Skip to content

Expozitia Adrian Ghenie de la Timisoara se prelungeste pana pe 9 iulie. Cea mai scumpa lucrare i s-a vandut la Hong Kong cu peste 10 milioane de euro, fiind cea mai mare tranzactie pe piata de arta a unui artist roman in viata.

Expozitia-eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil” de la Timisoara a atras foarte multi vizitatori de la vernisajul din luna aprilie pana acum. Cererea publicului de a vedea lucrarile lui Adrian Ghenie i-a determinat pe organizatori, Fundatia Art Encounters, sa prelungeasca aceasta expozitie pana pe 9 iulie.

„Datorita numarului mare de vizitatori am decis sa extindem expozitia si sa continuam programul dinamic de mediere care o insoteste. Este o bucurie pentru noi sa vedem ca seria de desene si de picturi create special de Adrian Ghenie pentru expozitia de la Timisoara a atras atat de multi iubitori de arta. La fiecare tur ghidat au participat peste 50 de persoane, iar saptamanal au existat vizite din afara orasului, in special a scolilor si facultatilor din Romania”, a declarat Diana Marincu, curatoarea expozitiei si directoarea artistica a Fundatiei Art Encounters.

Vizitatorii sunt asteptati, in continuare la Pavilionul ISHO, intre orele 12.00 – 20.00, de miercuri pana duminica. Accesul ramane gratuit pana la inchiderea expozitiei, pe 9 iulie.

Mai multe despre expozitie puteti descoperi mai jos.

Lucrarea lui Adrian Ghenie „Pie Fight Interior 12” a fost vanduta anul trecut pentru suma de 10.371.116 dolari, aceasta fiind un nou record al artistului, a anuntat casa de licitatie Christie’s. In plus, tranzactia marcheaza si cea mai bine vanduta lucrare a unui artist roman in viata.

Totodata, si casa de licitatii Sotheby’s a vandut o lucrare semnata de Adrian Ghenie anul trecut, „Degenerate Art”, ulei pe panza realizat in 2016 de artist. Lucrarea stabilise un record de licitatie pentru artistul roman, fiind vandut pe 19 mai 2022 pentru 9.286.700 de dolari, dupa ce fusese estimat intre 7 si 10 milioane de dolari.

Estimarile initiale ale lucrarii „Pie Fight Interior 12” – „Bataie cu placinte interior 12” erau intre 8,8 si 13 milioane de dolari. Este considerata una dintre capodoperele lui Ghenie.

Pana la aceasta licitatie, cea mai scumpa lucrare a lui Ghenie era „Nickelodeon” care a plecat de la estimari de 1,1 milioane de euro si a fost vanduta cu 8 milioane de euro, intr-o licitatie Christie’s din 2016.

Cristian Albu, Directorul International al Departamentului de Arta a Secolelor XX si XXI de la Christie’s Asia Pacific (la randul lui de origine romana) a declarat ca „Adrian Ghenie este unul dintre cei mai celebrati artisti contemporani ai generatiei sale si este acceptat si imbratisat la scara larga de muzee, curatori si colectionari din toata lumea. Tehnica sa expresiva, picturala este combinata cu imagini istorice convingatoare si motive cinematografice care exploreaza complexitatile universale ale umanitatii. Includerea acestei lucrari in licitatia noastra de seara din Hong Kong, alaturi de expozitia revolutionara „Flesh and Soul: Bacon/Ghenie” demonstreaza dedicarea Christie’s de a aduce cele mai importante tablouri unui public international.”

Mai jos puteti afla mai multe detalii despre expozitia duala Francis Bacon si Adrian Ghenie in care ucenicul isi intalneste idolul.

„Pie Fight Interior 12” – „Bataie cu placinte interior 12” este cea mai mare panza pe care a lucrat Adrian Ghenie pana acum. Este si lucrarea aflata in singurul portret fotografic pentru care Ghenie a pozat in ultimii 10 ani.

In timp ce alte lucrari din seria „Batailor cu placinta” sunt mai emotionante, deseori de dimensiunea unui portret cu barbati a caror chipuri sunt acoperite cu impasto substantial, seria „Pie Fight Interior” creata intre 2012 si 2014 prezinta tema la o scara mult mai cinematografica si mai sofisticata. Are 3,5 metri latime si 3 metri inaltime si este cea mai mare panza pe care a pictat Ghenie pana acum.

Fiind creata dupa o „reteta” tipica pentru Ghenie, lucrarea este realizata in limbajul artistic specific artistului originar din Baia Mare dar este influentat de o serie de maestrii ai picturii: de la picturile istorice ale lui Rembrandt la panzele din Renastere ale lui Tintoretto sau chipurile fantomatice ale lui Francis Bacon. Include elemente din tehnica lui Gerhard Richter si gestica picturala a lui Willem de Kooning. 

Tema este inspirata din comedia „In the Sweet Pie and Pie” din 1941 regizata de Three Stooges si prezinta o femeie imbracata intr-o rochie galbena si coafura eleganta care isi indeparteaza placinta (sau vopsea) de pe chipul ei. 

Femeia este dispusa intr-un interior redat panoramic format din culori pestrite care flutura asemenea unor bucati de tesaturi rupte. In spatele femeii se afla o fereastra, un tablou sau un ecran urias care se deschide spre un peisaj devastata. 

Lucrarea examineaza diferitele lentile artificiale prin care ne vedem prezentul si trecutul si transmite puterea seducatoare a iluziei si dificultatea oamenilor de a vedea realitatea ascunsa in spatele unor valuri de diplomatie, fantezie si neintelegeri. 

Artistul nascut in Baia Mare in 1977 a devenit unul dintre cei mai bine cotati artisti contemporani, Adrian Ghenie a stabilit un nou record de vanzari pentru pictorii romani si a creat un interes urias al pietei de arta vestice catre creatiile autohtone.

Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca unde a fondat Galeria Plan B (impreuna cu Mihai Pop, coleg de facultate) pentru a-si promova creatiile. In prezent, artistul este stabilit in Berlin.

Cel mai des, langa descrierile lucrarilor lui Adrian Ghenie se afla numele lui Ceausescu si influenta pe care a avut-o regimul opresiv sub care si-a petrecut primii 12 ani de viata. Picturile includ numeroase referinte la liderii comunisti, nazisti si figurile autoritare care au devenit fantome in tabloul „Boogeyman” vandut cu 5,7 milioane de euro.

Dictaturile comuniste au functionat prin distorsionarea si exagerarea faptelor istorice, iar Ghenie a folosit pictura ca un mod de investigatie pentru a face diferenta intre povestea oficiala si perspectiva personala.

Tablourile lui au fost comparate cu cele ale lui Francis Bacon prin senzatia de disconfort si tensiune pe care o creeaza, pe langa tehnica similara. In practica, artistul abordeaza felul in care cele mai tulburate evenimente din secolul al XX-lea se infiltreaza, impacteaza si bantuie prezentul.

Inspiratia pictorului roman a gravitat deseori in jurul figurilor artistice si politice, de la Van Gogh sau Marcel Duchamp pana la Hitler, Dr. Josef Mengele, Lenin, Stalin si Nicolae Ceausescu. I-a dedicat numeroase tablouri lui Charles Darwin, teoriile acestuia fiind folosite ca teme pentru cele mai apreciate opere ale sale.

Lucrarile lui se afla in colectiile unor institutii culturale renumite precum Centre Pompidou din Paris, Muzeul Hammer din Los Angeles, SMAK din Ghent, Long Museum din Shanghai sau Muzeul de Arta Moderna din San Francisco. In 2015 a facut parte Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia prin „Darwin’s Room”. 

Mai jos puteti descoperi cele mai bine vandute lucrari ale sale de pana acum dar si succesul urias de care Ghenie s-a bucurat in Hong Kong in ultimii 2 ani.

Citește în continuare