Skip to content

De 1 decembrie, Muzeul National de Arta deschide expozitia „Victor Brauner. Intre oniric si cult”. Va putea fi vizitata gratuita de Ziua Nationala a Romaniei.

De Ziua Nationala a Romaniei, Muzeul National de Arta deschide expozitia „Victor Brauner. Intre oniric si ocult” care va putea fi vizitata gratuit pe 1 decembrie, in intervalul orar 10.00 – 18.00.

Expozitia va ocupa parterul Galeriei Nationale (Calea Victoriei 49-53) si vine la cateva luni dupa succesul urias al unei prezentari Victor Brauner de la Timisoara, cu lucrari imprumutate din intreaga lume. Va putea fi vizitata pana pe 30 aprilie 2024.

Potrivit reprezentantilor MNAR, expozitia de la Bucuresti este in programul managerial actual inca din anul 2016 si subliniaza caracterul original, cu surse autohtone, al creatiei lui Victor Brauner precum si contributia lui la miscarea suprarealiste, la 99 de ani de la aparitia acesteia.

Expozitia prezinta, prin intermediul a peste 100 de exponate, sursele initiale ale creatiei artistului, provenite din spiritualitatea populara si din sensibilitatea sa pentru ocult si practicile ezoterice, precum si evolutia mijloacelor sale artistice spre o estetica suprarealista care, prin Victor Brauner, a cunoscut noi dimensiuni de manifestare pe coordonatele oniric si ocult.

„Victor Brauner. Intre oniric si ocult” este un proiect conceput si coordonat de Calin-Alexiu Stegerean si dezvoltat impreuna cu o echipa formata din Costina Anghel, conservator, dr. Patricia Badulescu, muzeograf, Miruna Moraru, muzeograf si drd. Ileana Mitu, responsabil de comunicare.

In expozitie va fi proiectata sectiunea „Les illuminations successives” din filmul „Victor Brauner – Le grand illuminateur totémique” (2014) in regia lui Fabrice Maze.

Scenografia expozitiei va evoca universul suprarealist specific artistului.

Vor fi expuse lucrari de pictura şi grafica de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul tarii Crişurilor Oradea si din colectiile particulare Octavian Brandeu, Gheorghe Burtea, Béatrix şi Christian Derveloy, Damian Florea, familia Nastase, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher si Anca Vlad.

Alaturi de acestea vor fi incluse carti cu caracter ezoteric şi ziare de epoca, reviste de avangarda şi carti ilustrate de artist de la Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Metropolitana Bucureşti, Biblioteca Centrala Universitara „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, documente inedite provenind de la Arhivele Nationale ale Romaniei, obiecte etnografice, fotografii şi filme documentare din perioada interbelica provenind de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”.

MNAR detine un numar de opt lucrari de pictura si doua de grafica ale artistului Victor Brauner, printre care „Fata si floarea” donata la inceputul anului 2023 de catre Mircea Barzuca.

Victor Brauner s-a nascut la Piatra Neamt si s-a afirmat ca figura emblematica a avangardei bucurestene in anii 1920. Dupa doua sederi in Franta (1925-1926 si 1930-1935), Brauner se alatura in 1933 miscarii suprarealiste initiate de Andre Breton, si in 1938 se muta definitiv la Paris. In acelasi an, artistul pierde un ochi si devine, pentru miscarea suprarealista, „pictorul vizionar”, capabil de premonitii.

Victor Brauner s-a nascut in 1903 in Piatra Neamt ca fiu al unui fabricant de cherestea si a devenit unul dintre liderii miscarii Suprarealiste din Paris. Viata si arta lui poarta amprenta misticismului si multiculturalitatii pentru ca a intrat in contact cu ele din primii ani ai copilariei. Deborah si Herman Brauner, parintii lui, au fost permanent preocupati de experimente oculte, copii asistand adesea la sedinte de spiritism. 

Dupa o scurta perioada petrecuta la Hamburg, unde familia fugise din cauza pornirilor antisemite din timpul rascoalei taranesti (1907), in 1912 ajung la Viena, pentru ca in primavara anului 1914 sa se stabileasca la Bucuresti unde Victor devine preocupat de pictura si din 1919 se inscrie la Scoala de Arte Frumoase.

Temele artistice pe care le-a abordat in opera sa si integrarea limbajelor de comunicare dadaiste i-au marcat influenta in cercul de artisti suprarealisti care dominau Europa in perioada interbelica. 

Desi nu a devenit la fel de popular in Romania precum Salvador Dali sau Andre Breton, care l-a exclus din cercul Suprarealist in ultima parte a vietii sale, Brauner a deschis usile lumii artistice catre un stil mai amplu, mai deschis catre tehnici si teme noi. A creat colaje in care a imbinat lemnul cu metale, pietre, panza si ceara de albine si a lasat in urma cateva mii de desene, gravuri, sculpturi si poezii scrise de el care insoteau lucrarile sale.

Imaginatia lui Brauner l-a propulsat in avantgarda europeana prin introducerea temelor care i-au marcat copilaria: filozofie, antropologie, metafizica, spiritualitate si motive religioase evreiesti si Kabbalah.

Va invitam sa descoperiti povestea lui Victor Brauner, cele mai captivante tablouri create pana in 1966, anul in care a decedat la Paris, dar si imagini din expozitia de la Timisoara.

Citește în continuare