Skip to content

Astazi se lanseaza o moneda din argint cu tema 100 de ani de la nasterea lui Ion Popescu-Gopo. Tirajul este de 5000 de exemplare si ca sa o cumparati trebuie sa completati un formular

Banca Nationala a Romaniei va lansa din 16 octombrie o moneda din argint cu tema 100 de ani de la nasterea lui Ion Popescu-Gopo.

Potrivit BNR, aversul monedei reda personajul de animatie creat de Ion Popescu-Gopo (Omuletul) reprezentat in mai multe ipostaze, alaturi de globul pamantesc si o pelicula de film, inscriptia „ROMANIA” in arc de cerc, stema Romaniei, valoarea nominala „10 LEI” si anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezinta portretul lui Ion Popescu-Gopo, personajul creat de acesta si inscriptiile in arc de cerc „ION POPESCU-GOPO” si „100 DE ANI DE LA NASTERE”.

Monedele din argint vor fi ambalate in capsule de metacrilat transparent si vor fi insotite de brosuri de prezentare si certificate de autenticitate, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Pe certificatele de autenticitate se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Pretul de vanzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv brosura de prezentare si certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nasterea lui Ion Popescu-Gopo au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Pentru rezervarea pieselor numismatice in vederea achizitionarii puteti utiliza acest Formular, incepand cu 16 octombrie 2023, ora 10:00, in limita stocului destinat rezervarilor online.

In cazul in care stocul de monede numismatice destinat rezervarilor online se epuizeaza, va informam ca exista si posibilitatea achizitionarii direct de la ghiseele sucursalelor regionale ale BNR, fara a fi necesara o rezervare in acest sens, incepand cu data lansarii emisiunii respective.

Ion Popescu-Gopo s-a nascut pe 1 mai 1923, in Bucuresti. A debutat in presa in anul 1939 cu caricaturi. A studiat la Academia de Arte din Bucuresti si a urmat un curs de animatie la Moscova.

A debutat ca animator in 1949 impreuna cu tatal sau si Matty Aslan cu un scurt-metrajul de animatie, Punguta cu doi bani si a lucrat la Studioul cinematografic Bucuresti, in cadrul sectiei de animatie.

A produs de-a lungul anilor numeroase productii, printre care se afla: Ratoiul neascultator, Albina si porumbelul, Doi iepurasi (1952), Marinica (1953), O musca cu bani (1954), Surubul lui Marinica si Ariciul rautacios (1955) sau Galateea (1957).

Este cel mai cunoscut pentru filmul de  desen animat in care personaj principal era „omuletul lui Gopo” de unde i s-a atribuit si porecla care i-a insotit numele.  Ion Popescu – Gopo a castigat premii nationale si internationale in calitate de actor, editor de film, scenarist si regizor de film.

In memoria sa in 2007 au fost create Premiile Gopo care se desfasoara annual, premii care apreciaza cele mai bune productii cinematografice din anul precedent ceremoniei.

Citește în continuare