Skip to content

Programul de weekend la Timisoara: ultimele zile in care poate fi vizitata expozitia Adrian Ghenie, spectacol de teatru regizat de Alexandru Mihaescu si atelier de design sustenabil.

Programul Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023 continua cu evenimente care arata diversitatea culturala a orasului de pe Bega. Pentru acest week-end canicular, va recomandam trei locuri unde va puteti racori si bucura de efectul benefic pe care il are arta in vietile noastre.

Pentru inceput, merita sa profitati de ultimele zile in care este deschisa expozitia Adrian Ghenie de la Pavilionul ISHO.

Weekendul 7-9 iulie marcheaza finisajul expozitiei „Adrian Ghenie: Corpul imposibil” organizata de Fundatia Art Encounters la Pavilionul ISHO. Deschisa pe 20 aprilie, expunerea a oferit numeroase evenimente conexe si un program special prelungit pentru a face fata numarului mare de vizitatori doritori sa vada operele celui mai bine cotat artist roman in viata. 

Evenimentul a fost dublat de tururi ghidate constante si de un program de mediere atent construit pentru a raspunde nevoilor consumatorilor de arta. Pentru acest weekend, vor avea loc cinci tururi ghidate: vineri de la 18:00, sambata de la 17:00, respectiv ora 19:00 si duminica de la ora 11:00, respectiv ora 16:00.  

Programul de vizitare este intre orele 11:00 si 20:00, pana duminica inclusiv, la Pavilionul ISHO, Bd. Take Ionescu 50–52, din Timisoara. Mai multe despre eveniment puteti descoperi mai jos.

Echipa HEI – House of European Institutes va invita la un atelier de design sustenabil cu Lola Lely.

Pe 8 si 9 iulie intre orele 10:00 si 16:00 la Bastion 1 va puteti inscrie la un workshop despre practici creative sustenabile tinut de Lola Lely, designer interdisciplinar experimentat, cu o viziune clara asupra sustenabilitatii, care a vizitat Romania pentru o saptamana in aprilie 2023, pentru a lua parte la rezidenta Circular Catalysts. 

Artista a lucrat, in rezidenta Circular Catalysts, impreuna cu Patzaikin, pentru a explora peisajul, oamenii si traditiile din Delta Dunarii. Programul este menit sa genereze noi colaborari intre designeri, artisti si mestesugari romani si britanici.

Timisoara are o istorie indelungata de creatie si productie de obiecte. Cu ocazia expozitiei Circular Catalysts, atelierul isi propune sa exploreze rolul femeilor in aceste procese creative. Evenimentul este dedicat predominant creatoarelor, mestesugarese lor contemporane si designeritelor de produs din Timisoara. Va puteti inscrie aici pana diseara.

Lola Lely va impartasi ideile si observatiile sale cu privire la potentialul mestesugaresc al Romaniei si la sprijinul de care au nevoile femeile creatoare sa isi consolideze practicile si sa investeasca intr-un cadru de design sustenabil. Vor fi explorate traditiile de creatie ale orasului, ideea unui lant de productie circular si ce inseamna sa fii sustenabil intr-o lume a designului rapid.

Atelierul se va desfasura in limba engleza.

Pentru seara de duminica, va recomandam sa va incheiati weekendul cu spectacolul „ Ce-am avut. Ce ne-au dat.” in regia lui Alexandru Mihaescu.

Spectacolul „Ce-am avut. Ce ne-au dat.” este o cercetare artistica si documentara a fenomenului migrantilor si a valurilor de refugiati care au ajuns in Romania nu doar recent, odata cu declansarea razboiului din Ucraina, ci si in ultimii ani. Textul piesei vorbeste despre migratie si destinele refugiatilor, avand la baza istorisiri reale scrise de dramaturgi romani si ucraineni. Muzica si coregrafia spectacolului sunt semnate de artisti din Ucraina, care s-au alaturat echipei de la Teatrul Basca.

Evenimentul se joaca duminica, 9 iulie, de la ora 19:00 la 20:30 la Teatrul Basca, in regia lui Alexandru Mihaescu. Textele au fost scrise de Iryna Serebriakova, Nina Zachozhenko, Selma Dragos, Andrei Ursu si Alina Pietrareanu.

Din distributia spectacolului fac parte Alina Ilea, Adrian Jivan, Costa Tovarnisky, Otniel Florut, Ana Maria Ursu, Jacqueline Kohl, impreuna cu scoala de circ. Coregrafia este semnata de Viktoriia Medviedieva pe muzica de Olksandr Solokha.

Biletele pot fi achizionate de aici. Teatrul Basca poate fi gasit pe strada Ion Mihalache, Nr. 2, Piata Traian, Timisoara.

Citește în continuare