Skip to content

La New York a fost deschisa o sala de spectacole cu o arhitectura futurista, inspirata de filmele SF. Are o forma sferica si este suspendata la 10 metri inaltime deasupra solului.

Centrul cultural The Shed din New York a deschis ieri o noua sala de concerte similara cu arhitectura futurista din filmele SF. Spatiul, denumit „Sonic Sphere” (Sfera Sonica), are ca scop regandirea relatiei cu spectatorul si in acelasi timp propune un nou tip de sala de concerte care are la baza sunetele imersive 3D. 

„Sonic Sphere” preia forma unei sfere cu diametrul de 20 de metri si are diverse difuzoare prin care se vor emite sunete imersive 3D si proiectoare cu lumini de atmosfera 3D. Este creatia unei echipe de arhitecti si artisti si se bazeaza pe conceptul lui Karlheinz Stockhausen, un compozitor cunoscut pentru inovatiile sale in domeniul muzicii electronice. 

Noua sala a fost inaugurata pe 11 iunie iar in urmatoarea perioada vor fi sustinute mai multe concerte si spectacole imsersive care se vor desfasura pana pe 7 iulie 2023. Sfera are peste 100 de difuzoare care emit sunete in toate directiile, astfel incat sunetul inconjoara spectatorii in intregime.

Sfera reprezinta un nou mod de a explora muzica prin sunete si lumini si se afla in cea mai inalta incapere a centrului, cunoscuta sub numele de sala McCourt, care are o inaltime de 35 de metri. Sfera preia elemente din conceptul lui Stockhausen de „Kugelauditorium” care se refera la un spatiu in care publicul poate fi imersat in totalitate in sunete si in muzica prin folosirea a zeci de difuzoare dispuse cu precizie in mai multe locuri ale spatiului. 

Ideea compozitorului a fost prezentata pentru prima data la Expozitia Mondiala de la Osaka din 1970. Conceptul sau a fost reprodus la mai bine de jumatate de secol la New York sub forma proiectului „Sonic Sphere”, curatoriat de catre Alex Poots, directorul artistic al centrului si realizat de catre arhitectii Ed Cooke, Merijn Royaards si Nicholas Christie. 

De asemenea, spectacolul de lumini a fost produs cu ajutorul designerului Polina Zakh si a artistilor de la 404.zero, care au fost prezenti si in Romania in cadrul unor spectacole de arta si lumini de la Festivalul Electric Castle, editia din 2019.  

Sfera este suspendata la 10 metri deasupra solului iar in interiorul ei pot fi gazduite spectacole si concerte cu pana la 250 de persoane.

De asemenea, pentru ca experienta sa fie multisenzoriala, fiecare spectacol muzical va fi insotit si de unul vizual, realizat cu ajutorul luminilor dinamice multicolore. Spatiul este dedicat muzicii experimentale, alternative si electronice iar pe parcursul urmatoarelor saptamani vor fi invitati artisti cunoscuti, precum The XX, Steve Reich si Carl Craig. 

Acestia vor canta atat melodii deja cunoscute de catre publicul larg, insa vor interpreta si versiuni modificate si adaptate la tehnologia sferei, astfel incat sa asigure o experienta imersiva exceptionala. De asemenea, fiecare concert este gandit pentru a dura aproximativ 45 de minute.

Pe langa concerte vor avea loc si spectacole live, in care se va produce pe loc muzica experimentala si electronica. Printre invitati se afla personalitati celebre pentru scena de muzica electronica din New York, precum muzicianul Madame Gandhi, pianistului Igor Levit si DJ-ul UNIIQU3. Programul integral poate fi consultat aici. Accesul se face pe baza de bilet.

Citește în continuare