Skip to content

Pe 1 decembrie puteti vizita gratuit Muzeul Peles si Pelisorul. Castelul are o colectie impresionanta de arta si a fost unul dintre primele locuri cu electricitate din Europa

Cum anul acesta Ziua Nationala se aniverseaza intr-o zi de vineri, avem un week end mai lung, iar institutiile culturale se organizeaza pentru a permite access vizitatorilor.

Vineri 1 decembrie  puteti vizita gratuit Muzeul Peles, iar facilitatea este una importanta pentru bugetul unei familii pentru ca, in conditii obisnuite, un tur complet parter si cele doua etaje ale palatului are un bilet de intrare de 150 ron pentru adulti si 38 ron pentru copii, elevi si student.

Anul acesta insa de Ziua Nationala puteti vizita gratuit intregul muzeu.

Se pastreaza insa programul standard de vizita: intre ora 9:15 si 16:15, ora la care este programata ultima intrare pentru turul de parter. Ultima intrare pentru turul optional care include parterul si primul etaj se va face la ora 15:30. In Castelul Pelisor, accesul pe 1 Decembrie se va face tot incepand cu ora 9:15 , iar ultima intrare va avea loc la ora 16:15. 

Programul organizat de Muzeul National Peles pentru 1 decembrie include evenimentul ”Fauritorii Romaniei Mari”, care va avea loc intre orele 12:00 si 13:00 si ghidaje de specialitate in expozitia temporara ,,Principele Mostenitor Carol al Romaniei” deschisa, de 1 Decembrie, de la ora 10:00 pana la ora 16:00.

Castelul Peles a fost construit la initiativa primului Rege al Romaniei, Carol I, in afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafata de 24 de km in anul 1874, an in care, din initiativa suveranului, comuna primeste numele de Sinaia.

Un an mai tarziu, in centrul localitatii sunt construite primele case boieresti, iar in 1876 incepe construirea caii ferate Ploiesti – Predeal, care strabate si Sinaia. Concomitent, intre anii 1873 si 1875 a fost edificata fundatia castelului Peles. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a resedintei a avut loc intr-un cadru festiv la 10/22 august 1875.

fosta resedinta regala (1883 – 1947), nationalizata in 1948, muzeu din 1953 in 1975 si din 1990 pana azi, proprietate din anul 2007 a Maiestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei si institutie publica administrata de Statul roman, sub egida Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

In anul 1884 este instalata reteaua electrica, castelul dispunand de un grup electrogen propriu, iar la 1897 este construita centrala electrica, castelul devenind astfel unul dintre primele locuri din Europa care au beneficiat de electricitate.

Desi o parte importanta a colectiilor de arta din palat a fost furata de comunisti sau a avut de suferit in timpul celui de-al doilea razboi Mondial, actele oficiale dau cateva indicii despre valoarea colectiilor care au fost in muzeu si care se viziteaza in mica parte astazi.

In urma inventarului din anul 1948, colectia castelului Peles cuprindea urmatoarele obiecte de arta: 298 picturi principale, 487 picturi secundare si gravuri, 1.062 picturi „fara valoare”, 150 icoane, 1.988 de obiecte de vitrina, 4.879 de arme si medalii, 343 covoare, 429 mobile, 210 vitralii, 331 sculpturi, 9.370 carti.

In ultimii ani ai regimului comunist, intre 1975-1989, Nicolae Ceausescu a ordonat inchiderea domeniului pentru public. Singurele persoane acceptate in acest domeniu au fost cele de intretinere, militare si personalul de paza. Intreaga zona a fost declarata o zona de interes protocolar.

Regimul comunist a propagat ideea ca Domeniul Regal Peles ar fi fost parte a Domeniului Coroanei, si astfel in proprietatea Romaniei. Adevarul istoric este ca, atat Castelul Peles cat si resedintele Pelisor si Foisor, au fost construite din banii personali ai Regelui Carol I, care a vandut o mosie din Germania pentru a putea plati costurile terenului si a ridicarii edificiului. Regele a evitat sa foloseasca bani din lista civila, astfel ca domeniul nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietati ale statului doar puse la dispozitia suveranului.

Astazi domeniul apartine familiei Regale, dar este dat in folosinta catre autoritatile romane pentru a putea fi vizitat ca muzeu. De altfel, fiind unul dintre cele mai cochete si frumoase castele, cu acces foarte usor catre orase mari (Brasov, Bucuresti), castelul a fost locatie de filmare pentru multe productii internationale.

Citește în continuare