Skip to content

Noile filme romanesti cu premiera la Berlinale, Karlovy Vary si Venetia se vad weekendul acesta la Festivalul Ceau, Cinema! la Timisoara. Programul include creatii de Jerzy Skolimowski, Pedro Almodovar, Edith Carlmar si Jean Grémillon.

Weekendul acesta din programul Timisoara 2023 — Capitala Europeana a Culturii va recomandam sa nu ratati Festivalul Ceau, Cinema! care include un cineconcert, cel putin 30 de filme, intalniri cu peste 20 de invitati din tara si strainatate, dezbateri, ateliere, o expozitie aniversara si o lansare de carte.

A zecea editie a festivalului s-a deschis miercuri, 12 iulie insa majoritatea proiectiilor de filme vor avea loc vineri sambata si duminica. Proiectiile se vor desfasura la Cinema Victoria, Sala Capitol si Gradina de Vara de la Filarmonica Banatul, Piata Traian, Faber si Casa Artelor.

Cap de afis al acestei editii este documentarul Arsenie. Viata de apoi” (2023), de Alexandru Solomon care a fost lansat zilele trecute in premiera mondiala la  Festivalul de la Karlovy Vary, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri europene.

Pe langa documentarul lui Alexandru Solomon, vor mai fi proiectate „Mammalia” (2023), de Sebastian Mihailescu, „Ordinary Failures” (2022), al doilea lungmetraj al Cristinei Grosan, si „EO” (2022), cel mai nou film al marelui regizor polonez Jerzy Skolimowski.

In cadrul sectiunii „Focus Norvegia” or fi prezentate si cele mai apreciate debuturi norvegiene recente, „Ultima primavara” („Sister, What Grows Where Land Is Sick?”, 2022), in prezenta tinerei regizoare Franciska Eliassen, si „Gritt” (2021), cu participarea cineastei Itonje Søimer Guttormsen. 

Va recomandam sa urmariti si prima dramatizare a vietii pictorului Edvard Munch pe marele ecran, „Munch” (2023, regie Henrik Martin Dahlsbakken), precum si primul film al marii actrite Liv Ullmann, „Fata nesupusa” („The Wayward Girl”, 1959), realizat de cea mai importanta cineasta norvegiana, Edith Carlmar. In plus, Kjell Runar Jenssen, expert de la Cinemateca din Oslo, va sustine un masterclass despre cinematografia norvegiana.

„Arsenie. Viata de apoi” va putea fi vazut in cadrul sectiunii Doc-minica, in prezenta regizorului Alexandru Solomon si a producatoarei Ada Solomon. 

Proiectia de la Ceau, Cinema! va fi a doua din Romania, dupa avanpremiera de la TIFF. Filmul are premiera internationala la Festivalul de la Karlovy Vary.

Calugarul Arsenie Boca a murit de decenii bune, dar personalitatea lui a devenit un brand profitabil care subjuga masele in numeroase contexte. Biserica se pregateste sa-l sanctifice, asa ca filmul porneste pe urmele calugarului intr-un pelerinaj fictiv care ii calauzeste pe spectatori, cu umor si fantezie, prin haosul lumii moderne si anxietatile globale.

Producatoarea Ada Solomon va fi prezenta si la proiectia filmului „Mammalia”, al doilea lungmetraj al regizorului Sebastian Mihailescu (devenit cunoscut anul trecut cu „Pentru mine tu esti Ceausescu”). Filmul, care a avut premiera mondiala in sectiunea Forum de la Berlinale, este o calatorie suprarealista prin criza masculinitații si imbina drama cu misterul si comedia. In rolul principal este István Téglás, alaturi de actrita timisoreana Malina Manovici.

Regizoarea romano-maghiara Cristina Grosan revine la Ceau, Cinema! cu al doilea sau lungmetraj, productia ceha „Ordinary Failures”, care a avut toamna trecuta premiera mondiala in sectiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Venetia. Trei femei se afla la o rascruce in viata, in timp ce un fenomen natural misterios le da lumea peste cap.

La Gradina de Vara Capitol, in aer liber, va putea fi vazut „EO” (2022), cel mai nou film al maestrului polonez Jerzy Skolimowski, laureat cu Premiul Juriului la Cannes si nominalizat la Oscar. 

Filmul urmareste un magar care intalneste in calatoriile sale oameni buni si rai si experimenteaza bucuria si durerea, explorand o viziune a Europei moderne prin ochii sai.

Tot la Gradina de Vara Capitol se va vedea si comedia franceza excentrica „Incredibil, dar adevarat” (2022), de Quentin Dupieux. Are in prim-plan un cuplu care se muta in casa visurilor, dar care e avertizat de agentul imobiliar ca ceea ce se afla in subsol le poate schimba viata pentru totdeauna. Filmul a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin.

In programul festivalului se regaseste si un clasic la cinematografiei franceze, „Lumina de vara” (1943), al marelui regizor Jean Grémillon. Proiectia acestei drame despre relatii amoroase complicate este prilejuita de implinirea a 80 de ani de la aparitia filmului.

O proiectie aniversara este si cea a filmului romanesc „Vulpe-vanator” (1993, r. Stere Gulea), de la a carui lansare se fac 30 de ani. 

Filmul, care o are in rolul principal pe Oana Pellea, este inspirat de evenimentele premergatoare Revolutiei de la Timisoara din decembrie 1989 si se bazeaza pe cartea „inca de pe atunci vulpea era vanatorul” de Herta Müller. Lungmetrajul va fi proiectat in versiune accesibilizata pentru persoane cu deficiente de vedere, cu sprijinul Fundatiei Cartea Calatoare. 

In programul din acest weekend veti mai putea urmari „Mame paralele” al  lui Pedro Almodóvar si documentarul „Intre revolutii” in regia lui Vlad Petri — proiectia se va desfasura in prezenta lui Petri care este membru al juriului in competitia Ceau! Cinema din acest an.

Programul complet, precum si abonamentele si biletele pentru editia aniversara sunt disponibile pe site-ul festivalului, ceaucinema.ro.

Citește în continuare