Skip to content

In culisele cascadoriilor spectaculoase ale lui Tom Cruise in „Misiune Imposibila 7”. Un tren construit de la zero a fost prabusit de pe o stanca iar Cruise si-a pus viata in pericol in cea mai periculoasa secventa din cariera lui.

Week-endul acesta are premiera in cinematografe blockbusterul „Misiune: Imposibila. Rafuiala Mortala. Partea Intai”, una dintre cele mai asteptare lansari hollywoodiene ale anului. Filmul urmeaza o reteta de succes care imbina scenele de actiune cu efecte speciale de ultima generatie si cascadorii care apar aproape imposibile.

Cea mai recenta „Misiune Imposibila” il gaseste pe Ethan Hunt, interpretat de Tom Cruise, care face echipa cu agentii FMI pentru a depista o arma terifianta care ameninta omenirea.

Lui Cruise i se alatura din nou actorii care revin in franciza: Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Henry Czerny, Vanessa Kirby si Frederick Schmidt.

Printre noii actori se numara Hayley Atwell, Pom Klementieff, Cary Elwes, Rob Delaney, Indira Varma, Shea Whigham, Mark Gatiss, Esai Morales si Charles Parnell.

Tom Cruise a devenit celebru in ultimele decenii pentru faptul ca insista sa joace intr-o mare parte din cascadoriile din filmele lui de actiune, indiferent cat de periculoase ar fi acestea. Astfel, intr-o perioada in care efectele speciale CGI si filmarile pe ecrane verzi domina productiile din Hollywood, Cruise aduce un omagiu unei epoci pierdute a cinematografiei, in care o secventa are in spate atat adrenalina dar si riscurile care le implica o bataie filmata pe acoperisul unui tren in miscare, spre exemplu. 

Mai jos puteti urmari trailerul filmului.

Cascadoriile lui Cruise din „ Mission: Impossible. Dead Reckoning Part 1” (Misiune: Imposibila. Rafuiala Mortala. Partea Intai) sunt considerate de criticii de specialitate punctul culminant al filmului, s-a subliniat cum actorul reuseste sa ofere veridicitate unor momente cheie ale povestii.

Fiind unul dintre actorii care lasa impresia ca stie cel mai bine cum sa-si promoveze imaginea dupa modelul starurilor de film de alta data, Tom Cruise a lansat in mediul online o serie materiale din culisele celor mai periculoase cascadorii din noul lungmetraj si a vorbit constant despre ele in interviurile care promoveaza filmul regizat de Christopher McQuarrie.

Bineinteles, Cruise este ajutat constant de o echipa numeroasa de specialisti, atat in realizarea cascadoriilor dar si in modul in care acesta sunt comunicate publicului. Principalul lui ajutor a venit din partea lui Wade Eastwood, un veteran al filmelor de actiune din Hollywood cu peste 75 de titluri in portofoliul sau de cascador sau coordonator al cascadoriilor.

Actorul si-a riscat viata de mai multe ori in incercarea de a taia respiratia spectatorilor care urmaresc filmele lui pe marile ecrane, de la lupta corp la corp pe aripa unui avion aflat in zbor la escaladarea celei mai inalte cladiri din lume. Cruise a declarat ca „vreau sa dau totul. Pentru a avea aceasta experienta, pentru a vedea ca se transmite publicului atunci cand este real. Este diferit. Exista o miza, o miza reala”.

Luna trecuta, regizorul Christopher McQuarrie a declarat despre Cruise ca a filmat cea mai periculoasa cascadorie din film — care implica o motocicleta aflata in aer — in prima zi de lucru pentru a afla daca „continuam sau daca trebuie refacut proiectul, in cazul in care esueaza”.

Actorilor le place sa exagereze cateodata riscurile meseriei lor, mai ales cand vine vorba de cascadorii. Insa merita mentionat ca la Hollywood exista numeroase protocoale si proceduri menite sa asigure siguranta si sanatatea actorilor. Fiecare blockbuster are contract cu o casa de asigurari iar acestia nu gireaza pentru secvente care ar pune cu adevarat in pericol viata unui actor. 

Cascadoria despre care vorbeste Christopher McQuarrie poate fi urmarita mai jos, fiind descrisa drept cea mai mare periculoasa din cariera lui Cruise (si cea mai periculoasa cascadorie din istoria cinematografiei recente): conduce o motocicleta de pe marginea unei stanci in aer liber iar apoi se parasuteaza in cadere libera.

Eastwood explica la un moment dat ca a fost nevoie de un an intreg de pregatiri si antrenamente BASE pentru a filma secventa respectiva, alaturi de antrenament avansat de parasutism si o multime de alte abilitati. 

Pentru Cruise, in calitate de producator al filmului, a existat un motiv mult mai practic pentru a pune cascadoria cu motocicleta in prima zi a filmarilor pentru „Misiune Imposibila 7”. 

Daca productia estimata la un buget de peste 200 de milioane de dolari era deja in curs de desfasurare si Cruise ar fi fost grav ranit sau ar fi murit din cauza cascadoriei cu motocicleta, atunci s-ar fi irosit o multime de bani. In filmul anterior, „Misiune Imposibila 6”, actorul a suferit o accidentare la glezna care a avut impact major asupra productiei, mai ales la nivel financiar. 

„Ei bine, stim ca fie vom continua cu filmul, fie nu. Sa stim din prima zi! M-am antrenat si eram pregatit. Trebuie sa fii brici cand faci asa ceva. Cand pregateam filmul, a fost foarte important ca acesta sa fie de fapt primul lucru pe care il filmam. Nu am vrut sa renunt la aceasta secventa si sa ma duc sa filmez alte lucruri si sa am mintea in alta parte. Toata lumea a fost pregatita. Hai sa o ducem la capat cum trebuie.”, a declarat Cruise a declarat recent pentru ET.

Zilele trecute, Cruise a distribuit pe retelele de socializare un videoclip din culisele unei alte secventei extrem de periculoase din noul film: o bataie pe un tren aflat in miscare.

Secventa respectiva a fost filmata in Norvegia si Marea Britanie, in clipul de mai jos puteti vedea modului in care a fost executata din punct de vedere logistic. Este vorba despre un tren care merge cu 100 de kilometri la ora, agentul Ethan Hunt se afla pe acoperis si se lupta cu cutitul cu unul dintre inamicii sai, Gabriel, interpretat de Esai Morales. La final, trenul plonjeaza in apa iar Ethan si Grace (Hayley Atwell) se tin de usa unui vagon pentru a-si salva viata. 

Cruise a declarat ca „Aceasta secventa din tren a fost dificila, dar rezultatul a facut ca totul sa merite. Abia astept ca toata lumea sa o vada devenind realitate”. 

McQuarrie a adaugat ca „Am inceput sa vorbim despre acest film in termeni de aventura, iar secventa de actiune din tren a fost ceva ce stiam de la bun inceput ca vrem neaparat sa o filmam. Am vrut sa ne bazam pe filmele noastre anterioare si sa aplicam aceste cunostinte pentru a face ceva practic si real. Si, sa aducem aceasta secventa din tren la un alt nivel. Nu a existat un surplus de trenuri disponibile pentru a fi distruse. Trebuia sa construim trenul daca voiam sa-l distrugem. A fost o provocare uriasa sa-l filmam. Nu doar pentru a executa. Ci si pentru a proiecta toate trenurile si vagoanele diferite care sa poata functiona efectiv pe sinele de cale ferata functionale. La acest nivel de filmare, s-ar putea ca acest lucru sa nu se mai faca niciodata in istoria cinematografiei. Secventa cu trenul ne poarta intr-o aventura absolut uriasa. Exista o mare lupta pe acoperis. Cu o viteza de 100 de kilometri pe ora printr-o vale reala.”

Prabusirea trenului intr-o cariera din Derbyshire a implicat mai multi factori de dificultate. A existat o singura dubla si au fost pozitionate numeroase camere de filmat pentru a surprinde din cat mai multe unghiuri momentul respectiv. Astfel, aveau o singura sansa ca momentul sa fie filmat cum trebuie, o singura sansa de a reusi.

Lucrarile de constructie a caii ferate speciale au inceput in aprilie 2021, secventa in cauza a fost filmata in august 2021 si a fost urmata de o alta cascadorie care implica un vagon de tren. Culisele acestui moment poate fi urmarit mai jos.

Cruise a dezvaluit si imagini din spatele secventelor in care face zbor de viteza — asemanator cu zborul cu parapanta, dar cu un baldachin mai mic, care permite viteze de aproximativ 80 km/h.

Actorul a fost fotografiat filmand secventele in septembrie 2021, la vremea respectiva mai multi specialisti in zboruri de viteza au declarat pentru BBC ca este un sport extrem de periculos deoarece este foarte imprevizibil, mult mai imprevizibil decat parasutismul.

Mai jos puteti descoperi imagini din culisele altor cascadorii spectaculoase din Roma si Venetia.

Citește în continuare