Skip to content

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) trece la nivelul urmator. La fel si IQOS.

In ultimii ani, Festivalul International de Film Transilvania a devenit unul dintre evenimentele cinematografice de neratat pe plan european. Un hub efervescent unde ai sansa extraordinara sa vizionezi filme in premiera absoluta sau debuturi remarcabile intr-o selectie extrem de exigenta si atenta, sa te conectezi cu oameni activi din industria europeana si mondiala. Catalin Anchidin, promotor al industriilor creative, ne-a spus ce inseamna TIFF azi in peisajul international al evenimentelor de gen, cum este privit de industria cinematografica in contextul marilor festivaluri europene, dar si ce inseamna el pentru publicul de azi si cum e evoluat experienta de-a lungul timpului.

„In calendarul festivalier international, Clujul este destinatia imediat urmatoare dupa Croazeta (asa cum este cunoscut in industrie Festivalul de Film de la Cannes). TIFF-ul inseamna intalniri memorabile cu personalitati de calibru, retrospective cinematografice, interese extrem de actuale. O umbrela care a devenit din ce in ce mai generoasa, intr-un mix de smart casual & urban chic, cu un protocol foarte prietenos. TIFF-ul e in continua transformare, cu un program intensiv de networking, arta, entertainment si platforma de filme in devenire”, spune Catalin Anchidin.

Cele 10 zile de festival vor gazdui anul acesta 182 de filme de lung metraj si 18 filme de scurt metraj din 45 de tari, precum si multi invitati si evenimente organizate de parteneri. Sub semnul avanpremierei, IQOS isi asteapta publicul sa treaca impreuna la nivelul urmator, cu o lansare surpriza, pe care va invitam sa  v-o treceti in agenda pentru data de 15 iunie, aceasta va avea loc la Muzeul de Arta.

„Un lucru e cert: trebuie sa vii foarte odihnit la TIFF pentru a savura experientele propuse, de la filme pana la concerte, paneluri, masterclass-uri, pitch-uri de proiecte viitoare, cine si filme gourmet”, ne sfatuieste Anchidin.

Programul de anul acesta cuprinde titluri care au starnit deja admiratia iubitorilor de film din intreaga lume. E cazul celebrului „Tár”, cu Cate Blanchett, a carei prestatie a fost deja validata cu o nominalizare la premiile Oscar. Pe lista sunt, insa, mult mai multe filme valoroase pe care Catalin Anchidin ne recomanda sa nu le ratam.

Credit Foto: Dan Susa

„Mult asteptatul „Asteroid City” semnat de Wes Anderson va avea premiera in Romania la Gala de Inchidere a festivalului. Premiera nationala a primelor episoade din seriale semnate de Lars von Trier si Xavier Dolan, premiate recent la Berlinale si Canneseries. Si, desigur, toata atentia pe filmele din Competitia Oficiala TIFF, lungmetraje ce concureaza pentru Marele Trofeu. Sectiunea Supernova aduce o multime de bijuterii cinematografice printre care si „Tár” semnat de Todd Field, cu o Cate Blanchett absolut fascinanta, de neratat, sau cel mai recent film semnat de François Ozon – „Crima este a mea”, cat si „Rheingold” regizat de Fatih Akin.”

Anuntate din timp de organizatori, nume mari sunt asteptate cu nerabdare de publicul iubitor de TIFF, dornic sa fie printre primii care iau contact cu noile productii. Un context ideal pentru IQOS sa vina cu propriile surprize pentru comunitatea sa de la festival, pe care ii asteapta nu doar cu noutati, ci si cu beneficii speciale in curtea Muzeului de Arta, dar si la Closing party TIFF.

De altfel, prezenta la Festivalul International de Film Transilvania a devenit, in ultimii ani, o forma solida de validare pentru productiile autohtone care isi consolideaza, in acest fel, nu doar prezenta in cinematografele romanesti, ci si accesul la piata internationala de profil.

„Cand vine vorba de productii romanesti, trebuie precizat faptul ca avanpremiera nationala in cadrul TIFF-ului este o carte de vizita pentru lansarea ce va urma in cinematografe”, confirma Catalin Anchidin. „Publicul festivalului si salile pline aduc o energie cu totul aparte, elemente esentiale pentru fiecare membru al echipei venit la Cluj”, crede Anchidin.

Lumea filmului a fost dintotdeauna un mediu al inovatiei, al reinventarii permanente. Era firesc, asadar, ca TIFF sa devina spatiul care reuneste valori comune sub care se aduna impreuna branduri, viziuni, valori si momente speciale pentru comunitatea creativa. Fie ca e vorba de nume deja consacrate sau de tineri care isi castiga locul in industrie, in programul TIFF gasesti propuneri care merita toata atentia.

„Competitia Zilele Filmului Romanesc aduce, ca in fiecare an, premiere mondiale: „Inca doua lozuri” (regia Paul Negoescu), „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), „Ultima transhumanta” (regia Dragos Lumpan), cel mai recent film semnat de Iura Luncasu „S.B.C.R.D.F.”, mult asteptatul documentar semnat de Alexandru Solomon „Arsenie. Viata de apoi” sau „Sotul meu musulman” (regia Daniel Barnuti, Alexandra Barnuti).

ZFR-ul include si titluri lansate deja pe care publicul le poate viziona in prezenta echipelor: „Boss” (regia Bogdan Mirica) sau „Oameni de treaba” (regia Paul Negoescu), dar si „Tigru” (regia Andrei Tanase) sau „Intre revolutii” (documentarul semnat de Vlad Petri).

Drama suprarealista „Mammalia” (semnata de Sebastian Mihailescu) va fi prezentata in avanpremiera nationala intr-o noua sectiune competitionala a festivalului, SMART7, un program itinerant care pune accentul pe voci inovatoare, fondat de sapte prestigioase festivaluri de film europene, printre care si TIFF.”

Si pentru ca muzica si filmul sunt interconectate, IQOS completeaza experienta micului ecran cu un concert sustinut de cateva dintre cele mai in voga nume din peisajul muzical underground. In seara de 15 iunie, vor urca pe scena, impreuna, Silent Strike, Lucia si Muse Quartet, intr-un concert special dedicat comunitatii IQOS de la festival.

„Norocosi si privilegiati sunt cei care participa la orice avanpremiera din lumea filmului, iar TIFF-ul iti ofera aceasta sansa in fiecare zi prin proiectii unice, one-time events special create pentru un moment al festivalului, concerte care acompaniaza proiectii. Important e sa ai energia de a jongla cu un program intens.

Eu sunt un mare consumator de evenimente si experiente si ma bucur nespus sa vad ca Romania a intrat in circuitul festivalier international si sunt entuziasmat cand vine vorba de evenimente sustinute de IQOS. Deja stiu anual ca luna mai vine cu Romanian Design Week, in iunie e TIFF-ul, pe final de vara Jazz in the Park, iar toamna aduce Diploma. Doar ca sa stii ca agenda e incarcata, iar experientele pe care brandul IQOS le pregateste mereu pentru comunitatea sa sunt de neratat”, completeaza Catalin Anchidin.

Pentru multi dintre participanti, festivalul a devenit genul de experienta in jurul careia isi aranjeaza calendarul de evenimente ale anului. De altfel, Catalin Anchidin, el insusi o prezenta constanta de-a lungul timpului, a observat contributia pe care TIFF a avut-o in modelarea unui gust tot mai educat in randul celor care nu rateaza participarea.

„TIFF-ul a avut un rol extraordinar in formarea publicului cinefil din Romania. Au crescut impreuna, si-au ridicat standardele an de an. Si de o parte, si de cealalta. Intreaga transformare a TIFF-ului a venit ca o necesitate fata de publicul din ce in ce mai indragostit de cinema. Competitia locala sau programul dedicat tinerilor, Let’s Go Digital, sunt urmari directe ale acestui eveniment din ce in ce mai generos si bogat in continut.

Ne aflam la  cea de-a 22-a editie a festivalului, e deja o viata de om, practic a trecut de maturitate. Sunt tineri care au crescut cu TIFF-ul si cu evenimentele satelit create in decursul timpului. Selectia titlurilor, unul si unul, locatiile in care se desfasoara, dincolo de clasicele sali de cinema: Piata Unirii, unde filmele se vad in aer liber timp de 10 zile, Castelul Banffy Bontida, Parcul Etnografic sau Biserica Luterana – din start iti expun diversitatea publicului care, inevitabil, va gasi ceva pe placul sau.”

La finalul regalului cinematografic, IQOS te asteapta sa sarbatoresti cele 10 zile de festival cu o petrecere de covor rosu, la The Villa. Cei care nu pot ajunge la Cluj sunt invitati sa urmareasca atmosfera de la TIFF pe conturile de social media IQOS Romania, unde energia avanpremierei va fi transmisa in fiecare zi de festival.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este primul si cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din Romania si unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanti la fiecare editie.

Material sustinut de IQOS.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Elibereaza nicotina, care provoaca dependenta. IQOS este destinat adultilor care altfel ar continua sa fumeze sau sa foloseasca produse cu nicotina.

Credit photo: Dan Susa

Citește în continuare