Skip to content

Regizorul Radu Jude a regizat primul film de prezentare al unei colectii romanesti de carti. Colectia ANANSI are carti de Leila Slimani, Elena Ferante, Martin Amis, William S Burroughs sau Paul Auster

Editura PandoraM, care are in portofoliu si Colectia ANANSI. World Fiction, a lansat primul film de prezentare al unei colectii de carti, regizorul fiind Radu Jude, unul dintre figurile centrale ale Festivalului de Film de la Berlin care se bucura de toata atentia presei internationale, unde acesta si-a prezentat in premiera mondiala ultima creatie, “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”.

Despre proiect, Bogdan Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei si directorul editorial al editurii a mentionat: “Colectia ANANSI a coagulat multe energii bune si a strans foarte multa simpatie inca de la primele titluri publicate, in septembrie 2020. Dar tot nu mi-as fi imaginat ca un regizor de talia si talentul lui Radu Jude ii va oferi si un rol de film. Anansi. World Fiction devine astazi, cred, prima colectie de literatura universala din Romania cu propriul sau film de prezentare. Semnat de Radu Jude! De acum, simt ca responsabilitatea noastra devine si mai mare”.

Din echipa acestui film de prezentare au mai facut parte si  Ada Solomon, Catalin Cristutiu, Marius Panduru si Vlad Niculescu, iar Claudiu Mitcu s-a ocupat de montaj, mai subliniaza Bogdan Alexandru Stanescu.

Ca directie de marketing, prezentarea in forma video a unui trailer care sa prezinte o carte este o practica a editurilor internationale, discutiile despre aceasta forma de reclama fiind prezente in spatiul public inca din 2010.

Unul dintre cei mai cunoscuti regizori de trailere de carti este Jamieson Fry, pe care publicatiile internationale de specialitate il considera unul dintre cei mai buni regizori nisati pe acest tip de video.

Colectia romaneasca aparuta in toamna anului trecut este asezata sub semnul lui Anansi, zeul african al povestilor si include cinci serii: Anansi. Contemporan –dedicata literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spatiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reuneste eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicata memorialisticii si Anansi. Blues – seria poeziei.

urban.ro a prezentat in avanpremiera un fragment din cartea Slavenkai Drakulić, una dintre cele mai puternice voci din spaţiul ex-iugoslav, un roman care porneste de la relatia fotografei Dora Maar cu Pablo Picasso.

Scriitoarea croata Slavenka Drakulić, supranumita „Simone de Beauvoir a Europei de Est”, una dintre cele mai puternice voci din spatiul ex-iugoslav, apare si ea in colectia ANANSI. World Fiction, cu un roman tradus in premiera in limba romana: Dora si Minotaurul. Celebra fotografa suprarealista Dora Maar, pe numele ei real Henriette Theodora Markovitch, a murit în 1997. Printre insemnarile facute în limba franceza, in apartamentul sau a fost gasit si un carnet scris în croata, limba tatalui, pe care o vorbea perfect. Viata Dorei alaturi de Picasso, asa cum reiese din însemnari, si consecintele traumatizante pe care le-a avut despartirea lor asupra ei dezvaluie relatia tumultuoasa a doua personalitati creatoare, dintre care una este zdrobitor de dominatoare. Cartea apare în traducerea Octaviei Nedelcu.

Citește în continuare