Skip to content

Primele imagini cu Annette Bening si Jodie Foster in filmul „Nyad”. La 65 de ani, Bening si-a depasit orice limite fizice. A invatat sa inoate ca un sportiv de performanta pentru a spune povestea Dianei Nyad care, la 60 de ani, a facut o cursa de 177 km in largul oceanului.

Luna viitoare la Festivalul International de Film de la Toronto va fi lansat in premiera mondiala „Nyad”, un lungmetraj distribuit de Netflix care se preconizeaza ca ar putea fi printre favorite la premiile Oscar de anul viitor. 

„Nyad” este primul film regizat de documentaristii Elizabeth Chai Vasarhelyi si Jimmy Chin, ambii distinsi cu premiul Oscar. Le are in rolurile principale pe Annette Benning si Jodie Foster si spune povestea sportivei Diana Nyad care la varsta de 60 de ani, cu ajutorul celei mai bune prietene si antrenoarei ei, decide sa isi transforme visul de o viata in realitate: o cursa de inot de 177 km in largul oceanului, din Cuba in Florida.

Netflix a dezvaluit o serie de 10 imagini din film care le arata pe Benning si Foster atat in fata camerei dar si in pauzele de repetitii, alaturi de echipa de filmare.

„Nyad” este produs de Andrew Lazar si Teddy Schwarzman, dupa un scenariu de Julia Cox, fiind o adaptare a cartii autobiografice „Find a Way” scrisa de Diana Nyad.

Filmul va debuta la Toronto luna viitoare, va fi lansat in anumite cinematografe pe 20 octombrie — pentru a fi eligibil pentru premiile Oscar —, urmand sa fie disponibil pe Netflix pe 3 noiembrie 2023. 

Imaginile de la filmari au aparut in premiera in revista Vanity Fair, sunt parte din lista reportajelor dedicate cursei pentru premiile Oscar. Jurnalistii americani sustin ca prestatia lui Bening i-ar putea aduce a cincea nominalizare la Oscar din cariera scriind ca „este prestatia vietii ei”.

Povestea din „Nyad” este inspirata din evenimente reale si relateaza un capitol fascinant din viata sportivei Diana Nyad. La trei decenii dupa ce renuntase la cariera de inotatoare de cursa lunga pentru a deveni o renumita jurnalista sportiva, Diana (Annette Bening), in varsta de 60 de ani, este bantuita de un gand care i-a dat mereu tarcoale: cursa de 177 km din Cuba in Florida, adesea numita „Muntele Everest” al natatiei. 

Hotarata sa devina prima persoana care reuseste sa termine aceasta cursa fara cusca de protectie impotriva rechinilor, Diana porneste intr-o aventura care se intinde pe parcursul a patru ani, alaturi de cea mai buna prietena si antrenoarea ei, Bonnie Stoll (Jodie Foster, dubla castigatoare a premiului Oscar), si o echipa de navigatori dedicati.

In interviul acordat Vanity Fair, Bening si Foster au vorbit despre antrenamentul intensiv si rezistenta mentala de care au avut nevoie pentru a duce la capat filmarile.

La ceva timp dupa ce a acceptat sa o interpreteze pe Diana Nyad, Annette Bening a avut un moment de panica in care s-a intrebat daca va putea face fata din punct de vedere fizic acestei provocari, avand varsta de 65 de ani in prezent. Ulterior si-a angajat o antrenoare — pe fosta inotatoare olimpica Rada Owen — si a inceput prin a invata elementele de baza ale sportului: miscarile specifice, modul corect de a lovi cu piciorul in apa. Apoi, Bening s-a antrenat intensiv timp de aproximativ un an.

„Ne construim aceste custi in creierul nostru cu privire la ceea ce putem si ce nu putem face. Ne obisnuim atat de mult cu asta, incat intr-un fel chiar uitam ca ele sunt acolo.”, a declarat Bening despre modul in care a reusit sa treaca peste provocarile fizice ale filmului.

Jurnalistul David Canfield de la Vanity Fair — care e specializat in filme lansate in cursa pentru Oscaruri si care a vizionat „Nyad” — a scris ca Bening „ofera o interpretare puternica, diferita de oricare alta din cariera sa ilustra. Ea se scufunda in personalitatea intepatoare a lui Nyad si in fizicul remarcabil al acesteia atat cu carisma unui star de cinema aflat in floarea varstei, cat si cu precizia unui artizan veteran.”

Diana Nyad a fost o atleta care s-a remarcat inca din anii 1970, cand inota in jurul Manhattanului si in Caraibe, devenind celebra in SUA.

Cursa Dianei Nyad din 2011

Povestea lui Nyad a fost o oportunitate pentru regizorii Elizabeth Chai Vasarhelyi si Jimmy Chin — premiati cu Oscar pentru documentarul „Free Solo” in 2019 — sa isi incerce talentul regizoral intr-un film biografic. 

In realitate, Nyad, la varsta de 28 de ani a incercat sa inoate de la Havana la Key West, dar nu a reusit sa duca la bun sfarsit sarcina in parte din cauza vremii nefavorabile. Ea a continuat sa scrie carti si sa tina discursuri motivationale, cariera sa sportiva fiind pusa pe pauza in perioada dintre 30 si 40 de ani. 

Presa si publicul a subinteles ca s-ar fi retras din inot. In 2010, la varsta de 60 de ani, Nyad a decis sa termine cursa inceputa cu zeci de ani in urma. A reusit sa o finalizeze dupa mai multe incercari in 2011, si-a depasit orice limite fizice sau mentale si a transformat un esec al tineretii intr-o poveste inspirationala pentru oamenii de orice varsta.

In sportul de performanta, Nyad este o figura oarecum controversata. Veridicitatea realizarilor sale a fost pusa de mai multe ori sub semnul intrebarii, intrucat afirmatia sa ca ar fi prima persoana care a inotat din Cuba pana in Florida fara niciun fel de ingradire nu a fost ratificata oficial. Cateva zeci de persoane au asistat la inotul ei, dar mecanismul exact al modului in care a reusit sa inoate ramane controversat. Regizorii filmului au declarat ca au analizat aceste critici si au constatat ca nu sunt valide.

Filmul mai are o latura importanta: se centreaza pe doua personaje feminine trecute de 50 de ani care sunt lesbiene declarate. 

Desi articolul din Vanity Fair descrie chimia incredibila pe care au avut-o Bening si Foster — Bening este heterosexuala, fiind casatorita cu Warren Beatty din 1992, iar Foster este lesbiana, fiind casatorita cu fotografa Alexandra Hedison din 2014 — cele doua actrite se afla la prima colaborare din cariera.

„Annette este o fata din San Diego, joaca foarte bine in echipa si ar putea sa pregateasca pe moment o cina pentru 20 de persoane la un foc de tabara. Este usor de lucrat cu ea, iubeste cainii mari care saliveaza — si eu la fel — si nu sufera prostiile cand vine vorba de munca. Am indragit-o imediat.”, a povestit Foster.

Inaintea inceperii filmarilor, regizorii Vasarhelyi, Chin si scenarista Julia Cox au aprofundat temele feministe ale proiectului si au repetat intensiv pentru scenele cu barca din film, care au fost elaborate din punct de vedere logistic. Este vorba despre momentele in care antrenoarea Bonnie (Foster) si navigatorul John Bartlett (jucat de Rhys Ifans) o urmaresc pe Diana in timp ce aceasta inoata zeci de mile si se afla constant in pragul epuizarii totale.

Desi au filmat anumite secvente si intr-un acvariu urias, special construit pentru filme si reclame, Bening a avut o multime de scene foarte grele in apa, in natura.

Vasarhelyi a povestit ca Bening inota timp de patru sau cinci ore pe zi in perioada filmarilor, ajungand la peste 40 de ore de inot pana la finalul proiectului.

„Annette a infruntat toate provocarile cele mai grele. Sa inoate in apa ore intregi, sa suporte apa sarata, sa suporte fluctuatiile de temperatura ale corpului, sa poarte acea masca ciudata de silicon, ore indelungate in orice conditii meteo, zi si noapte – si toate acestea in costum de baie. (…) M-am trezit batandu-i la cap pe asistenti sa o scoata din apa pentru pauze. Ea continua sa ridice degetele in sus spunand ca este bine. Eram atat de ingrijorata ca trupul ei ii va trada mintea de fier, dar nu s-a intamplat niciodata. Femeia aceasta are cea mai puternica vointa pe care am vazut-o vreodata pe un platou de filmare.”, a povestit Foster.

La randul ei, Bening a declarat ca „Am inceput sa ma indragostesc complet de  inot datorita modului in care iti afecteaza sistemul nervos central si creierul – si asta, pentru mine, creeaza dependenta. Ajungi la o stare in care mintea inceteaza sa mai trancaneasca sau sa critice sau sa judece sau sa planifice. Si, dintr-o data, totul se linisteste. (…) Cu siguranta voi continua sa inot. Ma mentine calma.”

Diana Nyad a fost de asemenea implicata in filmul despre viata ei si a oferit consultanta regizorilor cu privire la anumite detalii tehnice esentiale legate de inotul pe distante lungi. S-a intalnit cu Annette Bening inaintea filmarilor si au avut cateva conversatii in care i-a povestit despre provocarile mentale si emotionale la care te supune un astfel de sport. Insa a insistat sa nu viziteze platoul de filmare in timpul productiei.

Diana Nyad a scris si o carte despre experienta ei de a inota in ocean, se numeste „In lupta cu valurile”, in Romania a fost tradusa la editura Pilot Books si o gasiti aici.

Citește în continuare