Skip to content

A fost lansat trailerul “Memory”, noul film al cineastului mexican Michel Franco. Jessica Chastain si Peter Sarsgaard joaca rolul unui cuplu coplesit de traume si probleme mintale.

Unul dintre cei mai premiati cineasti mexicani ai momentului, Michel Franco, dezvaluie primul trailer al lungmetrajului “Memory” care ii are ca protagonisti pe Peter Sarsgaard si Jessica Chastain. 

Filmul spune povestea unei asistente sociale si a prietenului acesteia din tinerete, a fost lansat in premiera mondiala la Festivalul de Film de la Venetia si i-a adus lui Sarsgaard premiul pentru cel mai bun actor.

“Memory” a fost descris de cinefilii americani drept “cel mai sensibil si emotionant film din cariera regizorala a lui Michel Franco”. Este un compliment major pentru Franco, cunoscut pentru pelicule cu emotii tulburatoare.

Poate cel mai rasfatat dintre premiatii de la Cannes, Michel Franco (primele sale 4 filme au prezente in selectie la Cannes) a fost prezent si in Romania, prima data ca invitat special al Festivalului de film Anonimul, editia 2017, iar vara trecuta la TIFF ca membru al juriului.

Filmele lui Franco sunt tulburatoare si vorbesc despre disfunctionalitati sau traume din interiorul familiilor, dar ceea ce face Franco e sa puna emotiile oamenilor intr-o oglinda foarte fina, chiar daca uneori e frustrant, pentru a-ti arata cum si de ce gandesc personajele in felul in care e ghidata actiunea.

In “Memory”, Franco opteaza pentru o reteta similara, cu doi actori foarte cunoscuti si apreciati deja pentru munca lor in filme de lungmetraj. Chastain joaca rolul Sylviei, o asistenta sociala si o mama singura a carei viata foarte bine organizata este perturbata cand Saul, un barbat care sufera de dementa, interpretat de Peter Sarsgaard, o urmareste acasa dupa reuniunea lor de liceu.

Pentru Sylvia, care este o alcoolica in recuperare, Saul deschide o usa catre amintiri din trecut si experiente din copilarie care ies la suprafata ca “niste nervi invinetiti” (potrivit The Hollywood Reporter).

In film, cele doua personaje se afla in cartiere diferite din New York, dar intre ei se aprinde o scanteie bazata pe traumele lor, trecute si prezente. Sylvia locuieste cu fiica ei, interpretata de Brooke Timber, la scurta distanta de sora ei, jucata de Merritt Wever, dar inlantuita de amintiri ingrozitoare care graviteaza in jurul mamei sale, interpretata de Jessica Harper. 

Trecutul zdruncinat al Sylviei este prea traumatizant, asa ca un barbat care isi improspateaza si desfiinteaza constant memoria ar putea fi cea mai buna sansa a ei de a fi cu picioarele pe pamant intr-un mod autentic.

Mai jos puteti urmari trailerul “Memory”.

Filmul va fi lansat in luna decembrie in cateva cinematografe din Los Angeles si New York pentru a fi eligibil in cursa pentru premiile Oscar, Globurile de Aur si SAG. Anul viitor va intra in mai multe cinematografe.

Franco a scris si regizat ‘Memory’, pelicula fiind filmata la New York in 2022, la cateva luni dupa ce Chastain castigase Oscarul pentru prestatia din „Eyes of Tammy Faye”. Desi era cea mai bine cotata actrita din lume la momentul respectiv, actrita si-a dorit atat de mult sa lucreze cu Michel Franco incat s-a aratat dispusa sa isi faca singura machiajul si coafura si sa doarma prin hoteluri ieftine. Se stia ca bugetul lui Franco pentru acest film era unul specific productiilor independent insa Chastain era dispusa sa renunte la tot confortul de la Hollywood pentru oportunitatea de a lucra sub regia mexicanului.

Intr-un interviu acordat Indiewire, Chastain a povestit ca: „Tocmai iesisem din pandemie si din miscarea MeToo. In timp ce citeam scenariul, ma gandeam: Aceasta este o versiune a unui thriller intunecat, de razbunare, in care aceasta femeie care a fost abuzata provoaca acum abuzuri asupra altora. Asa ca am simtit ca probabil ca aici va merge si, pe masura ce am intors fiecare pagina, am fost placut surprinsa sa vad ca era un scenariu cu adevarat lipsit de orice fel de cliseu. Ceea ce mi-a raspuns cu adevarat a fost empatia si speranta de la sfarsit. Pentru mine, este vorba despre doua fiinte umane incredibile, dar, de asemenea, jucand-o pe Sylvia, a fost atat de mult despre modul in care aceasta femeie a fost calcificata de viata si nu se misca cu adevarat prin lume decat folosind trauma ca un scut pentru a impiedica pe oricine sa se apropie. Intalnind pe cineva care nu are o legatura cu trecutul, ea reuseste sa se elibereze de trecutul ei si poate sa o ia de la capat in fiecare zi si in fiecare moment pentru a descoperi din nou cine este.”

La randul lui, Franco a fost avertizat ca Chastain se va purta ca o mare diva si nu va mai veni la filmari dupa ce a obtinut primul Oscar din cariera. 

Franco a spus ca producatorii filmului „Memory” l-au avertizat ca, dupa castigarea Oscarului, Chastain „va fi un cosmar si o mare diva. Le-am spus: Nu o cunoasteti deloc. Ea este opusul. Va aparea multumita, fericita si va fi productiva. Oamenii se tem atat de mult de actori. Nu stiu de ce. Cel mai rau mod de a aborda un actor sau orice persoana este cu frica, iar daca te indrepti in directia gresita, atunci, da, toate cosmarurile tale se vor implini.”

Colaborarea dintre cei doi a fost excelenta si, dupa “Memory”, au mai lucrat la un al doilea film impreuna. Se numeste “Dreams” si este un lungmetraj filmat in San Francisco in vara acestui an, fiind una dintre putinele productii aflate in lucru in timpul grevei actorilor de la Hollywood, functionand in baza unei exceptii oferite de uniunea SAG-AFTRA.

In “Dreams”, Chastain este protagonista alaturi de Isaac Hernandez si Rupert Friend. Filmul spune povestea unei iubiri interzise intre o femeie care lucreaza pentru o fundatie artistica si un balerin. Ca de obicei, Franco semneaza scenariul si regia.

Mai jos il veti cunoaste mai bine pe Michel Franco printr-un interviu realizat de Cristina Bazavan in 2017 la prima lui vizita in Romania. E o poveste emotionanta despre un om care vrea sa arate lumii – prin povesti socante, care te bantuie – dragostea din fiecare familie.

Atat Chastain cat si Sarsgaard au sanse sa fie nominalizati anul viitor la premiile Oscar pentru prestatiile lor. Pentru ea ar fi a patra nominalizare, pentru el ar putea fi prima.

Jessica Chastain e cunoscuta publicului din toata lumea gratie rolurilor de femeie puternica, mereu castigatoare, in filme ca “Molly’s Game”, “X-Men”, “Zero Dark Thirty” sau „The Help”, ultimele 2 aducandu-i nominalizari la Oscar, dar americanii au putut-o vedea si in teatru, pe Broadway, in “Othello” si “Hotul de orhidee”. 

Cel mai mare succes de pana acum ramane „The Eyes of Tammy Faye”, lansat in urma cu doi ani, in care joaca rolul tele-evanghelistei Tammy Faye, o personalitate care a jucat un rol important in activismul impotriva discriminarii comunitatii LGBT si a oamenilor diagnosticati cu HIV/SIDA. Prestatia i-a adus lui Chastain 8 premii pentru actorie, inclusiv un Oscar si un Screen Actors Guild Awards.

A mai jucat rolul unei asistente in urma cu un an in thrillerul „The Good Nurse” pe care vi-l recomandam sa il urmariti pe Netflix.

Citește în continuare