Skip to content

Serialul „Star Wars: Ahsoka”, incepand de astazi pe Disney+. Tot ce trebuie sa stiti despre cele 10 episoade in care joaca Rosario Dawson, David Tennant si Lars Mikkelsen. Nu trebuie sa fi urmarit filmele Star Wars pentru a intelege povestea.

Incepand de astazi, pe Disney+ puteti urmari o noua productie a celebrelor studiouri Lucasfilm, inspirata din cel mai de succes univers cinematografic din istorie: Star Wars (Razboiul stelelor). 

Serialul se numeste „Ahsoka” si o are pe Rosario Dawson in rolul principal. Actiunea este plasata dupa caderea Imperiului si urmareste parcursul fostului cavaler Jedi Ahsoka Tano in timp ce investigheaza o amenintare emergenta la adresa unei galaxii vulnerabile.

Din distributia fac parte Natasha Liu Bordizzo in rolul Sabinei Wren si Mary Elizabeth Winstead in rolul Herei Syndulla, Ray Stevenson in rolul lui Baylan Skoll, Ivanna Sakhno in rolul lui Shin Hati, Diana Lee Inosanto in rolul lui Morgan Elsbeth, David Tennant interpretand rolul lui Huyang, Lars Mikkelsen isi reia rolul Marelui Admiral Thrawn si Eman Esfandi in rolul lui Ezra Bridger. 

Dave Filoni este scenarist, producator executiv, showrunner si regizor pentru 2 din cele 10 episoade ale primului sezon „Ahsoka”.

Primele doua episoade pot fi urmarite incepand de astazi, 23 august, pe Disney+, urmand ca saptamanal sa fie lansat cate un nou episod, pana pe 3 octombrie inclusiv. Pe langa Filoni, celelalte opt episoade sunt regizate de Steph Green, Peter Ramsey, Jennifer Getzinger, Geeta Vasant Patel si Rick Famuyiwa.

In universul Star Wars, Ahsoka Tano a fost candva eleva Padawan a lui Anakin Skywalker in „Razboiul Clonelor”. Este o razboinica respectata si a devenit o luptatoare formidabila inainte ca domnia Imperiului sa schimbe cursul istoriei galactice. Desi s-a indepartat de Ordinul Jedi, a continuat sa ia apararea celor care luptau pentru pace si dreptate in galaxie mult timp dupa caderea Republicii. 

Showrunnerul si creatorul serialului, Dave Filoni, a explicat care este punctul in care se afla Ahsoka pe parcursul povestii: „Este o Jedi ratacitoare, asemenea unui samurai, care face fapte bune acolo unde poate, dar mereu atenta la relele mai mari care ar putea sa o pandeasca, care ar putea ameninta tot ceea ce este bun in Noua Republica.”

In serial, Ahsoka detecteaza o mare amenintare la adresa Republicii, sub forma Marelui Amiral Thrawn – cel mai mare dintre liderii Marinei Imperiale. 

Thrawn disparuse, fiind invins in mod eroic de viitorul cavaler Jedi Ezra Bridger. Insa exista zvonuri legate de revenirea acestuia si despre un rau care ameninta tot ceea ce este bun in galaxie.

Rosario Dawson a mai jucat-o pe Ahsoka in 2020 in „The Mandalorian” insa de data aceasta, povestea se concentreaza strict asupra personajului ei.

„Imi place unde se afla Ahsoka in acest moment. Este aceasta razboinica samurai care lupta si se lupta si este de partea buna a lucrurilor. In serialul nostru ajungem sa exploram un pic mai mult despre comunitatea in care se afla si despre prietenii cu care lucreaza.”, a povestit actrita in notele de presa remise de Disney+.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu personajul, Filoni spune ca nu este necesara cunoasterea prealabila a povestii ei: ”Daca nu stiti nimic despre Star Wars, nu prea conteaza. Trebuie doar sa stiti ca este vorba despre o profesoara, Ahsoka este ca un mentor, este un samurai si incearca sa isi dea seama daca este capabila sa o invete pe Sabine. Va fi ea o profesoara buna? Sabine va fi o eleva buna? Lupta dintre maestru si ucenic este foarte importanta in serial.” 

Filoni a vorbit si despre implicarea lui Dawson in proiect, despre modul in care ajungea mereu prima pe platourile de filmare si incerca sa inspire echipa cu energie buna.

„Persoana care este numarul unu pe platoul de filmare, atunci cand ajunge dimineata, va da tonul intregii zile. Si nu vei intalni niciodata o persoana cu o atitudine mai buna dimineata decat Rosario. Este mereu in priza, pregatita de munca. Stie ce are de facut, este foarte implicata, iar eu apreciez acest lucru cum nici nu va puteti imagina. Este absolut minunat modul in care ea abordeaza fiecare lucru. Ne-a ridicat pe toti.”, a declarat Filoni.

Natasha Liu Bordizzo, care o interpreteaza pe Sabine Wren, o fosta ucenica a lui Ahsoka, a spus la randul ei ca „Rosario este atat de plina de energie, nu stiu cum reuseste. Am avut un program foarte asemanator cu al ei, asa ca stiu cat de obositor poate deveni, iar ea este mereu ca un bulgare de bucurie si energie. Are atat de multe de daruit, este foarte armonioasa si aduce oamenii impreuna. Este un lider perfect al serialului, atat pe ecran, cat si in afara lui. Este foarte asemanatoare cu Ahsoka. Energia ei este atat de puternica, iar ea emana acest calm, iubire si coeziune pe platou, care ii aduce pe toti impreuna.” 

Entuziasmul lui Filoni si Bordizzo pentru Dawson este confirmat si de Mary Elizabeth Winstead, care o interpreteaza pe generalul Hera Syndulla, dar si de Ivanna Sakhno, care o interpreteaza pe Shin Hati.

In ceea ce il priveste pe Dave Filoni, cineastul se afla intr-o pozitie rara deoarece a spus povestea lui Ahsoka Tano de la inceputurile ei.

Fiind printre norocosii care au lucrat indeaproape cu George Lucas, Filoni a fost scenarist si regizor si pentru productiile „The Mandalorian” dar si pentru „The Book of Boba Fett”, ambele disponibile pe Disney+. In plus, el a creat si produs si serialele de animatie „Star Wars: The Bad Batch” (2021) si „Tales of the Jedi” (2022) iar in prezent lucreaza la o noua serie intitulata „Skeleton Crew”.

Filoni si-a indeplinit visul de-o viata in 2005, cand a fost ales de George Lucas pentru a ajuta la construirea studioului de animatie Lucasfilm de la zero si pentru a crea primul serial al companiei, „Star Wars: Razboiul Clonelor”. 

Pe parcursul a sapte sezoane si a peste 100 de episoade, „The Clone Wars” (2008-2020) a castigat patru premii Emmy, fiind aclamat de critici atat pentru realizarile sale tehnice dar si pentru povestile complexe si captivante. In plus, Filoni a introdus o serie de personaje noi in saga Star Wars, printre ele aflandu-se si Ahsoka.

Producatorul Jon Favreau a declarat ca Ahsoka este „un personaj pe care l-a vazut crescand odata cu publicul sau. A fost extraordinar sa aducem acest personaj din animatie in live action, un personaj atat de bine realizat, cu o asemenea profunzime si complexitate.”

O parte importanta a pregatirii pentru rolul Ahsoka a fost antrenamentul cu faimoasa sabie cu laser, un element de baza al eroilor Star Wars.

Sabia laser a fost o parte emblematica a povestilor din ‘Razboiul Stelelor’ inca de la inceputuri, fiind partea centrala a unor dueluri memorabile de-a lungul francizei. La randul ei, Ahsoka are numeroase confruntari cu sabiile, Dawson fiind nevoita sa se antreneze riguros cu specialistii in arte martiale si cascadorii.

Jon Favreau a povestit ca toate luptele cu sabii laser din serial sunt intens repetate in prealabil, fiind nevoie de o perioada lunga de antrenament pentru a memora coregrafia fiecarei secvente in parte. Au lucrat cu Ming Qiu, specialista in cascadorii si master wushu.

Dawson a declarat ca „Interpretez un personaj care este o experta absoluta, asa ca am vrut sa pot stapani cu adevarat aceasta latura a ei. Forta ei fizica este o parte importanta din abilitatile ei, asa ca am inceput sa simt acea incredere in mine si in propriile mele abilitati, o incredere care m-a ajutat sa ma conectez cu ea. Ming este un maestru Jedi. Ea nu face complimente cu usurinta. Este o persoana care, inca de cand era copil, a muncit din greu, asa ca nu accepta ca oamenii sa nu dea trei sute la suta din ei. Am o fotografie cu ea in care se pare ca cineva a turnat apa pe mine. Eu transpir atat de mult, iar ea are un zambet pe fata si tine in mana o sabie laser. I-a placut la nebunie. Mi-a spus: Daca nu transpiri, inseamna ca nici macar nu ai trecut de suprafata pentru cat de mult ar trebui sa muncesti.” 

Conexiunea cu artele martiale este un aspect important atat din universul Star Wars dar mai ales pentru Ahsoka.

Cand a realizat primul film „Razboiul stelelor” din 1977, George Lucas s-a inspirat foarte mult din filmele legendarului regizor japonez Akira Kurosawa. 

Dave Filoni povesteste ca „Exista lucruri despre cavalerii Jedi care seamana cu samuraii. Pentru un razboinic antrenat, sabia este ultimul lucru la care ar recurge, nu primul. Sabia nu te face puternic. Vointa ta, autocontrolul si gandurile tale sunt cele care te fac puternic. Asadar, acestea sunt ideile pe care am incercat sa le introduc in poveste. Cum antreneaza Ahsoka oamenii si care este filozofia ei interna. Pentru a exprima acest lucru, aveam nevoie de un adevarat artist martial care sa lucreze cu actorii, asa ca am angajat-o pe Ming Qiu si echipa ei.” 

Citește în continuare