Skip to content

Regizoarea japoneza Naomi Kawase este invitata speciala a celei de-a 20-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL . Kawase, cea care a regizat si documentarul oficial al Olimpiadei de la Tokyo, va sustine un masterclass

Naomi Kawase, una din cele mai importante voci ale cinemaului mondial din ultimii 20 de ani, va ajunge pentru prima data in Romania la Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, care se va desfasura intre 14 si 20 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Regizoarea de origine japoneza a debutat fulminant cu „Suzaku”, film cu care a obtinut Premiul Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 1997, devenind cel mai tanar cineast distins cu acest premiu, la numai 27 de ani. Inainte de debutul sau in fictiune, a regizat o serie de scurtmetraje si filme documentare in care a atins mai mult tema relatiilor de familie, aceasta fiind dealtfel o tema recurenta a cineastei.

In 2007 obtine Marele Premiu al Juriului la Cannes pentru „Mogari No Mori | The Mourning Forest”. Cariera sa este strans legata de festivalul de pe croazeta, fiind o prezenta constanta la Cannes de peste doua decenii, opt dintre filmele sale au avut acolo premiera mondiala, printre care si „Still the Water” (2014), „Sweet Bean” (2015) sau „Radiance” (2017). Este „una dintre cele mai cunoscute regizoare de film din lume” (BFI), apreciata la nivel mondial pentru filmele sale „care transleaza poeticul in sunet si imagine, facand din ecranul de cinema un portal spre o noua dimensiune de calm si frumos” (Le Monde).

In 2018, Kawase a primit din partea Comitetului Olimpic International propunerea de a realiza filmul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate pentru anul 2020, dar amanate pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Din cele peste 5 000 de ore de material, regizoarea a semnat „Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020, Side A & Side B”, doua documentare de cate 120 de minute fiecare.

Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A a avut premiera mondiala anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes, in sectiunea Cannes Classics, si va putea fi vazut in premiera in Romania la ANONIMUL.

Naomi Kawase va primi in cadrul galei de inchidere a festivalului Trofeul ANONIMUL pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale.

Trofeul ANONIMUL a mai fost acordat in trecut unor cineasti importanti precum: Park Chan-wook, Michel Franco, Sergei Loznitsa, Nuri Bilge Ceylan sau István Szabó.

Astept foarte mult intalnirea cu Naomi Kawase – pentru a-i multumi, in primul rand. Mi se pare ca un cineast ca ea ofera publicului atat de mult – prin felul in care alege sa isi spuna povestile despre familie, moarte, iubire, atat de sensibil si de personal, prin estetica filmelor sale, prin alegerile vizuale pe care le face. Este greu sa uiti imaginile cu pomi infloriti, cu valurile marii sau cu chipuri de copii din lungmetrajele ei, asa cum este greu sa te desparti, la final, de fiecare din filmele lui Naomi Kawase.” spune Miruna Berescu, directorul Festivalului ANONIMUL.

Festivalul propune publicului prezent la Sfantu Gheorghe o Retrospectiva Naomi Kawase in care vor putea fi (re)vazute titluri importante din filmografia regizoarei, printre care: „Still the Water”, „Sweet Bean”, „Radiance”, „Asa ga kuru | True Mothers” (2020), dar si Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

La finalul retrospectivei, Naomi Kawase va sustine un Masterclass cu acces liber pentru publicul festivalului, in limita locurilor disponibile.

In cadrul ultimei proiectii din Warmup-ul ANONIMUL, care s-a desfasurat timp de 4 luni la Cinema Elvire Popesco, spectatorii bucuresteni vor putea vedea filmul „True Mothers” joi, 20 iulie, de la ora 20:00.

Citește în continuare