Skip to content

Numele lui JK Rowling, sters dintr-o expozitie Harry Potter din cauza opiniilor transfobe ale autoarei. Desi universul Potter nu ar fi existat fara Rowling, reprezentantii muzeului o numesc „o entitate fara inima” si considera decizia necesara.

Numele lui JK Rowling a fost sters dintr-o expozitie dedicata universului Harry Potter din Muzeul Culturii Pop din Seattle. Reprezentantii muzeului isi justifica optiunea prin opiniile pe care le considera „super odioase si divizatoare” ale autoarei care a creat una dintre cele mai bine vandute francize literare si cinematografice din toate timpurile.

Decizia muzeului din Seattle nu este singulara, se inscrie intr-o serie de intamplari similare care se intampla in acest moment in institutii culturale din intreaga lume. Se incearca pe de o parte o rescriere a istoriei pentru a se alinia la progresul moral al societatii si la nedreptatile acesteia. In acelasi timp actiunile sunt de natura socio-politica, fiind menite sa descurajeze atitudinile rasiste, homofobe, xenofobe si transfobe. Astfel de dispute arata o disparitate uriasa intre generatii, subiectele devenind in ultimii ani puncte importante in campaniile partidelor politice.

In cazul expozitiei din Seattle, organizatorii expozitiei stiau ca mesajul lor va ajunge in presa din intreaga lume, alegand sa ii trimita un mesaj direct lui JK Rowling care este o activista impotriva transsexualilor si este de parere ca genul nu poate fi schimbat.

Expozitia include o multime de suveniruri si referinte la universul Harry Potter insa au fost eliminate toate referintele la JK Rowling. De-a lungul timpului, numele Rowling – Potter au fost de nedespartit deoarece autoarea este parte importanta a succesului francizei. Pe langa faptul ca a scris toate cartile si a supravegheat productia filmelor lansate, Rowling a promovat intens povestea tanarului vrajitor pe Harry Potter pe care a legat-o deseori de povestea inspirationala a vietii sale.

Reprezentantii Muzeului Culturii Pop au publicat un articol pe blogul lor in care isi explica decizia de a o sterge pe Rowling din expozitie, din cauza opiniilor sale „extrem de odioase si dezbinatoare”. 

Managerul expozitiilor, Chris Moore, care se identifica drept non-binar (nici masculin, nici feminin, utilizand pronumele „ei/ele” in loc de „el/ea”), a declarat ca „Exista o anumita entitate rece, lipsita de inima si care distruge bucuria lumii lui Harry Potter si, de data aceasta, nu este de fapt un Dementor. Ne-ar placea sa mergem pe teoria internetului conform careia aceste carti au fost de fapt scrise fara autor, dar aceasta persoana este un pic prea vocala cu opiniile ei super odioase si divizatoare pentru a fi ignorata.”

Un purtator de cuvant al muzeului a declarat pentru The Telegraph ca „ne sustinem angajatii si suntem alaturi de comunitatile nonbinare si transsexuale. Intr-o lume din ce in ce mai divizata, cultura pop poate uni, inspira si declansa conversatii importante. Educatia si expresia creativa sunt inima misiunii noastre si, in angajamentul nostru fata de diversitate, echitate, incluziune si accesibilitate, ne straduim sa ii ridicam pe cei care sunt lasati pe dinafara.”

Moore este constient ca solutia nu este in intregime etica si nici perfecta dar „este ceea ce am putut face pe termen scurt in timp ce incercam sa determinam practicile pe termen lung in astfel de cazuri.”

Moore a acuzat-o pe autoare ca a folosit „stereotipuri rasiale”, „fat-shaming” si o „lipsa de reprezentare LGBTQIA+” in cartile acesteia. In schimb, a accentuat faptul ca Daniel Radcliffe, Emma Watson si Rupert Grint — actorii care au jucat rolurile principale in filmele Harry Potter — au fost foarte vocali cu privire la faptul ca nu sunt de acord cu JK Rowling, sustin comunitatea LGBT+ si persoanele transsexuale.

Radcliffe a declarat intr-un interviu ca fanii tineri ai universului Harry Potter au fost „raniti” de opiniile lui Rowling cu privire la problemele transsexualitatii.  La randul lor, Grint a spus ca „femeile trans sunt femei, barbatii trans sunt barbati” iar Watson a donat in 2020 o suma considerabila de bani organizatiei caritabile Mermaids, care se ocupa de lobby pentru drepturile transsexualilor, si le-a cerut fanilor ei de pe Twitter sa faca acelasi lucru.

Rowling a fost extrem de critica la adresa incercarilor fostului prim-ministru scotian, Nicola Sturgeon, de a schimba legea pentru a permite persoanelor sa se autoidentifice fara un certificat medical.

Autoarea a indemnat oamenii care o urmaresc sa ii sustina cauza, fiind atacata intens pe Twitter cu privire la opiniile sale critice. In urma acestor declaratii — pe care le-a sustinut cu insistenta chiar si dupa ce presa liberala s-a intors impotriva ei — Rowling a spus ca a primit  „suficiente amenintari cu moartea pentru a-mi impaduri casa”, dupa ce activistii pentru drepturile transsexualilor i-au divulgat adresa in mediul online si au organizat un protest in fata acesteia. 

Pe langa atitudinea publicului din mediul online, autoarea a fost marginalizata si de producatorii francizei Harry Potter care au ales sa nu o includa anul trecut in evenimentele care celebrau cea de-a 25-a aniversare a lansarii primei carti „Harry Potter”. Intamplarea a creat un precedent nemaiintalnit anterior in care opera unui autor in viata este celebrata la nivel inalt fara ca acesta sa fie implicat, prezent sau mentionat. 

In schimb, o multime de artisti implicati in realizarea filmelor au vorbit despre impactul pe care l-a avut universul Harry Potter asupra societatii, a culturii pop si a vietilor lor. Intr-un mod neobisnuit, opera lui Rowling este separata treptat de numele ei, desi ea este creatoarea fiecarui aspect care creeaza magia Harry Potter.

Mai multe despre acest subiect puteti citi mai jos.

Citește în continuare