Skip to content

(galerie foto) Hugh Grant, Carole Bouquet, Mick Jagger si Charlotte Gainsbourg invitati la dineul de stat dat in onoarea Regelui Charles la Palatul Versailles. Regele Charles si Regina Camila se afla intr-o vizita de trei zile in Franta

Ieri Regele Charles al III-lea, insotit de sotia sa, Regina Camilla, a sosit la Paris pentru prima sa vizita de stat in Franta, o vizita de 3 zile. La finalul primei zile, cuplul regal a fost primit la Versailles pentru un dineu de stat care in stilul mult mai relaxat al francezilor i-a avut invitati si pe multi actori si muzicieni, dar si fotbalisti  britanici sau francezi.

Invitatii au marcurs un lung covor rosu fusese intins in curtea regala pentru aceasta ocazie, sosirile au fost acompaniate de fanfara Garde Républicaine. Printre cei 160 de invitati la dineu au fost cetateni britanici si francezi care au fost selectati pentru contributia lor la relatiile dintre Marea Britanie si Franta.

Parada vedetelor de pe covorul rosu a aratat inca o data ca frantuzoaicele pot fi extrem de elegante si de cool cu minimum de resurse si accesorii, iar cele doua doamne speciale ale serii – regina Camilla si Brigitte Macron, sotia premierului – au aratat o relatie speciala de prietenie arajandu-si tinutele una alteia inainte de fotografia oficiala. Regina Camilla a onorat tara gazda purtand o tinuta Dior accesorizata cu diamante si safire din colectia regala.

Fostul ministru al Culturii Jack Lang a fost insotit de sotia sa Monique Buczynski. Delegatia britanica, formata din membri ai anturajului regelui, a urcat la randul ei pe covorul rosu. Carole Bouquet si-a facut aparitia intr-o camasa alba intr-o fusta neagra lunga. Hugh Grant si sotia sa, Anna Elisabet Eberstein, au urmat la scurt timp dupa aceea.

Actrita franco-britanica Emma Mackey a urcat, de asemenea, pe covorul rosu. Mick Jagger a sosit la bratul partenerei sale Melanie Hamrick. Charlotte Gainsbourg, imbracata intr-o rochie lunga neagra a fost surprinsa de rafalele de vant si a optat pentru o trecere rapida prin fata obiectivelor fotografilor.

Dineul a avut loc in Sala Oglinzilor de la Versailles, invitatii fiind asezati la o singura masa, lunga de 60 de metri. Au fost evident discursuri din partea lui Emmanuel Macron, dar si a Regelui Charles III-lea, vizita avand drept obiectiv o reasezare a relatiilor de prietenie Franta- Marea Britanie dupa tensiunile provocate de Brexit.

Intr-o Franta gourmanda si cu o istorie gastronomica uriasa, meniul banchetului a fost si el una dintre vedetele serii, fiind realizat de trei bucatari cu stele Michelin.

Franta, o tara care se mandreste cu numeroasele sale branzeturi fine, a onorat tara invitata cu o branza albastra britanica prin introducerea acesteia in meniul banchetului pentru regele Charles al Marii Britanii.

Meniul a avut homar albastru, pasare franceza Bresse cu gratin de ciuperci si o selectie de branzeturi franceze si englezesti, inclusiv Comte din Franta si Stichelton din Marea Britanie, potrivit presei franceze. La desert a fost macaron cu aroma de trandafiri cu crema de litchi si zmeura proaspata.

Stichelton este o branza albastra asemanatoare cu Stilton, cu exceptia faptului ca nu foloseste lapte pasteurizat. Numele provine de la o forma veche a numelui satului Stilton din Cambridgeshire, Anglia. A fost numita una dintre cele mai bune cinci branzeturi din lume de catre bucatarul francez Anne-Sophie Pic, care s-a ocupat de antreurile cu homar si crab la dineul de stat.

Fosta resedinta regala de la Versailles, care in prezent este un muzeu si un sit al Patrimoniului Mondial, contine in prezent 2.300 de camere repartizate pe mai mult de 63.000 de metri patrati. A fost candva cabana de vanatoare a regelui Ludovic al XIII-lea si a fost transformata de fiul sau, Ludovic al XIV-lea, intr-un palat pentru curtea sa.

foto Profimedia

Citește în continuare