spaniei si Regina Letizia. In primele zile de la deschidere accesul publicului se va face in mod gratuit iar programul va fi extins pana la ore tarzii.

Noul muzeul va fi cunoscut sub numele de Galería de las Colecciones Reales — Galeria Colectiilor Regale — si va prezenta pentru inceput peste 650 de opere de arta in diverse tehnici si medii artistice, de la pictura, sculptura si desen, pana la tapiserie, obiecte de arta decorativa si armuri.

Pe langa acestea, vor fi expuse si cele mai somptuoase piese de mobilier regal, colectionate in decursul celor cinci secole de monarhii spanioli. Galeria a fost construita si va fi administrata de agentia guvernamentala Patrimonio Nacional — Patrimoniu National — care ingrijeste in numele cetatenilor toate proprietatile si colectiile care reprezinta familia regala spaniola, de la palate pana la gradinile regale. 

In Spania, datorita unei legi din secolul al XX-lea coroana nu detine efectiv proprietati sau bunuri, spre deosebire de alte monarhii, acestea sunt incluse in categoria de patrimoniu national si prin urmare apartin poporului spaniol. 

Despre inaugurarea muzeului, Ana de la Cueva, presedinta Patrimonio Nacional, a declarat pentru AP News ca „Acesta este cel mai mare proiect muzeal din ultimele decenii din Spania, dar si din Europa.” 

In acelasi timp, Leticia Ruiz, viitoare directoare a galeriei, spune ca reunirea celor mai importante opere din colectia regala face ca aceasta sa devina un „muzeu al muzeelor”. 

Prima expozitie a muzeului va include o mica parte din cele 150.000 de opere de arta gestionate de Patrimonio Nacional. Printre acestea se afla picturi de Velázquez, Goya, Titian, Tintoretto si Caravaggio.

Pe langa lucrarile marilor maestri, vizitatorii se vor putea bucura de cea mai mare si mai bine ingrijita colectie de tapiserii din lume, alaturi de piese impresionante de mobilier sau trasuri antice, cat si de prima editie publicata vreodata a cartii „Don Quijote” a lui Cervantes. Muzeul va prezenta constant patrimoniul regal prin expozitii temporare in care operele vor fi inlocuite de altele din colectiile gestioante. 

De la Cueva a adaugat ca „Timp de mai multe secole, monarhii spanioli au fost unii dintre cei mai buni colectionari din istorie. Faptul ca puteau sa cumpere si sa comande de la cei mai buni artisti din lume a fost folosit ca un mod prin care sa-si arate puterea.”

Ideea construirii unui astfel de muzeu a aparut acum aproape 100 de ani, odata cu proclamarea Republicii antimonarhiste din Spania dintre 1931 si 1939. 

In perioada respectiva, guvernul de stanga a confiscat toate proprietatile regale, dar le-a conservat cu ajutorul unor agentii de stat care mai tarziu s-au transformat in institutia Patrimonio Nacional.

Initiativa a fost reluata in 1998, fiind materializata la mai bine de 25 de ani distanta. Proiectul ambitios a costat 172 de milioane de euro si a fost subiectul de dezbatere a mai multor guverne spaniole.

Citește în continuare