Skip to content

(video) U2 a inaugurat in weekend cea mai spectaculoasa si imersiva sala de concerte din lume.Sphere are 160.000 de difuzoare, efecte 4D si ecrane semicirclare cu peste 260 de milioane de pixeli video.  Cei prezenti au declarat ca este o experienta nemaiintalnita pana acum.

Publicatiile si agentiile de presa americane titreaza ca U2 lanseaza o noua era a muzicii live. In weekend Bono si colegii sai au sustinut un concert de deschidere pentru Sphere, cel mai spectaculos, imersiv si inovator spatiu de spectacole lansat pana acum.

Cu o investitie de peste 2,3 miliarde de dolari venita din partea mai multor organizatori de evenimente americani, Sphere promite un alt tip de experienta fata de evenimentele tinute pe stadioane si in salile traditionale de spectacole. 

Mai jos veti descoperi o serie de imagini si videoclipuri care atesta o mica parte din adjectivele bombastice atribuite acestei sali sferice. Are un ecran LED exterior de 53.883 de metri patrati si un design futurist, inovator, care ar putea revolutiona modul in care sunt gandite salile de spectacole pe viitor. 

Descris drept „cel mai inovator si modern spatiu pentru evenimente din lume”, Sphere demareaza cu o rezidenta concertistica din partea U2.

Din 29 septembrie pana pe 16 decembrie, U2 va sustine seria de spectacole „U2: UV Achtung Baby Live at Sphere”. In total sunt 25 de concerte menite sa celebreze deschiderea spatiului dar si unul dintre cele mai de succes albume ale trupei, „Achtung Baby” din 1991.

Showurile U2 sunt gandite pentru a evidentia la maximum posibilitatile tehnice pe care le permite Sphere: ecrane cu rezolutia de 16K, efecte vizuale in 4D si un „sunet de cristal” creat cu ajutorul unei tehnologii inventate special pentru acest proiect.

Cel mai important element caracteristic pentru Sphere este forma semicirculara a tavanului care este acoperit la exterior de cel mai mare ecran cu LEDuri din lume. Acelasi lucru se repeta si la interior unde pe ecranul urias curbat — descris drept „ecranul cu cea mai mare rezolutie din lume” — sunt proiectate opere de arta create special de artisti contemporani precum Es Devlin, John Gerrard, Marco Brambilla si Industrial Light & Magic.

Stratul exterior a fost denumit „The Exosphere” (Exosfera) si reprezinta practic un ecran imens pe care se pot proiecta imagini digitale realiste, de la scene futuriste, pana la secvente subacvatice sau chiar o suprafata care imita structurile transparente din sticla. Sfera poate crea iluzii convingatoare in 360 de grade si ar putea deveni una dintre cele mai populare atractii din Las Vegas. 

Alternativ cu spectacolele U2, in Sphere se poate vedea si „The Sphere Experience”, un show care prezinta noul film al regizorului Darren Aronofsky, „Postcard from Earth”. Intreaga experienta dureaza aproximativ doua ore, inclusiv filmul de 50 de minute.

Pentru U2, noul show este menit sa ii pozitioneze ca inovatori si lideri in experienta spectacolelor live, dupa ce au devenit celebri pentru acest lucru de mai multe ori de-a lungul carierei lor. In ultimii ani, trupa nu a avut o activitate constanta iar albumele recente nu au reusit sa genereze acelasi interes precum hiturile de alta data.

O noutate in ceea ce priveste aparitia live U2 este faptul ca sunt primele prestatii alaturi de tobosarul Bram Van Den Berg in timp ce bine-cunoscutul Larry Mullen Jr. se recupereaza dupa o operatie la spate.

In total, sfera a gazduit 18.600 de fani (capacitatea maxima atinge 23.000). Acestia s-au declarat impresionati de intreaga experienta din Sphere care a inclus colaje de imagini suprarealiste din Las Vegas, din deserturile aride din Nevada dar si alte elemente prezente in viata cotidiana petrecuta in natura — cerul noptii, apa si focul.

@whatsinside We entered a portal to another world at the U2 Sohere concert. #sphere ♬ original sound – What’s Inside

Spre deosebire de toate spatiile de concerte existente anterior, in Sphere nu exista locuri proaste, toti cei prezenti pot vedea bine atat artistii de pe scena dar si proiectiile spectaculoase de pe ecrane. In plus, sunetul este gandit pentru a se dispersa in toate directiile la aceeasi calitate.

Majoritatea articolelor publicate in presa americana care a fost prezenta in prima seara a concertului U2 indica faptul ca imaginile nu sunt indeajuns pentru a intelege cat de imersiva este intreaga experienta. In momentul in care intri in sala, iti lasa impresia ca este cel mai mare teatru IMAX din lume, atmosfera fiind intretinuta de un DJ care se plimba intr-o masina cu lumini neon.

Aparitia trupei U2 a durat doua ore iar fiecare aspect al versurilor sau al melodiilor a fost augmentat prin imagini video si efecte vizuale in 4D. La un moment dat, Bono i-a adus un omagiu regretatului Elvis Presley, care a devenit un simbol al industriei divertismentului din Las Vegas.

„Uitati-va la toate aceste lucruri. … Elvis cu siguranta nu a parasit aceasta cladire. Este o capela a lui Elvis. Este o catedrala Elvis. in aceasta seara, intrarea in aceasta catedrala este o parola: flirt”, a spus solistul U2 pe scena.

@audrhi U2 at the Sphere Opening Night, the Real U2 360 tour #U2 #Sphere ♬ original sound – rhiannon rae
@audrhi

Beautiful day to watch U2 open up The Sphere

♬ original sound – rhiannon rae

Showul U2 a inclus hituri precum „Mysterious Ways”, „Zoo Station”, „All I Want is You”, „Desire” si noul single „Atomic City”.

Potrivit Rolling Stones: „membrii trupei U2 erau proiectati atat de mari pe ecran incat parea ca Bono canta intim pentru publicul de pe o parte, in timp ce The Edge isi zdranganea chitara pentru ceilalti de pe o alta parte.”

Printre spectatorii celebri care au venit la deschidere s-au numarat Oprah, LeBron James, Matt Damon, Andre Agassi, Ava DuVernay, Josh Duhamel, Jason Bateman, Jon Hamm, Bryan Cranston, Aaron Paul, Oscar de la Hoya, Diplo, Dakota Fanning, Orlando Bloom si Mario Lopez.

Bono a tinut sa ii multumeasca si lui James Dolan, proprietarul Sphere, pentru a creat un spatiu cu o inaltime de 111 metri si o latime de 157 de metri, cu 160.000 de difuzoare de inalta calitate si 260 de milioane de pixeli video.

Trupa a incheiat showul cu piesa „Beautiful Day”, care a castigat trei premii Grammy in 2001.

O alta cladire sferica s-a deschis recent la New York iar recordul pentru cea mai mare cladire sferica va fi doborat de MOON, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale aflate in lucru in acest moment. Mai jos aflati mai multe despre acestea.

Citește în continuare