Skip to content

Michael Gambon, Dumbledore din „Harry Potter”, a murit la 82 de ani. Sir Michael Gambon a jucat in peste 150 de filme de cinema si televiziune.

Decesul lui Sir Michael Gambon a fost anuntat de familia sa. Actorul avea 82 de ani.

El a devenit cunoscut la nivel global pentru rolul profesorului Albus Dumbledore in sase dintre cele opt filme Harry Potter.

Starul nascut la Dublin a lucrat in televiziune, film, teatru si radio de-a lungul carierei sale de sase decenii. A castigat patru premii BAFTA.

Vaduva sa, Lady Gambon, si fiul sau Fergus au declarat ca „iubitul lor sot si tata” a murit linistit in spital, cu familia alaturi, in urma unei pneumonii.

Sir Michael si-a inceput cariera ca unul dintre primii membri ai companiei de actorie a Teatrului National din Londra creata de Laurence Olivier. A castigat trei premii Olivier pentru performantele sale in productii ale Teatrului National.

A interpretat rolul detectivului francez Jules Maigret in serialul Maigret de la ITV si a fost cunoscut si pentru rolul lui Philip Marlow din serialul The Singing Detective al lui Dennis Potter de la BBC.

Sir Michael a preluat rolul lui Dumbledore – directorul scolii de vrajitori Hogwarts – in seria de succes Harry Potter, bazata pe romanele lui JK Rowling, dupa moartea lui Richard Harris in 2003.

Desi este mai usor pentru un actor de caracter, care lucreaza adesea in roluri secundare, sa acumuleze un numar mare de credite decat pentru actorii principali, Gambon a fost enorm de prolific, cu peste 150 de credite pentru televiziune sau film intr-o epoca in care jumatate din acest numar ar fi fost impresionant si neobisnuit – si asta pentru un om a carui activitate scenica a fost, de asemenea, prodigioasa.

A interpretat doi regi din istoria  Angliei: Regele Edward al VII-lea in „The Lost Prince” (2003) si pe fiul sau, Regele George al V-lea, in „The King’s Speech” (2010); dar i-a interpretat si Winston Churchill in ultimii sai ani de viata in filmul televizat „Churchill’s Secret” din 2015 de la ITV/PBS „Masterpiece”; presedintele american Lyndon Johnson in filmul televizat „Path to War”, realizat de John Frankenheimer in 2002 pentru HBO, pentru care a fost nominalizat la premiile Emmy; si un prim-ministru britanic fictiv in „Ali G Indahouse”, tot in 2002. Si in calitate de director al Hogwarts in filmele „Harry Potter”, a prezidat procedurile din cadrul acestora. In 2016, a fost narator pentru omagiul fratilor Coen la Hollywood-ul epocii de aur, „Hail! Caesar”.

A fost nominalizat la premiile Emmy pentru rolul domnului Woodhouse in adaptarea romanului Emma de Jane Austen in 2010 si pentru interpretarea presedintelui Lyndon B Johnson in filmul Path to War in 2002. De asemenea, a primit o nominalizare la Tony in 1997 pentru un rol in piesa Skylight a lui David Hare.

Actorul – cunoscut ca „Marele Gambon” in cercurile de actori – a aparut ultima data pe scena in 2012, intr-o productie londoneza a piesei All That Fall de Samuel Beckett.

El a fost numit cavaler pentru servicii aduse tarii.

Citește în continuare