Skip to content

In China a fost inaugurat unul dintre cele mai futuriste muzee din lume, creat de Zaha Hadid Arhitects. A fost construit in 12 luni, se intinde pe 59.000 de metri patrati si a gazduit cel mai mare eveniment dedicat literaturii SF.

In orasul Chengdu din provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei, s-a deschis unul dintre cele mai spectaculoase si futuriste muzee din lume, fiind dedicat literaturii stiintifico-fantastice. Constructia se intinde pe o suprafata de 59.000 de metri patrati, de trei ori mai mare decat cladirea Operei din Sydney, si a fost finalizata intr-un timp record de 12 luni, muzeul fiind comandat la finalul anului trecut. 

O astfel de cladire este construita de obicei in cinci ani, insa s-a reusit o performanta exceptionala datorita arhitectilor si specialistilor de la Zaha Hadid Arhitects — compania londoneza fondata de Zaha Hadid, considerata un geniu al arhitecturii secolului trecut. 

Arhitectura noului muzeu se inscrie in tendintele actuale ale arhitecturii fluide, cladirea avand un acoperis modular care se aseamana cu un nor in forma de stea cu sapte colturi. 

Muzeul a fost finalizat intr-o perioada de 12 luni datorita noilor tehnologii de proiectare si a unor materiale folosite in mod eficient. Compania a inceput santierul la mai putin de doua saptamani dupa castigarea concursului de proiecte. 

Arhitectii au folosit cele mai noi programe de proiectare, echipa a reusit sa accelereze calendarul constructiei si sa se asigure ca toata lumea, de la arhitecti si muncitori la producatorii de materiale, era pe aceeasi lungime de unda.

Analiza prin modelare digitala a permis echipei sa optimizeze structura cladirii pentru clima din Chengdu prin cercetarea parametrilor meteorologici si de mediu. 

Astfel, un software bazat pe inteligenta artificiala a facut recomandari cu privire la dimensiunea si unghiul de suprainaltare a acoperisului pentru a proteja interioarele de lumina directa a soarelui. Pentru a economisi timp, arhitectii au optat pentru utilizarea unor materiale locale care au dus la accelerarea constructiei. 

Inspiratia pentru aceasta forma a muzeului a venit din literatura SF si din formele neregulate din univers precum nebuloasele.

Chengdu are o populatie de peste 20 de milioane de locuitori si este un important centru academic pentru producerea textelor stiintifico-fantastice. Este orasul in care s-a lansat cea mai populara revista SF din lume, Science Fiction World, publicata pentru prima data in anul 1979. Muzeul cuprinde sali dedicate pentru expozitii si conferinte, dar si o sala de teatru si spectacole pentru evenimente cu public numeros. 

Arhitectura muzeului imbina estetica futurista cu functionalitatea pentru a crea un spatiu eficient si modern care se integreaza in peisaj. Ferestrele sunt fost orientate catre cele mai importante puncte naturale din Chengdu, Muntele Xiling si lacul Jingrong, si sunt inconjurate de vegetatia bogata din zona pentru a crea o legatura cu mediul exterior.

Pe acoperis exista un punct focal luminos din care radiaza formele fluide ale constructiei, imitand o nebuloasa cu o stea in centru. Arhitectii l-au gandit pentru a semana cu un „nor de stele” care disperseaza energie in diferite zone si care are abilitatea de a conecta experientele umane cu lumi imaginare, asa cum se intampla in cazul literaturii SF. 

Muzeul are un sistem hibrid de ventilatie bazat pe deschiderile spatiului si pe curentii de aer subtropical. In acoperis au fost incorporate panouri fotovoltaice pentru a sustine in intregime necesarul energetic al cladirii. 

Acoperisul a fost construit in mod supradimensionat pentru a umbri spatiul exterior din jurul muzeului si pentru a evita supraincalzirea terenului. In jurul constructiei au fost plantate specii native de plante care sunt irigate cu ajutorul unui sistem de colectare naturala si filtrare a apei din natura, integrat in designul arhitectural si ambiental al muzeului.

Muzeul a gazduit anul acesta, intre 18 si 22 octombrie, evenimentul World Science Fiction Convention — Worldcon 2023 — alaturi de premiile Hugo, organizate pentru prima data in China si dedicate celor mai inovatoare scrieri stiintifico-fantastice, fiind si cea mai prestigioasa distinctie in acest domeniu. Cu ocazia Worldcon, muzeul a fost inaugurat in prezenta unor invitati prestigiosi din toata lumea si a unui public pasionat de literatura SF.

Mai jos puteti descoperi ce muzee spectaculoase s-au deschis recent sau se vor deschide anul acesta si totodata cum vor arata muzeele in anii viitori. 

Citește în continuare