Skip to content

Noul film al lui Radu Jude, „Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii”, in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno. In distributie sunt Nina Hoss, Ilinca Manolache, Dorina Lazar, Serban Pavlu si Katia Pascariu.

Cel mai nou film scris si regizat de Radu Jude, „Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii” (Do Not Expect Too Much from the End of the World), a fost inclus in competitia oficiala a celei de-a 76-a editii a Festivalului International de Film de la Locarno. 

Evenimentul se desfasoara in perioada 2-12 august 2023, iar din selectia pentru competitia oficiala fac parte 17 productii, dupa cum a dezvaluit intr-o conferinta de presa Giona Nazzaro, directorul artistic al festivalului.

Festivalul de film de la Locarno din Elvetia este cel mai mare eveniment cinematografic european de la mijlocul verii. Publicatia Variety ii titreaza pe Radu Jude si Lav Diaz drept cele mai recunoscute nume din competitia oficiala.

In cadrul editiei din acest an, Cate Blanchett si Zar Amir Ebrahimi vor participa la seara de inchidere a festivalului pentru a promova lansarea europeana a filmului de debut al regizoarei iraniano-australiene Noora Niasari, „Shayda”. Printre proiectiile importante din afara competitiei se numara „Anatomy of a fall” al lui Justine Trier, filmul castigator al Palme’ d’Or la Cannes anul acesta, si „The Old Oak” al lui Ken Loach.

De asemenea, festivalul va celebra anul acesta carierele lui Harmony Korine, a producatoarei Marianne Slot, a editorului Pietro Scalia, a lui Tsai Ming-liang si va inmana un premiu pentru intreaga cariera producatorului italian Renzo Rossellini. In plus, Riz Ahmed, castigator al premiilor Oscar si Emmy, va ridica premiul de excelenta Davide Campari.

Din competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno mai fac parte „Animal” in regia Sofia Exarchou, coproductie Grecia, Austria, Romania, Cipru, Bulgaria, “Critical Zone” in regia lui Ali Ahmadzadeh, coproductie irano-germana, “Essential Truths of the Lake” in regia Lav Diaz (coproductie Filipine, Franta, Portugalia, Singapore, Italia, Elvetia, U.K.), “Home”, in regia lui Leonor Teles, productie portugheza, “The Vanishing Soldier” in regia lui Dani Rosenberg si “Yannick” in regia lui Quentin Dupieux.

Filmul lui Radu Jude, care va fi proiectat in premiera mondiala la Locarno, le are in rolurile principale pe Ilinca Manolache, Ovidiu Pirsan si Nina Hoss.

„Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii” este o coproductie care a rezultat din finantari venite din Romania, Luxemburg, Franta si Croatia.

Ilinca Manolache, Ovidiu Pirsan, Dorina Lazar si László Miske joaca in rolurile principale, alaturi de celebra actrita germana Nina Hoss care a aparut recent in „Tar”, lungmetrajul lui Todd Field care a avut 6 nominalizari la Oscar.

Din distributie mai fac parte actorii Katia Pascariu, Serban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu, Sofia Nicolaescu si, intr-o aparitie speciala, cineastul Uwe Boll (faimos, printre altele, pentru provocarea adresata celor care l-au criticat, de a-si demonstra dreptatea in ringul de box).

Despre „Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii”, al carui titlu citeaza un aforism de Stanisław Jerzy Lec, Radu Jude a declarat: „Rivette scrie undeva: „Cinemaul este, in mod fundamental, o arta descriptiva si didactica: cele doua sint legate. Doar un hazard al istoriei a facut ca naratiunea sa-i devina aparent consubstantiala. Vocatia lui veritabila este eseul: adica punerea in ordine descriptiva a realitatii, revelarea relatiilor, legaturilor si concordantelor diverselor fenomene.” Este ceea ce am incercat, cu modestele mele puteri, sa fac in acest film: sa pun in legatura diverse naratiuni (despre exploatare, despre oboseala, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobaza la cel rafinat) si diverse strategii estetice, pe care sper ca publicul le va descoperi cu deliciu.”

Trailerul filmului poate fi urmarit mai jos.

In Romania, filmul va intra pe marile ecrane din 27 octombrie, de distributia locala ocupandu-se compania Domestic Film.

Imaginea este semnata de Marius Panduru, montajul este realizat de Catalin Cristutiu, Jaime Baksht si Michellee Couttolenc s-au ocupat de mixajul de sunet, iar Andreea Popa si Cristian Niculescu au fost responsabili de scenografie. Producatori sunt Ada Solomon si Adrian Sitaru.

Radu Jude a mai fost prezent in Festivalul de la Locarno in 2016, in competitia oficiala, cu lungmetrajul Inimi Cicatrizate (Premiul Special al Juriului); in 2017, in sectiunea Signs of Life cu filmul de montaj tara moarta si in 2021 in sectiunea Pardi di domani: Concorso Corti d’autore cu scurtmetrajul Caricaturana.

De altfel, filmele acestuia fac obiectul unui studiu monografic recent – “Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude”, scris de Andrei Gorzo si Veronica Lazar. Cartea este in limba engleza si a fost publicata la Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

Regizor si scenarist, Radu Jude a castigat cu lungmetrajul sau de debut – „Cea mai fericita fata din lume” – premiul CICAE, la Festivalul International de Film de la Berlin, 2009. in 2012, el a lansat lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra”, prezentat in premiera mondiala in sectiunea Forum de la Berlinala. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF si pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „tara moarta” (2017) si de lungmetrajul „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film romanesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. 

In 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinala, sctiunea Forum, cu doua lungmetraje: „Tipografic majuscul” si „Iesirea trenurilor din gara”.

Un an mai tarziu, s-a impus intre toate filmele din competitie cu „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. in acelasi an 2021, scurtmetrajul sau „Plastic semiotic” a fost prezentat la Festivalul de Film de la Venetia.

La editia din 2022 a Berlinalei, Juade a fost selectat in competitia de scurtmetraje cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat impreuna cu istoricul Adrian Cioflanca. 

Cel mai recent scurtmetraj al sau, “Potemkinistii” (2022) a avut premiera mondiala in cadrul Quinzaine des Réalisateurs si a fost selectat in peste 20 de festivaluri internationale. In prezent lucreaza la filmul de montaj “8 ilustrate din lumea ideala”, realizat impreuna cu filozoful Christian Ferencz-Flatz si la filmul de fictiune “Dracula Park“.

Citește în continuare