Skip to content

Pe langa marea expozitie Brancusi, la Muzeul de Arta Timisoara poate fi vizitata si „Parallels. Timisoara/Novi Sad”. Este un dialog vizual intre Capitalele Culturale din 2022 si 2023, Novi Sad si Timisoara.

Muzeul National de Arta Timisoara si Galeria Matica Srpska continua dialogul cultural prin deschiderea la Timisoara a expozitiei „Parallels. Timisoara/Novi Sad”. 

Vernisata la jumatatea lunii noiembrie, expozitia poate fi vizitata inainte sau dupa ce va bucurati de cea mai importanta prezentare din istoria Muzeului National de Arta Timisoara, cea dedicata lui Constantin Brancusi.

In timp ce expozitia Brancusi va ramane deschisa pana la 28 ianuarie 2024 — desi multi spera ca programul sa fie extins datorita interesului urias al publicului —,  „Parallels. Timisoara/Novi Sad” este in acest moment singurul eveniment inceput in contextul Capitalei Europene a Culturii care se intinde pana in luna martie a anului viitor, mai exact pana pe 17 martie 2024.

Proiectul ”Parallels. Timisoara/Novi Sad”, 2023, editia a III – a face parte din seria de evenimente organizate in cadrul protocolului de cooperare semnat in decembrie 2019, in contextul Capitalei Europene a Culturii, Novi Sad 2022 si Timisoara 2023. Protocolul consta in organizarea a trei evenimente, o expozitie reprezentativa patrimoniului cultural al Galeriei Matica Srpska, la Timisoara, ce a avut loc in 2021, precum si o expozitie comuna, organizata la Novi Sad in 2022 si la Timisoara in 2023.

Colaborarea initiata intre Galeria Matica Srpska Novi Sad si Muzeul National de Arta Timisoara, luand ca punct de origine valorile europene, are ca scop conservarea si valorificarea patrimoniului comun al regiunii, dar si imbogatirea si cresterea spirituala a publicului, prin transformarea celor doua muzee in spatii (inter)active, care sa favorizeze dialogul cultural transfrontalier.

Expozitia „Parallels. Timisoara/Novi Sad” reprezinta o incursiune in istoria si cultura celor doua orase, Timisoara si Novi Sad, incepand cu secolul al XVIII-lea si continuand pana in prezent. 

Anul acesta, expozitia reuneste printr-un fir narativ logic, creatii artistice selectate ca urmare a dialogului dintre cele doua institutii culturale. Curatorii expozitiei sunt Mihaela Irimescu si dr. Aleksandra Čelovski.

Editia de fata prezinta lucrari semnate de artisti reprezentativi pentru regiunea Banatului istoric, care se regasesc atat in colectiile Muzeului National de Arta Timisoara, cat si in cele ale Galeriei Matica Srpska din Novi Sad: Nedelcu Zugrav Popovici (secolul al XVIII- lea), Stefan Tenetchi (ca. 1720−1798), Konstantin Daniel, Sava Petrović (1794–1857), Pavel Petrović (1818/19 – 1857), Ljubomir Aleksandrović (1828–1887), Donat Janos, Stevan Aleksić (1876 – 1923) si Miroslav Pavlović (n. 1952).

Mai multe despre expozitia Constantin Brancusi puteti citi mai jos.

Citește în continuare