Skip to content

Cea mai mare expozitie Salvador Dali in Romania se deschide pe 13 decembrie la Bucuresti. Biletele vor fi puse in vanzare miercuri. Expozitia include unele dintre cele mai importante sculpturi ale geniului suprarealist.

Intre 13 decembrie 2023 si 12 mai 2024, ARCUB prezinta, pentru prima data la Bucuresti, cea mai ampla expozitie cu lucrari originale ale celebrului artist Salvador Dali. 

Expozitia-eveniment „Universul lui Salvador Dalí” prezinta 170 de lucrari – sculpturi, grafica, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir si sticla, mobilier suprarealist ce ilustreaza geniul lui Dalí.

Obiectele expuse fac parte din cea mai importanta colectie privata ce contine lucrari semnate de Salvador Dalí, apartinand renumitului colectionar de arta Beniamino Levi. 

Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist in anii 1960 si i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive si teme din imaginarul suprarealist.

Rezultat al relatiei stranse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colectia privata „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabila si cuprinde cele mai multe lucrari originale ale celebrului artist spaniol din Europa.

Expozitia care va fi prezenta la Bucuresti este un proiect itinerant prezentat in intreaga lume inca din 1989, in prezent se afla in Belgia, urmand sa fie mutata in Romania la inceputul lunii decembrie.

„Arta mea este o oglindire, una dintre multitudinea de oglindiri a ceea ce infaptuiesc, scriu, gandesc.” – Salvador Dalí

Vernisata la finalul unui an extrem de bogat la nivel cultural pentru Romania, expozitia reprezinta o ocazie unica pentru publicul din Romania de a explora versatilitatea si imaginarul suprarealist al celebrului artist catalan, printr-o selectie de creatii originale ce acopera diferite mijloace de expresie artistica, de la grafica, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir si sticla si chiar design de mobilier. 

Dintre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate timp de 5 luni, la ARCUB, la Hanul Gabroveni din centrul vechi al capitalei, merita mentionate sculpturi in bronz si incrustate cu pietre pretioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: „Dansul timpului” – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabila a creatiei lui Dalí, elefanti cu picioare supradimensionate, si Dansatoarea Daliniana.

„Venus spatiala” este una dintre piesele centrale ale expozitiei ce ilustreaza trei dintre motivele preferate ale lui Dalí: ceasul, furnicile si oul. In plus, vor fi expuse si „Alice in tara Minunilor”, personaj preferat de Dalí pentru a reprezenta puntea catre taramul viselor, „Femeia cu cap de trandafiri”, simbol al frumusetii feminine pure si al tineretii eterice.

„Universul lui Salvador Dalí” cuprinde si sculpturi din sticla create in colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franta.

Pentru Dali, sticla este un material care reprezenta un mediu ideal pentru „expresia metamorfozei”, respectiv perceptia sa suprarealista asupra realitatii. 

Vor fi expuse sculpturi precum „Venus cu sertare” si „Rinocerul Chippendale”. Miniaturile din aur expuse denota sursa de inspiratie a lui Dalí din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitand chiar si monedele sale. 

Expozitia il dezvaluie pe Salvador Dalí si in ipostaza de ilustrator, cu explorari pe teme precum cele care pun accentul pe fantezie, vise si elemente distorsionate, precum si teme clasice din literatura, regasite in „Mult zgomot pentru Shakespeare”. 

Printre exponate se va afla si faimoasa canapea in forma buzelor lui Mae West, ce aminteste de versatilitatea lui Salvador Dalí si modul unic in care transpunea in arta sa sursele sale de inspiratie.

Expozitia isi propune sa ofere o perspectiva de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui Dali, evidentiind influentele si experimentele sale, precum si evolutia sa ca artist. 

„Universul lui Salvador Dalí” ofera publicului si posibilitatea de a cunoaste operele lui Salvador Dalí prin intermediul realitatii virtuale. Experienta VR le va permite vizitatorilor sa descopere detalii ascunse ale creatiilor artistului spaniol, intr-o noua dimensiune, si va transforma vizita intr-o calatorie interactiva in imaginarul suprarealist marca Salvador Dalí.

Biletele pentru expozitie vor fi disponibile, incepand de miercuri, 18 octombrie, pe arcub.ro, Entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani 84-90). 

Programul de vizitare se intinde pe perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, de luni pana duminica, intre orele 10.00-20.00. Expozitia va fi inchisa in perioada 25-31 decembrie 2023, 1-2 ianuarie 2024 si 5-6 mai 2024.

In ultimii ani, pe teritoriul Romaniei a circulat o expozitie itineranta cu 150 de lucrari ale lui Salvador Dali care fac parte din colectia privata franceza a familiei Kesauri: “Surprinzatorul Dali”.

Figura emblematica a miscarii suprarealiste, Salvador Dalí s-a nascut la 11 mai 1904 in Figueres, Spania. 

Pe numele intreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi si al Felipei Domenech Ferres, fapt ce ii va marca intreaga viata, parintii dandu-i numele fratelui mai mare, mort la o varsta frageda, si el insusi considerandu-se „o reincarnare” a acestuia. 

Salvador si-a descoperit pasiunea pentru pictura in copilarie, cand a incercat sa picteze pe cutii de carton primite de la matusa sa. Parintii au observat inclinatiile artistice ale fiului lor si, intr-o vara, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie si care avea legaturi cu Pablo Picasso.

Picasso a fost cel care i-a influentat decisiv destinul tanarului Dalí, convingandu-i parintii sa-l lase sa dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La varsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. in urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dalí a fost exmatriculat. 

Influentat de impresionism si de maestrii Renasterii, a devenit din ce in ce mai atras de cubism si miscarile de avangarda. 

S-a apropiat de suprarealism la sfarsitul anilor 1920 si s-a alaturat grupului suprarealist in 1929, devenind in curand unul dintre exponentii sai de frunte. in acelasi an, 1929, Dalí a intalnit-o pe Gala Diaconov, sotia poetului Paul Eluard, cea care ii va deveni ulterior sotie si sursa de inspiratie.

Dalí a trait in Franta in timpul razboiului civil spaniol (1936-1939) inainte de a pleca in Statele Unite in 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a intors in Spania in 1948, unde si-a anuntat revenirea la credinta catolica si si-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”, bazat pe interesul sau pentru clasicism, misticism si descoperirile stiintifice. Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989 la Figueras, localitatea in care s-a nascut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dalí a inclus pictura, film, sculptura, design si fotografie, uneori in colaborare cu alti artisti. De asemenea, a scris fictiune, poezie, autobiografie, eseuri si critica. Temele majore din opera sa includ visele, subconstientul, sexualitatea, religia, stiinta si cele mai apropiate relatii personale ale sale. 

Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, Persistenta memoriei, a fost finalizata in august 1931 si este emblematica pentru ceea ce a insemnat pictura suprarealista. Salvador Dalí a devenit unul dintre membrii marcanti ai miscarii suprarealiste si a colaborat cu alti artisti precum André Breton si Luis Buñuel. 

In colaborare cu Buñuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi „Cainele andaluz” (1929) si „Varsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul in lumea cinematografiei. 

Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera si spre iritatia criticilor sai, comportamentul sau public excentric si ostentativ a atras adesea mai multa atentie decat creatiile sale. Viata si opera sa au avut o influenta importanta asupra altor suprarealisti, artisti pop art si contemporani precum Jeff Koons si Damien Hirst.

Salvador Dalí utiliza o anumita tehnica a somnului pentru a-si imbunatati creativitatea. Scopul este sa te trezesti exact la o anumita etapa de somn, in care realitatea pare sa se amestece cu fantezia.

Unele surse mentioneaza ca Dali a numit aceasta metoda „Somn profund cu o cheie” si a explicat ca, pentru a beneficia de efectele sale, punea o farfurie sub mana in care tinea cheia. Cand adormea, cheia cadea printre degete, atingea farfuria si il trezea. Pictorul spunea ca a invatat acest truc de la calugarii capucini si il recomanda tuturor celor care lucrau cu idei, pentru ca ajuta la inspiratie.

Tehnica dezvoltata inseamna sa ai un obiect in mana, cum ar fi o lingura sau o minge, in timp ce adormiti pe un scaun. Pe masura ce somnul se adanceste si corpul se relaxeaza, obiectul cade, face un zgomot si va trezeste. Dupa aceste cateva momente in pragul inconstientei, va puteti intoarce la lucru, iar cercetatorii au descoperit ca aceasta modalitate dezvolta creativitatea.

Viata lui Dali a fost ecranizata recent in ‘Daliland’, un lungmetraj in care rolul artistului este jucat de celebrul Ben Kingsley.

Citește în continuare