Skip to content

Peste 40 de autori romani si straini, prezenti de azi pana sambata la Festivalul International de Literatura de la Timisoara. Publicul se va intalni cu Ana Blandiana, Radu Vancu, Tatiana Tibuleac, Ion Muresan, Vesna Goldsworthy, Hila Blum si Denisa Comanescu.

De astazi, 25 octombrie, pana sambata, 28 octombrie, se desfasoara FILTM – Festivalul International de Literatura de la Timisoara, unul dintre evenimentele principale ale acestei saptamani din programul „Capitala Europeana a Culturii”.

Ajuns la a 12-a editie, FILTM aduce un omagiu literaturii din Europa Centrala si de Est si, in acelasi timp, orasului Timisoara, care este o poarta deschisa, atat spre Est cat si spre Vest.

Festivalul din acest an vine cu o oferta de 14 evenimente programate in Timisoara si in patru alte orase din judetul Timis si Caras Severin, la care vor participa peste 40 de invitati din tara si strainatate. 

Scopul FILTM este pozitionarea orasului Timisoara si a regiunii Banat pe harta festivalurilor internationale de literatura europene, dezvoltand cooperarea culturala internationala, promovand valori culturale locale in circuitul international si cultivarea unui simt cultural al comunitatii.

In fiecare seara a festivalului se vor desfasura traditionalele intalniri din Sala Baroca a Muzeului National de Arta Timisoara dupa urmatorul program: 25 octombrie-orele 18:00-21:00, 26 si 27 octombrie- orele 18:00-20:00, 28 octombrie- orele  17:00-19:30.

Pe langa Timisoara, cei peste 25 de autori din Romania si din alte opt tari se vor intalni si cu fanii literaturii din Lugoj, Jimbolia si Sannicolau Mare. 

Cortina se ridica miercuri, 25 octombrie, ora 18,00, in Sala Baroc a Muzeul National de Arta Timisoara printr-o intalnire cu Ana Blandiana, Ion Muresan, Atilla Balazs, Catalina Balan, Mihnea Balici si Henriette Kemenes, evenimentul fiind moderat de Marina Constantinescu. 

Ziua a doua a FILTM propune o intalnire cu patru tineri scriitori germani de origine romana – Alexandru Bulucz, Mara Daria Cojocaru, Ilinca Florian si Nadine Schneider. Intalnirea se va desfasura la Muzeul de Arta sub titlul “Romanii vor intelege despre ce e vorba”, moderata de Ernest Wichner. 

Tot pe 26 octombrie, vor avea loc o serie de intalniri cu autorii prezenti la Muzeul de Arta si in liceele timisorene si din proximitatea orasului. De la 10:00, liceenii Colegiului National Pedagogic Carmen Sylva se vor intalni cu Ana Blandiana in timp ce elevii de la Lenau ii vor cunoaste, la aceeasi ora, pe autorii germani de origine romana care vor fi prezenti la Muzeul de Arta.

Liceenii de la Moisil se vor intalni tot la ora 10:00, cu scriitoarea Tatiana Tibuleac. La scoala gimnaziala din Jimbolia se vor intalni de la 12:00 cu scriitorii Emilian Galaicu Paun, Henrietta Kemenes si editorul un cristian. Moderatorul intalnirii va fi Marcel Tolcea.

La Lugoj, de la ora 18:00, la Casa Bredicenilor, va avea loc o intalnire cu scriitorii Attila Balasz, Ales Mustar (Slovenia), Alina Purcaru, moderata de Henrieta Szabo.

Ziua a treia a Festivalului International de Literatura de la Timisoara ii aduce la muzeu pe scriitorii Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elvetia), Tatiana Tibuleac (R.Moldova) si Hila Blum (Israel). Moderatoarea serii va fi Dana Craciun. 

In afara Timisoarei, ziua de 27 octombrie ii duce pe scriitorii Denisa Comanescu, Florin Lazarescu si Catalina Balan la Casa de Cultura din Sannicolau Mare, intr-o discutie care va incepe la ora 11:00 si va fi moderata de Borco Ilin.

In aceeasi zi, la Teatrul de Vest din Resita va avea loc o intalnire cu istoricul  si profesorul Armand Grosu, moderata de Dorinel Hotnogu.

Ziua a patra a FILTM propune un dialog care va incepe la ora 17,00, in Sala Baroc a Muzeului National de Arta, intre istoricul Armand Gosu si Vesna Goldsworthy (Marea Britanie), moderat de Paula Erizanu. Tema dialogului este “Cum a schimbat razboiul din Ucraina Europa”. 

Merita mentionat ca accesul este gratuit pentru toate evenimentele mentionate. Programul complet poate fi consultat aici.

FILTM se va incheia cu o seara de poezie si muzica.  

Seara de 28 octombrie se va desfasura sub motto-ul “Sa facem acordajele!” Si le propune poetilor invitati sa se “acordeze” cu poezia, cu auditoriul si cu muzica. 

Evenimentul se va desfasura in Clubul D Arc si ii va include pe Radu Vancu, Andrei Mocuta, la Alina Purcaru, Alex Mustar (Slovenia), Viorica Raduta, Emilian Galaicuu-Paun (R.Moldova) si Denisa Comanescu. Moderatorul serii va fi Dan-Liviu Boeriu. 

Alaturi de poeti, invitati speciali muzicienii Ilie Stepan si Horea Crisovan vor sustine un recital.

In fiecare an, in timpul zilelor festivalului, au avut loc mese rotunde, lecturi de proza si poezie si discutii deschise, cu teme variind de la identitati culturale estice si vestice, probleme politice din trecut si prezent, pana la experienta scrierii intr-o limba straina.

De-a lungul celor 11 editii desfasurate anterior, rganizatorii FILTM au avut onoarea de a avea o combinatie interesanta de scriitori cunoscuti ca oaspeti, printre care: Slavenka Draculić (Croatia), Attila Bartis (Ungaria), Jan Koneffke (Germania), Wladimir Arsenjiewich (Serbia), Yuri Andruchowich, (Ucraina) Viktor Erofeev (Rusia), Edo Popović (Croatia), László Krasznahorkai (Ungaria), Daša Drndić (Croatia), Ornela Vorspi (Albania), Catalin Dorian Florescu (Elvetia), György Dragomán (Ungaria), Radka Denemarková (Republica Ceha), Ljudmila Ulitskaya (Rusia), Clara Usón (Spania), Adam Michnik, Oksana Zabushko. 

Scriitori romani cunoscuti Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, Andrei Plesu, Razvan Petrescu, T.O. Bobe, Adriana Babeti, Cornel Ungureanu, Mircea Mihaies, Filip Florian, Florin Lazarescu, Cristian Tudor Popescu, Tatiana Tibuleac s-au alaturat oaspetilor straini in fiecare an.

Citește în continuare