Skip to content

Un artist cofetar l-a recreat pe Regele Charles la scara naturala, sub forma unui tort. Sculptura are o inaltime de 1,78 metri si o coroana cu 2.500 de cristale din zahar, perle si diamante comestibile.

Emma Jayne Morris, o artista cofetara din Tara Galilor, a creat o sculptura impresionanta care il reprezinta pe Regele Charles al III-lea la scara naturala.

Artista in varsta de 53 de ani este specializata in decorarea torturilor si a lucrat la sculptura comestibila peste 120 de ore. Pentru capul regelui a folosit grau expandat si bezea, iar pentru sculptarea fetei a folosit ciocolata alba pentru modelare pe care a vopsit-o ulterior cu pudra si culori comestibile. 

Tortul are o inaltime de peste 1,78 metri si este decorat cu o coroana spectaculoasa impodobita cu 2.500 de cristale din zahar, perle si diamante comestibile, toate fiind amplasate individual de catre artista.

Pentru a crea bijuteriile comestibile, Jayne Morris a folosit izomalt de zahar si pasta de zahar. Pentru corpul si roba ceremoniala a regelui, a optat pentru noua piese distincte din pasta de zahar si ciocolata modelatoare.

Tortul a fost creat in cinci zile pentru un concurs international de cofetarie la care artista a mai participat in trecut. Creatia ei a fost expusa intre 3 si 5 noiembrie la Centrul expozitional NEC din Birmingham. 

Jayne Morris declarat ca „Am decis sa-l aleg anul acesta pe Regele Charles, fiind anul incoronarii sale. Mai intai am sculptat manual formele in polistiren, ceea ce a necesitat foarte mult timp deoarece voiam sa ma asigur ca voi avea inaltimea si marimea exacta pentru piesa, inainte de a incepe procesul de sculptare in ciocolata. Pentru a realiza acest tort am folosind cantitati si ingrediente cat pentru sase torturi de nunta. Am lucrat zilnic de la 8 dimineata si pana la miezul noptii pentru a-l finaliza la timp pentru concurs.”

Regele Charles a fost sculptat si in ciocolata cu ocazia incoronarii sale. O echipa de ciocolatieri a lucrat patru saptamani pentru a realiza bustul lui in marime naturala.

Sculptura de ciocolata cantareste peste 23 de kilograme si a fost realizata de marca de dulciuri Celebrations pentru a marca ziua incoronarii lui Charles. Opera a fost creata de o echipa condusa de maestrul ciocolatier Jennifer Lindsey-Clarke si a fost sculptata in 130 de ore. 

Pentru bust s-au folosit 17 litri de ciocolata topita, sau echivalentul a 2.875 de bomboane de ciocolata marca Celebrations. Pentru umerii uniformei regelui, ciocolatierii au ales sa foloseasca modele de ciocolata Twix, Milky Way, Galaxy si Bounty — bomboane specifice cutiilor Celebrations —, iar gulerul a fost realizat din ciocolata Maltesers Teasers. Pentru medaliile de pe pieptul regelui s-au folosit batoane Snickers si Mars. 

Citește în continuare