Skip to content

Programul Targurilor de Craciun in perioada sarbatorilor din 2023: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Sibiu, Craiova, Brasov si Cluj-Napoca.

Vremea rece de afara ne pregateste pentru sezonul sarbatorilor de iarna si, totodata, pentru aparitia principalelor targuri de Craciun in marile orase din tara. A fost anuntat deja calendarul targurilor, cele mai multe vor fi deschise inainte de 1 decembrie, astfel ca veti avea indeajuns de mult timp la dispozitie sa va bucurati de atmosfera de sarbatoare si sa cumparati bunatati si produse artizanale.

Aproape toate targurile includ, pe langa vin fiert, turta dulce si alte bunatati, produse realizate de afaceri locale, deseori afaceri mici, care merita sprijinul romanilor. 

Ganditi-va la o astfel de alegere a unui cadou de la artizani ca la o serie de fapte bune: veti darui un cadou unicat si veti contribui la dezvoltarea antreprenorilor locali care utilizeaza, majoritar, produse organice, realizate 100% in Romania. 

La targurile de Craciun veti gasi si distractii pentru cei mici, ateliere de creatie si momente menite sa aduca magia sarbatorilor la finalul unui an neobisnuit.

Targul de Craciun din Bucuresti se deschide pe 30 noiembrie.

Primaria Capitalei a anuntat in perioada 30 noiembrie – 26 decembrie, in Piata Constitutiei, „Targul de Craciun Bucuresti”. Locuitorii Capitalei, dar si turistii se pot bucura de preparate traditionale, produse artizanale, dar si de programe artistice.

La targ veti gasi mancare traditionala preparata la fata locului (sarmale, pomana porcului, fasole cu ciolan, varza calita, carnati, frigarui, cartofi prajiti), produse de tip fast-food sau desert disponibile la casute (burgeri, cartofi prajiti, hot-dog, wrap-uri, clatite, waffles, gogosi, langosi), spatii de tip food-truck, standuri de bauturi, vin fiert, cafea, ceai si bauturi racoritoare dar si produse ambalate precum miere, dulceata, zacusca, prajituri, placinte, ciocolata si turta dulce.

Acestora li se adauga produsele realizate de mesteri care pastreaza traditia veche de prelucrare a materialului folosit si modelele populare specifice culturii romanesti: ceramica, sticla, ii si costume populare, prelucrarea lemnului, metalului si sticlei, impletitul fibrelor, prelucrarea pielii si a blanurilor si iconografie.

In plus, veti gasi si decoratiuni de Craciun, produse hand-made (accesorii si bijuterii) dar si produse naturiste de ingrijire (cosmetice, produse derivate din lavanda).

In plus, in capitala vor fi deschise alte cateva targuri de Craciun in cartierele Drumul Taberei, IOR si in parcul Cismigiu.

In Parcul din Drumul Taberei veti putea vizita targul “West Side Christmas Market” organizat de UNTOLD Univers in colaborare cu Primaria Sectorului 6. Va fi deschis pe data de 29 noiembrie pana in 27 decembrie si va cuprinde un patinoar, un carusel colorat, roata panoramica inalta de 33 de metri si Casuta lui Mos Craciun, unde cei mici vor trimite scrisori si se vor distra cu elfii. 

Un alt targ de Craciun cu tot cu patinoar va fi deschis si in parcul Cismigiu iar altul va fi disponibil in parcul IOR, numit “Orasul lui Mos Craciun”. Momentan nu s-au anuntat datele de deschidere dar se preconizeaza inaugurarea lor in jurul sarbatorii lui Mos Nicolae.

Targul de Craciun 2023 de la Timisoara se va desfasura in perioada 26 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024.

La Timisoara, targul de Craciun nu va mai fi inaugurat la data de 1 Decembrie, la fel cum s-a intamplat in anii precedenti. Profitand de efervescenta din jurul programului Timisoara 2023 – Capitala Culturala Europeana, primaria a decis sa il deschida mai devreme. 

Momentan se cauta comercianti dornici sa-si vanda produsele in casutele din cadrul targului, aceleasi tipuri de produse gasite in mod obisnuit la toate targurile de sarbatori.

Targul de Craciun din Craiova va avea loc in perioada 17 noiembrie 2023 – 2 ianuarie 2024.

Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile locale, targul va avea loc tot in aceleasi patru piete din Craiova — Mihai Viteazul, Fratii Buzesti, Doljeana si Shakespeare. 

Conceptul de anul acesta va fi diferit, fiecare piata va avea un specific anume. Spre exemplu, Piata Mihai Viteazul va avea o tema inspirata de povestea Craiasa Zapezii: lumina rece, bolta cu nori si pasari, un castel, o oglinda imensa, patinoar si casute.

In Piata Buzesti se va pune accentul pe lumini calde si ornamente si decoratiuni bogate. In zona centrala, barurile, restaurantele si hotelurile vor fi impodobite de asemenea cu ornamente de lumina calda. Iar in zona teatrului vor fi alte ornamente si o roata mare in care ii puteti distra pe cei mici.

Targul de Craciun din Sibiu va fi deschis de pe 17 noiembrie 2023 pana pe 2 ianuarie 2024.

Targul de sarbatori de la Sibiu este printre primele evenimente de Craciun de asemenea amploare infiintate in tara noastra, fiind deschis prima data in anul 2007 cand Sibiul a detinut titlul de  Capitala Culturala Europeana.

In ceea ce priveste Targul de Craciun din Brasov, acesta va fi deschis in 2023 pe  30 noiembrie si va putea fi vizitat pana pe 7 ianuarie 2024.

Asa cum se intampla in majoritatea oraselor din Romania, targul de Craciun se deschide in aceeasi zi cand va avea loc si aprinderea iluminatului festiv in zonele urbane. 

In cazul Brasovului, administratia locala a anuntat ca va achizitiona anul acesta 80 de casute noi care vor fi utilizate pentru Targul de Craciun din 2023.

Targul de Craciun din Iasi si Oraselul Copiilor vor fi organizate in perioada 30 noiembrie 2023 – 8 ianuarie 2024.

Evenimentele de sarbatori din Iasi vor fi organizate anul acesta pe axa Bd. Stefan cel Mare  – Piata Unirii – Str. Lapusneanu. In cadrul Targului, iesenii si nu numai, vor putea achizitiona decoratiuni, cadouri, bauturi calde si preparate traditionale realizate de micii producatori.

Casutele de lemn, impodobite cu cetina si instalatii luminoase, vor fi grupate pe cinci tronsoane. Intre Piata Palatului Culturii si Casa Cartii sunt repartizate casute cu decoratiuni, produse de marochinarie, vin fiert, preparate din carne si lapte, articole din piele si blana, obiecte de cult si produse alimentare. In fata primariei vor fi casute cu produse de artizanat si decoratiuni, articole din piele si blana, vin fiert, patiserie, ceaiuri si produse apicole. 

Al treilea tronson acopera zona dintre str. I. C. Bratianu si Casa Modei cu 10 casute alocate Centrelor Culturale din Iasi, dar si cu patiserie si vin fiert.

Celelalte doua tronsoane sunt in Piata Unirii – 10 casute si Strada Lapusneanu – 11 corturi in cadrul Targului „Traditii pe ulita Lapusneanu”, in perioada 12 – 15 decembrie 2023.                                    

Pe toata perioada sarbatorilor de iarna, pe Bd. stefan cel Mare, intre str. I. C. Bratianu si Casa Cartii, va fi amenajat un parc de distractii care va contine Oraselul Copiilor si o roata gigant.

In Cluj-Napoca vor avea loc doua Targuri de Craciun in acest an.

La Cluj, in centrul orasului vor avea loc doua targuri de Craciun. Primul se numeste Planeta Craciun si va putea fi vizitat in perioada 24 noiembrie 2023 – 1 ianuarie 2024 in Piata Unirii, unde veti gasi casute iluminate si decorate in spiritul sarbatorilor de iarna si o roata panoramica. 

Al doilea targ va fi deschis pe Platoul Salii Sporturilor „Horia Demian”, incepand cu data de 1 decembrie si pana pe 1 ianuarie 2024. Vor avea loc o multime de activitati, spectacole si veti putea degusta bunatati de la casutele cu delicatese traditionale.

Citește în continuare