Skip to content

Alina Cojocaru o interpreteaza pe Gelsomina lui Fellini la Sadler’s Wells intr-un spectacol creat la cererea ei. Spectacolul are 5 reprezentatii in ianuarie la Londra urmand sa plece in turneu

Alina Cojocaru, fosta  balerina principala a English National Ballet si Royal Ballet, reinterpreteaza povestea Gelsominei din filmul La Strada in regia lui Federico Fellini. Reprezentatiile de debut au loc pe una dintre cele  mai importante scene ale dansului londonez, Sadler’s Wells.

Alungata din siguranta caminului sau pentru a trai o viata itineranta alaturi de brutalul artist de circ Zampanò, eroina noastra Gelsomina, interpretata de Alina Cojocaru, gaseste alinare in spiritul sau asemanator Il Matto, doar pentru a fi martora la moartea sa nemiloasa.

Coregrafia acestui dans este semnata de Natália Horečná iar partenerii Alinei sunt juca fosta vedeta a Baletului Regal, Royal Danish Ballet si apreciatul artist independent Johan Kobborg, in rolul lui Il Matto, si fostul director al Baletului La Scala, Mick Zeni, in rolul lui Zampanò. 

Pe muzica emotionanta si atemporala a partiturilor din film scrise de Nino Rota, acest nou balet da spectatorului posibilitatea sa mediteze asupra modului in care alegem sa percepem lumea si locul nostru in ea.

Spectacolul  dureaza 1 ora si 45 de minute, incluzand si o pauza de 25 de min; biletele incep de la 12 lire. La Sadler’s Wells sunt programate doar cinci reprezentatii, intre 25 si 28 ianuarie 2024.

Alina Cojocaru este in prezent dansatoare principala invitata la Hamburg Ballet, dar are si o importanta cariera ca dansatoare independenta care interpreteaza o varietate de roluri principale in cadrul unora dintre cele mai importante companii de balet din lume. In 2023, Alina a fost numita Ofiter Onorific al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru servicii aduse baletului.

In 2019, Alina a fondat Acworkroom Ltd, o companie independenta de productie de balet si dans. Cu un accent pe spectacolele live, compania se straduieste sa dezvolte ambitioase lucrari originale de balet si dans contemporan pentru publicul din Marea Britanie si din strainatate, precum si sa ofere oportunitati pentru artistii independenti. Spectacolele inaugurale ale companie la Sadler’s Wells in martie 2020. La Strada este primul balet integral comandat de Alina.

Despre „La Strada”, Alina Cojocaru OBE a declarat: „Sunt incredibil de incantata sa aduc La Strada pe scena si sunt onorata si recunoscatoare ca mi se alatura artisti de talie mondiala pentru acest proiect unic. Am visat sa creez un balet bazat pe La Strada inca de cand am vazut pentru prima data filmul, care, in esenta sa, este o poveste emotionanta si universala despre dragoste si pierdere. Puterea pe care o are forma noastra de arta de a descrie emotiile este cu adevarat transformatoare. Sper ca publicul nostru sa fie cucerit si sa se simta inspirat atunci cand La Strada va avea premiera pe scena de la Sadler’s Wells in ianuarie”. 

Natália Horečná este o fosta balerina la Hamburg Ballet, Nederland’s Dance Theatre si Scapino Ballet Rotterdam. Din 2012 lucreaza in calitate de coregrafa independenta, creand peste 40 de lucrari pentru companii precum Vienna State Ballet, La Scala Ballet si Royal Danish Ballet.

Filmul La Strada in regia lui Federico Fellini a avut premiera in 1954 si  i-a avut in rolurile principale pe  Anthony Quinn in rolul lui circarului de strada Zampano si pe Giulieta Masina in rolul Gelsominei care invata sa cante la trompeta si sa bata la tobe, sa danseze si sa amuze publicul ca sa poata face rost de bani alaturi de Zampano. Numai ca acesta se dovedeste a fi un tiran care se  bazeaza pe intimidare si cruzime pentru a o tine sub stapanirea lui.

La Strada se afla in topul celor mai bune 100  de filme italiene din toate timpurile. El a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film strain in 1955 si a ami avut o nominalizare pentru cel mai bun scenariu original, povestea fiind scrisa de Federico Fellini, Tullio Pinelli și Ennio Flaiano

Citește în continuare