Skip to content

Jane Birkin a murit la 76 de ani. Cantareata si actrita britanica a influentat multe generatii cu eleganta ei, e cea care a dat numele gentii Hermes

Cantareata si actrita Jane Birkin a murit la varsta de 76 de ani, a anuntat presa franceza care spune ca ingrijitoarea a gasit-o moarta in locuinta sa. Cauza decesului ei ramane necunoscuta deocamdata.

Starea de sanatate a lui Jane Birkin a tinut prima pagina a ziarelor in 2002, cand a fost diagnosticata cu leucemie. In cateva interviuri a povestit despre excesele de alcool pe care le-a facut in tinerete, dar si cum cancerul a schimbat-o – in urma cu cativa ani.

Cantareata a suferit, de asemenea, un accident vascular cerebral in 2021 si a fost nevoita sa anuleze mai multe concerte in acel an. Ea a anulat din nou spectacole in martie anul trecut, dupa ce si-a rupt omoplatul.

„Intotdeauna am fost o mare optimista si imi dau seama ca imi mai trebuie un pic de timp pentru a putea fi din nou pe scena si cu voi. Imi place atat de mult sa fiu cu voi”, a spus ea intr-un comunicat la vremea respectiva.

Nascuta la Londra, Birkin si-a inceput cariera ca actrita, Birkin a dobandit faima internationala pentru relatia ei de pe si din afara ecranului cu Serge Gainsbourg.

Cei doi s-au cunoscut in timp ce jucau impreuna in 1969 in comedia romantica satirica franceza, Slogan, si au continuat sa lanseze un album cu piese foarte senzuale, considerate sandaloase pentru acea epoca.

„Je t’aime…moi non plus” a ajuns pe primul loc in UK Singles Chart.

Dupa despartirea lor in 1980, Birkin a continuat sa lucreze, aparand in mai multe filme si inregistrand numeroase albume solo. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se afla  Blow Up (1966), Death on the Nile (1978) si Evil Under the Sun (1982).

Una dintre mostenirile lui Jane Birkin care ramane peste ani este inspiratia din spatele gentii iconice Hermés Birkin, care a aparut in 1983.

In 1981, actrita se afla alaturi de directorul executiv al Hermès, Jean-Louis Dumas, intr-un zbor de la Paris la Londra, potrivit revistei L’Officiel.

In urma unei conversatii intre cei doi despre cat de dificil era sa gaseasca o geanta care sa satisfaca nevoile lui Birkin ca mama a doi copii, s-a nascut geanta Birkin. Dumas a proiectat geanta pe loc si a numit-o dupa Birkin atunci cand a intrat in productie, potrivit rapoartelor.

Poseta a devenit un simbol al statutului, ajungnd la un pret de peste 10.000 de dolari (7.638 de lire sterline).

Birkin a avut 3 fete, Kate Barry – fotograf de moda care a decedat in 2013, si actritele model Charlotte Gainsbourg si Lou Doillon.

Citește în continuare