Skip to content

Range Rover-ul favorit al Reginei Elisabeta a II-a a fost scos la vanzare.  Regina era pasionata de automobile si a lucrat ca mecanic auto in al doilea razboi mondial, cand avea numai 18 ani.

Cand se vorbeste despre pasiunile regretatei Regine Elisabeta, de obicei sunt mentionati caii, sporturile ecvestre si cateii de rasa Corgi. Un aspect mai putin stiut despre fostul monarh era faptul ca a fost pasionata de automobile, in special de masinile Range Rover. 

De-a lungul vietii a detinut numeroase autovehicule iar in timpul celui de-al Doilea Razboi mondial, a lucrat ca mecanic auto. Ca dovada, exista mai multe imagini in care se poate observa ca era foarte familiara cu schimbatul rotilor, spre exemplu.

Aceasta pasiune a revenit in atentia presei prin anuntul ca Range Rover-ul personal al regretatului monarh este din nou scos la vanzare.

Un Range Rover din 2004 care a apartinut candva regretatei regine va fi scos din nou la licitatie pe 11 noiembrie 2023, dupa ce a mai fost vandut la inceputul acestui an.

Vehiculul a fost scos la vanzare de Iconic Auctioneers. Compania de licitatii a furnizat presei britanice dovezi video cu monarhul conducand acest vehicul ─ la Royal Windsor Horse Show din 2005 —, care prezinta o placuta de inmatriculare corespunzatoare si se numara printre favoritele reginei. 

Automobilul a fost vandut anterior pentru echivalentul a 37.638 de euro, o suma destul de modica daca se tine cont de provenienta masinii. Insa este de asteptat sa obtina un pret mai mare la viitoarea licitatie, fiind evaluat prezent intre 57.000 si 67.000 de euro.

Colectionarul de autoturisme care a achizitionat-o anterior a fost surprins de modificarile aduse vehiculului.

Este vorba despre un model Range Rover L322 din a treia generatie din 2004 care a fost personalizat printr-un sistem special de iluminare ascunsa, similar cu cel de pe masinile de politie nemarcate, si manere de prindere in spate pentru a ajuta la intrarea si iesirea din vehicul.

Automobilul are peste 160.000 de kilometri la bord, dar in anuntul licitatiei se spune ca ar fi in stare buna. La exterior este vopsit in culoarea verde Epsom, o nuanta care ii permitea reginei sa se plimbe relativ neobservata prin peisajul natural de pe mosia Balmoral (fiind vorba de o nuanta care camufleaza automobilul in mijlocul verdetii).

Charles Smalley, specialist in masini la Iconic Auctioneers, a declarat ca proprietarul anterior al automobilului l-a achizitionat in urma cu cateva luni de la o alta casa de licitatii, dar nu existau dovezi la acel moment ca a apartinut Reginei.

Pe langa fotografiile cu regina conducand vehiculul si placuta de inmatriculare, in actele masinii se precizeaza ca a fost trimisa la reparatii in iulie 2004 in Peter Vardy Land Rover, Aberdeen, care este cel mai apropiat dealer Land Rover francizat de proprietatea regala a Castelului Balmoral.

Pe langa specificatiile deja mentionate, automobilul era acomodat pentru a putea transporta caini in siguranta in partea din spate.

Specificatiile includ, de asemenea, un covoras pentru spatiul de incarcare in spate, pentru a mentine vehiculul ordonat in timp ce transporta cainii, precum si trepte laterale care sunt folosite pentru a facilita accesul in automobil.

Certificatul masinii arata, de asemenea, includerea unor aparatori de noroi, comutatoare pentru pasagerul din spate pentru a controla geamurile in timp ce este condus si geamuri fumurii pe toate partile.

Un aspect mentionat de Charles Smalley este faptul ca „Niciuna dintre masinile familiei regale nu este de fapt inregistrata vreodata pe numele lor. Asa ca este foarte dificil de urmarit proprietarul”.

Aceeasi casa de licitatii – numita anterior Silverstone – a vandut anul trecut  automobilul Ford Escort RS Turbo — care a apartinut Printesei Diana — pentru 830.000 de euro.

Range Rover-ul poate fi achizitionat aici.

Regina Elisabeta a continuat sa isi conduca singura automobilele la Windsor sau Balmoral pana la varsta de 95 de ani, cu un an inainte sa moara.

Cele mai recente fotografii cu fostul monarh la volanul unei masini provin din noiembrie 2021 — regina a decedat pe 8 septembrie 2022 — cand conducea un Land Rover pe mosia castelului Windsor, unde s-a aflat in izolare in perioada pandemiei.

Marcile Land Rover si Jaguar au fost mult timp asociate cu Regina Elisabeta, Rover detinand un mandat regal inca din 1951. In plus, exista numeroase imagini cu fostul monarh conducand sau reparand masini inca din adolescenta. La varsta de 18 de ani a fost calificata ca mecanic auto si inrolata in Serviciul Teritorial Auxiliar unde a operat pana in 1945, primind rangul onorific de Comandat Subaltern.

La decesul Majestatii Sale, Land Rover a adus un omagiu Reginei, scriind pe retelele de socializare urmatorul mesaj: ”Decesul Majestatii Sale Regina i-a intristat profund pe toti cei de la Jaguar Land Rover, iar gandurile si condoleantele noastre sunt alaturi de familia regala in aceste momente. Relatia noastra cu regina a fost o sursa de mare mandrie pentru noi toti cei de la Jaguar Land Rover.”

Mai jos puteti citi despre celelalte pasiuni ale regretatei regine.

Citește în continuare