Skip to content

Scenaristul si regizorul Adam McKay a fost dat in judecata pentru plagiat de catre un scriitor care are un roman cu o poveste asemanatoare cu Don’t Look Up. Acesta cere daune de 5 milioane de dolari.

Un scriitor il da in judecata pe scenaristul si regizorul Adam McKay si Netflix pentru incalcarea drepturilor de autor sustinand ca povestea din Don’t Look Up este asemanatoare cu romanul lui. El cere daune de 5 milioane de dolari.

Autorul William Collier spune ca, in 2007, i-a trimis fiicei sale, care lucra la divizia Mosaic Media Jimmy Miller Entertainment, un e-mail cu textul romanului sau „Stanley’s Comet”, pentru ca firma sa il ia in considerare ca material. Collier sustine ca romanul sau avea numeroase teme si puncte comune cu „Don’t Look Up”, despre care se spune ca ar fi fost scris de McKay in 2019. Jimmy Miller Entertainment a fost managerul lui McKay la acea vreme si a colaborat cu acesta la filme precum „Talladega Nights”.

Procesul a fost depus miercuri in California. Collier este numit reclamant, in timp ce McKay, compania sa de productie Hyperobject Industries si Netflix sunt inculpati.

„Intriga celor doua opere este practic identica”, se sustine in proces. Aceasta continua sa descrie elementele comune atat romanului, cat si scenariului: „Oamenii de stiinta de nivel inferior descopera o cometa mare care se indreapta direct spre Pamant si care va distruge Pamantul si va nimici intreaga omenire in scurt timp. In transmiterea acestui mesaj catre public, oamenii de stiinta merg la un talk-show matinal (care submineaza urgenta si natura problemei), ceea ce face ca apoi majoritatea oamenilor sa nu fie deranjati de informatia propriu zisa. Chiar si presedintii si liderii guvernamentali minimalizeaza efectul apocaliptic al cometei. In cele din urma, cometa este vizibila pentru cetatenii de pe Pamant si urmeaza haosul, deoarece cometa se apropie rapid.”

Dupa ce a trimis romanul fiicei sale, Adrienne Collier Florence (acum Metz), Collier a publicat „Stanley’s Comet” in 2013 in cartea „In Extremis, Two Novels”.

„Don’t Look Up” a fost lansat pe Netflix pe 24 decembrie 2021. Acesta a fost nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv la cel mai bun scenariu original.

Plangerea de la tribunal sustine ca explicatia lui McKay cu privire la modul in care i-a venit ideea povestii a fost diferita in mai multe interviuri si ca co-scenaristul sau, David Sirota, si-a exprimat surprinderea ca i s-a acordat un credit pentru poveste, deoarece singura sa contributie a fost un comentariu despre schimbarile climatice pe care i l-a facut lui McKay, meditand „ca era ca o cometa (sau un asteroid sau un meteorit, in functie de interviu) care se indreapta spre Pamant, dar nimanui nu parea sa-i pese”.

Citește în continuare