Skip to content

Lucrarile lui Gustav Klimt de la Castelul Peles au fost restaurate la Sibiu si vor fi expuse in weekend la Muzeul Brukenthal. Simultan, la Sibiu puteti vizita primul targ de Craciun deschis in aceasta iarna in Romania.

In perioada 24-26 noiembrie, de vineri pana duminica, Muzeul National Brukenthal de la Sibiu va expune doua lucrari semnate Gustav Klimt – Primavara si Vara, dar si lucrarea Carol I de Theodor Aman.

Lucrarile din patrimoniul Muzeului National Peles au fost restaurate in ultimele luni in laboratorul de la Brukenthal. Operele vor fi expuse la Sibiu pentru prima data in cadrul vernisajului de vineri, 24 noiembrie, la ora 16:00. Participarea la vernisaj se face pe baza de rezervare, la telefon 0269217691, in limita locurilor disponibile.

„Primavara” si „Vara” sunt doua lucrari de arta clasate in categoria tezaurului national, fiind printre cele mai importante picturi existente pe teritoriul tarii noastre.

Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative ale lui Gustav Klimt se afla, din anii 1884 – 1885, in Sala de Teatru a Castelului Peles. Comanda a ctitorului resedintei regale de la Sinaia, ansamblul decorativ „Muze, masti, alegorii, embleme” este important pentru evolutia talentului lui Klimt, considerat parintele Secesiunii vieneze. Desi sunt tributare academismului tarziu de nuanta simbolista, lucrarile anunta spiritul novator al picturii lui Klimt.

Amplele operatiuni de restaurare ale ansamblului au inceput anul acesta in cadrul unui program multianual, prin redarea prospetimii panzelor „Primavara” si „Vara”, lucrari amplasate pe peretele de vest al Salii de Teatru, langa loja regala de la Peles.

Echipa de restauratori de la Brukenthal este alcatuita din Ioan Muntean, Cristina Fau, Andrei Popa, Ilie Mitrea si Celestina Albisor.

In cadrul proiectului, specialistii de la Brukenthal au fost contractati pentru a restaura si realiza analize aprofundate asupra lucrarilor, atat fizice cu raze X dar si analize chimice pentru a ajuta la o mai buna intelegere a stilului lui Klimt.

Vara
Primavara

Lucrarile sunt clasate in categoria Tezaur si, conform legislatiei in vigoare, trebuie restaurate de restauratori cu titlul de expert intr-un laborator atestat de Ministerul Culturii. Laboratorul Muzeului National Brukenthal este atestat inca din 2011, toti cei implicati fiind experti in domeniu.

Ioan Muntean, restaurator al Muzeului National Brukenthal, a explicat ca „Cele doua lucrari sunt pandante, au aceeasi dimensiune (100 x 50 cm) si tehnica de executie ulei pe panza, iar starea lor de conservare este asemanatoare. Intr-o prima faza de lucru, doi restauratori au facut o deplasare la Muzeul National Peles si au demontat picturile, acestea erau prinse pe perete, direct cu ajutorul unor cuie metalice, fapt ce a determinat ample deformari ale suportului. Dupa ce picturile au ajuns in laborator, au fost realizate o serie de analize fizice cu ajutorul razelor X, precum si analize chimice XRF prin care au fost identificati pigmentii folositi de pictor in realizarea lucrarilor. Pe baza acestor analize, dar si dupa ce picturile au fost studiate in lumina UV au fost facute o serie de propuneri de restaurare, pe etape de lucru ce urmeaza a fi executate. in etapa urmatoare restauratorii muzeului au efectuat operatiuni specifice de: redare a planeitatii suportului textil; operatiuni de consolidare a marginilor suportului textil prin aplicarea de benzi de panza cu gren similar cu cel original, aceste benzi au ajutat la fixarea picturii pe sasiul de lemn; confectionarea unui sasiu profesional care sa poata fi tensionat ulterior; operatiuni de curatare a stratului de culoare original, aceasta este o etapa deosebit de importanta si care trebuie efectuata cu maxima atentie pentru ca stratul de culoare original sa nu fie pus in pericol; operatiuni de chituire si slefuire; integrare cromatica a zonelor cu lacune stratigrafice ce au fost chituite si vernisarea finala a lucrarii. Dupa prezentarea acestora la Sibiu, picturile vor fi transportate la Muzeul National Peles, unde vor fi montate pe perete”.

In acelasi timp, Dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului National Peles, a punctat despre pictura lui Theodor Aman din 1968 ca este “unul dintre primele portrete ale regelui Carol I, dupa urcarea pe tronul Romaniei. Lucrarea, portret de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, il arata pe tanarul suveran la inceputul domniei, in uniforma militara, avand in mana dreapta ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constitutii a Romaniei. Lucrare emblematica pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portret realizat de un mare pictor roman. Pastrata in depozitele Muzeului National Peles timp de decenii, intr-o stare de conservare precara, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viata”.

Pentru iubitorii de arta care si-ar dori sa viziteze expozitia temporara, in aceasta perioada exista un motiv in plus sa calatoriti la Sibiu. In weekend a fost deschis primul targ de Craciun din Romania in aceasta iarna.

Fiind unul dintre primele targuri de sarbatori de asemenea amploare deschise in Romania, Targul de Craciun din Sibiu a fost inaugurat in 2007, cand orasul a detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii. Anul acesta, targul a fost deschis pe 17 noiembrie in Piata Mare si in curtea Palatului Brukenthal, unde evenimentele se vor incheia pe 27 decembrie.

Vizitatorii se vor putea bucura de suveniruri artizanale, delicii culinare, vor putea face cumparaturile de Craciun, inclusiv pentru mici cadouri si produse de sezon.

Editia din acest an aduce in Piata Mare peste 100 de expozanti, o scena cu DJ, casute cu produse de post, dulciuri, jucarii si instalatii ale unor branduri comerciale foarte cunoscute in randul celor mici si celor mari. Pe scena amplasata in curtea Palatului Brukenthal vor urca Andi Moisescu, DJ Antenna, DJ Vasile, Nopame si alte formatii de jazz, DJ-i de electro funk sau artisti de muzica clasica.

Mai jos veti gasi programul Targurilor de Craciun in perioada sarbatorilor din 2023 pentru orasele Bucuresti, Timisoara, Iasi, Craiova, Brasov si Cluj-Napoca.

Citește în continuare